Tânăr mușcă dintr-un hamburger

Ce se întâmplă atunci când mâncați prea repede?

În societatea actuală, totul devine din ce în ce mai rapid, inclusiv durata unei mese. Majoritatea oamenilor au prea puțin timp la dispoziție să se așeze și să se bucure de o masă. Deci, alternativa este să mănânce foarte rapid, adesea în timp ce mai întreprind și alte activități.

Din păcate, atunci când mâncăm prea repede, putem crește posibilitatea de a mânca în exces, ceea ce mai departe crește, în mod evident, riscul de creștere în greutate.

Când mâncați prea repede, nu vă veți bucura de mâncare la fel de mult ca și când ați mânca mai încet. Mâncatul mai lent vă poate crește plăcerea obținută din alimente și vă poate permite să semnalizați creierului că sunteți plini, ceea ce vă indică să nu mai mâncați.

Când mâncați prea repede, puteți avea mai multe șanse să mâncați în exces și să vă simțiți mult prea plini după aceea.

De unde știți dacă mâncați prea repede?

Dacă mâncați într-un interval de sub 15-20 de minute, probabil că este prea rapid. Dacă vă simțiți excesiv de plini după masă, probabil că mâncați prea repede.

Reducerea vitezei atunci când mâncați vă poate ajuta să vă resensibilizați la semnalele corpului, care vă avertizează când stomacul este suficient de plin, și, astfel, vă puteți bucura mai mult de mâncare.

Nu vă opriți când sunteți plini

O regulă generală este de a avea la dispoziție cel puțin 20 de minute pentru a servi o masă.

Este vorba despre cât timp durează după ce începeți să mâncați, pentru ca tractul digestiv să trimită un flux de hormoni în creier, indicând că stomacul este plin, iar dumneavoastră trebuie să vă opriți din mâncat.

Prin urmare, dacă mâncați în mai puțin de 20 de minute, nu permiteți timpul potrivit pentru semnalarea creierului.

Aceasta înseamnă că sunteți mai predispuși să mâncați în exces dacă mâncați repede, deoarece mâncați prea mult înainte să se poată instala senzația de plin.

Semnalizarea hormonilor dintre tractul digestiv și creier funcționează într-un mod complex. Pe măsură ce alimentele pătrund în intestinul subțire din stomac, hormonul colecistokinină (CCK) este trimis către creier pentru a semnala oprirea consumului.

Leptina este un alt hormon care joacă un rol în reglarea apetitului pe termen lung. Leptina este eliberată din celulele adipoase și semnalizează către creier pentru reglarea senzației de foame sau de plin, pe baza depozitelor de grăsime corporală.

Dacă celulele adipoase sunt crescute ca și număr în organism, crește producția de leptină, care la rândul său ar trebui să scadă aportul de alimente.

Cu toate acestea, în cazurile de obezitate poate apărea o rezistență la leptină. Rezistența la leptină poate interfera cu semnalizarea corectă a hormonilor din creier pentru sațietate.

Leptina ar trebui să amplifice semnalul CCK, dar atunci când mâncați prea repede, această semnalizare nu va avea suficient timp pentru a funcționa corect.

Crește riscul de creștere în greutate
Potrivit cercetărilor efectuate de către Asociația Nord-Americană pentru Studiul Obezității, bărbații și femeile supraponderale aveau un aport alimentar mai mic, atunci când mâncau mai încet.

Un alt studiu cu peste 1.700 de adulți a constatat că cei care au mâncat mai lent au consumat mai puține calorii în timpul mesei.

Prin urmare, dacă încercați să pierdeți în greutate, ar putea fi foarte benefic să vă încetiniți consumul în timpul mesei, astfel încât să mâncați mai puține alimente.

Potrivit unui articol Daily Mail din 2011, unele cercetări sugerează faptul că un consum rapid la mese, ar putea dubla riscul de supraponderalitate.

În loc să vă concentrați doar pe calitatea și cantitatea de alimente pe care le consumați, mai bine vă concentrați și pe cât de repede mâncați, pentru a vă ajuta cu pierderea în greutate.

Nu vă bucurați de mâncare

În cultura actuală în care ne grăbim în mod constant, este un lucru rar să ne mai oprim și să savurăm cu adevărat ceva. Poate părea contraintuitiv ca mâncatul mai lent și concentrarea asupra mâncării să poată ajuta la promovarea unui consum mai mic.

Dacă vă concentrați asupra mâncării, nu veți avea mai multe șanse să mâncați prea mult?

Nu, conform rezultatelor studiilor de specialitate. Multe studii au sugerat că a mânca încet și a vă bucura de mâncare, poate duce la o satisfacție mai mare atunci când mâncați, în afară de a oferi creierului suficient timp pentru a procesa când sunteți plini.

Dacă mâncăm repede, nu prea gustăm mâncarea. Degustarea și savurarea mâncării pot declanșa satisfacții în creier.

Să vă bucurați de câteva mușcături de tort poate fi mai plăcut decât să vă luptați cu o bucată întreagă sau două de tort.

Potrivit unui articol marca Harvard Health, stomacul plin este doar parțial responsabil pentru sentimentul de satisfacție după masă. De asemenea, creierul trebuie să se simtă satisfăcut.

Sfaturi pentru a mânca mai încet

Dacă mâncați prea repede, încercați aceste sfaturi pentru a vă încetini. La început poate fi nevoie de mult efort, dar în timp mâncatul mai lent ar trebui să devină mai ușor.

Nu executați mai multe sarcini atunci când mâncați. Majoritatea oamenilor sunt obișnuiți să se uite la televizor, să lucreze sau să privească ecranul unui computer în timp ce mănâncă.

Evitați să aveți în jur lucruri care vă pot distrage atunci când mâncați, pentru a vă spori concentrarea și conștientizarea a ceea ce mâncați. Acest lucru vă va ajuta să vă bucurați mai mult de mâncare și să încetiniți cu consumul ei.

Luați mușcături mici. În loc să îndesați cantități mari de alimente în gură simultan, luați mușcături mai mici. Consumul unei cantități mai mici de alimente simultan vă poate ajuta să încetiniți.

Dacă este posibil, încercați să folosiți ustensile mai mici, care vă pot ajuta să luați mușcături mai mici.

Mestecați bine mâncarea. A mânca repede înseamnă, de obicei, că nu mestecați alimentele în mod corespunzător. Concentrați-vă pe mestecarea alimentelor mai mult decât ați făcut-o înainte. Acest lucru vă poate ajuta, de asemenea, la o digestie mai bună a alimentelor.

Lăsați furculița jos între mușcături. Pentru a ajuta la încetinirea consumului de alimente, o sugestie practică este să lăsați furculița jos după fiecare mușcătură. Acest lucru vă poate ajuta să vă forțați să încetiniți viteza atunci când mâncați.

Obțineți un dispozitiv sau o aplicație pentru a vă ajuta. Multor oameni le este greu să încetinească atunci când mănâncă. Mai multe produse sunt concepute pentru a vă ajuta să încetiniți atunci când mâncați.

Acestea pot măsura cât durează să serviți o masă, cantitatea de mușcături efectuate într-un minut și intervalul de timp dintre mușcături.

Există, de asemenea, câteva aplicații pe care le puteți descărca pentru a vă ajuta să vă monitorizați masa, amintiți-vă doar să nu vă uitați la telefon în timp ce mâncați!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *