Sticluta cu ulei de oregano.

Uleiul de oregano este bun sau nu pentru sănătatea ta?

Potrivit ”doTERRA”, companie producătoare de uleiuri esențiale, uleiul de oregano a fost folosit timp de mai multe secole datorită proprietăților sale de curățare și stimulare a imunității.

Multe site-uri recomandă consumul de ulei de oregano, întrucât acesta contribuie la o inimă sănătoasă, este antiinflamator, ajută la echilibrarea zahărului din sânge, la echilibrarea hormonilor, la stimularea imunității și ajută digestia.

Deși există site-uri care promovează beneficiile uleiului de oregano pentru sănătate, de fapt, există puține cercetări care să valideze afirmațiile respective.

Astfel, conform WebMD (1), în prezent, nu există studii clinice, efectuate pe oameni, care să susțină afirmațiile legate de beneficiile alimentației cu uleiul de oregano.

Concluzia este că ulei de oregano poate fi bun pentru sănătatea ta, dar este nevoie de mai multe studii de cercetare, în această privință.

Consumul uleiului de oregano în exces poate, de asemenea, cauza unele probleme de sănătate.

Unele studii au arătat că ulei de oregano este o sursă de antioxidanți și că uleiul de oregano are unele proprietăți antibacteriene.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări, înainte de a concluziona că uleiul de oregano poate ajuta la vindecarea unor boli alimentare, de natură bacteriană.

Proprietăți antibacteriene ale uleiurilor esențiale

Multe studii, la nivel celular, au arătat că uleiurile au o activitate antibacteriană.

De exemplu, o recenzie din anul 2004 (2) a analizat studiile relativ la activitatea antibacteriană a uleiului esențial împotriva boli provocate de bacterii cum ar fi Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium, Escherichia coli, dizenteria Shigella și stafilococul auriu.

La nivel la nivel celular, uleiurile esențiale pot ajuta la combaterea bacteriilor, deoarece sunt hidrofobe. Aceasta înseamnă că pot intra în membranele celulare și în mitocondriile celulelor, pentru a lupta împotriva bacteriilor.

Adăugarea uleiurilor esențiale la alimentație ar putea să ajute la scăderea nivelului de bacterii? Da, însă se recomandă utilizarea în doze mai mari.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări științifice. Chiar dacă uleiurile esențiale pot ajuta la distrugerea bacteriilor, în studiile pe celule, aceasta nu înseamnă neapărat că a consuma uleiuri esențiale protejează împotriva bolilor provocate de alimentele din organism. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismul prin care uleiurile esențiale luptă împotriva bacteriilor.

Există chiar și unele îngrijorări cu privire la faptul că o concentrație prea mare a uleiurilor de oregano ar putea afecta negativ bacteriile intestinale sănătoase, numite probiotice.

Un articol din 1991 a arătat că uleiurile de oregano au condus la scăderea bacteriilor probiotice din intestin. Ca și în cazul antibioticelor, consumul în exces de ulei de oregano ar putea dăuna bacteriilor utile.

Sursă de antioxidanți

Fructele, legumele, nucile, semințele și boabele integrale sunt surse de antioxidanți.

Acești antioxidanți alimentari pot fi utilizați în organism pentru a proteja celulele împotriva daunelor provocate de potențiali agenți cancerigeni și toxine.

Ierburile și condimentele sunt, de asemenea, cunoscute a fi surse bogate de antioxidanți.

Un studiu din 1998 (3) a măsurat activitățile antibacteriene, antifungice și antioxidante din uleiurile de oregano, salvie, coriandru și rozmarin.

Cercetătorii au descoperit că uleiul de oregano a avut cea mai mare activitate antioxidantă din toate celelalte uleiuri.

Uleiul de uree poate fi o sursă de antioxidanți, dar chiar și consumul întregii frunze poate fi o sursă de antioxidanți.

Chiar dacă consumați ulei de oregano, acesta nu este un substitut pentru o dietă bogată în alte surse antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele.

Alimentația sănătoasă

Uleiul de oregano este adesea considerat ca fiind un bun tratament pentru disconfortul digestiv, cum ar fi în caz de balonare, constipație, diaree sau oboseală generală.

Deși nu există dovezi care să sugereze că uleiul de oregano ar putea contribui la ameliorarea acestor simptome, unii medici continuă să utilizeze uleiul de oregano ca pe un ajutor în digestie.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a valida percepția că uleiul de oregano este benefic pentru problemele legate de tractul digestiv sau pentru problemele infecțioase.

Aplicații cutanate

Pe lângă faptul că uleiul de oregano este benefic pentru sănătate, acesta poate fi, uneori, chiar aplicat direct pe piele.

Unii utilizează uleiul de oregano pentru tratamentele unor afecțiuni diverse, cum ar fi: acneea, piciorul sportivului, infecțiile pielii și rănile. Înainte de a aplica ulei de oregano pe piele, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Beneficiile sau riscurile aplicării uleiului de oregano pe piele nu sunt clar știute. De exemplu, aplicarea ar putea conduce la apariția unei sensibilități a pielii (4).

Nu se recomandă introducerea uleiului de oregano în ochi, urechi sau alte zone sensibile ale corpului.

Cât de mult ulei de oregano este recomandat?

Foarte puțin. De fapt, compania ”DoTERRA” recomandă doar o picătură pe zi. Dozele mari de ulei de oregano pot determina acumularea unui compus numit timol.

Cantități mari de timol se pot acumula în ficat sau rinichi, ceea ce este toxic pentru organism.

WebMD afirmă că nu există un nivel optim de dozare pentru uleiul de oregano, în relație cu beneficiile pentru sănătate. În cazul unei sarcini sau a alăptării este obligatoriu să vă consultați medicul, înainte de a consuma ulei de oregano sau orice alt supliment.

Consumul unor cantități mari de ulei de oregano ar putea, de asemenea, să irite tractul digestiv.

Consumul frunzelor de oregano, proaspete sau uscate, nu este contraindicată. Consumul de frunze de oregano ar putea oferi organismului și alți nutrienți suplimentari, față de cei prezenți în ulei.

Atenție la alergii

Consumul de ulei de oregano este contraindicat persoanelor care suferă de alergii la mentă, măghiran, isopul de busuioc sau lavandă.

Dacă aveți alergii la oricare dintre aceste plante, corpul dvs. poate reacționa printr-o reacție alergică, dacă consumați ulei de oregano.

Concluzie: Este uleiul de oregano bun sau rău pentru sănătatea ta?

Uleiul de oregano este o sursă potențială de antioxidanți și poate avea unele proprietăți antibacteriene. Adăugarea unei mici cantități de oregano la felurile de mâncare poate oferi acestora o aromă puternică.

Dozarea uleiului de oregano trebuie să fie extrem de redusă: doar o picătură pe zi. Consumarea unei cantități mai mari decât această cantitate sau pentru o perioadă îndelungată poate avea unele efecte secundare nedorite, cum ar fi iritarea tractului digestiv sau chiar scăderea bacteriilor benefice din intestin.

Există multe presupuneri privind efectele benefice ale uleiului de oregano asupra sănătății, dar există foarte puține dovezi științifice care să le valideze.

Orice astfel de presupuneri, privind efectele benefice ale suplimentelor, inclusiv a uleiului de oregano, asupra sănătății, nu sunt evaluate de FDA.

Adăugarea uleiului de oregano în dieta ta poate fi benefică pentru sănătate, dar nu este un supliment „miracol” sau un înlocuitor pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.

Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a consuma ulei de oregano și să fiți conștienți că, dacă sunteți alergic la anumite plante, puteți avea reacții similare și la uleiul de oregano.

Verifică preț ulei de oregano aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *