Recipient cu ulei de masline.

Uleiul de măsline – darul naturii pentru o sănătate mai bună

Uleiul de măsline este singurul fel de ulei vegetal care poate fi folosit direct din fructul de origine. Este benefic pentru sănătate datorită concentrației sale ridicate pe acizii grași mononesaturați precum și datorită concentrației sale ridicate în vitamine și antioxidanți.

Cercetările efectuate în urmă cu mulți ani au arătat că uleiul de măsline poate preveni și proteja oamenii de o serie de boli cum ar fi bolile cardiace, diferite tipuri de cancer, precum și cele ale sistemului digestiv. În plus, datorită profilului său ridicat în vitamine și antioxidanți, uleiul de măsline vă poate proteja sistemul imunitar.

S-a constatat, de asemenea, că uleiul de măsline poate avea un efect pozitiv la persoanele cu tensiune arterială ridicată și la pacienții cu diabet zaharat. Nu în ultimul rând, uleiul de măsline este, de asemenea, important pentru creșterea fătului, în timpul perioadei de sarcină, precum și a perioadei de alăptare.

Să aruncăm o privire mai atentă la uleiul de măsline și la beneficiile sale pentru sănătate:

Bogat în antioxidanți

Uleiul de măsline este numit de mulți medici ”grăsimea care vindecă”, iar aceasta este adevărat, din punct de vedere al sănătății. Uleiul de măsline conține o cantitate mare de antioxidanți, cum ar fi: vitamina E, compuși ai fenolului și carotenoizi.

Se știe deja că fenolii oferă o serie de beneficii pentru sănătate. De exemplu, profilul antioxidant ridicat al dietei mediteraneene pare să joace un rol important în efectul acesteia asupra vieții prelungite.

În general, antioxidanții se apără împotriva acțiunii radicalilor liberi și luptă împotriva dezvoltării cancerelor. Uleiul de măsline extra virgin, care înseamnă că provine de la prima presare a măslinelor, este încărcat cu mai mulți antioxidanți decât cel obișnuit. Acest lucru se datorează faptului că este mai puțin strecurat.

Protejează inima

Conform cercetărilor, este bine cunoscut faptul că bolile cardiovasculare și, în special, ateroscleroza, sunt strâns legate de obiceiurile alimentare, de mediu și de factorii de stil de viață.

Dezvoltarea aterosclerozei este dependentă de mulți factori, cum ar fi colesterolul sanguin ridicat și tensiunea arterială, de diabetul zaharat și de frecvența fumatului.

Cercetările au arătat că uleiul de măsline poate lupta împotriva bolilor cardiace prin limitarea colesterolului LDL, în timp ce crește HDL. De fapt, uleiul de măsline are cea mai ridicată cantitate grăsimi monosaturate.

Poate scădea tensiunea arterială

Există dovezi recente că consumul obișnuit de ulei de măsline are un efect clar asupra scăderii tensiunii arteriale. În mod specific, consumul regulat de ulei de măsline poate reduce atât presiunea arterială diastolică, cât și pe cea sistolică, ceea ce duce la scăderea factorului de risc pentru dezvoltarea aterosclerozei, principala problemă de sănătate din țările dezvoltate.

Este benefic pentru sistemul digestiv

Uleiul de măsline este bine tolerat de stomacul uman și este cunoscut că are un efect benefic asupra gastritei și ulcerelor. În plus, reduce riscul ca sucul gastric să se reîntoarcă în esofag și să cauzeze probleme.

În plus, uleiul de măsline inițiază secreția hormonilor pancreatici mult mai eficient și mai ușor decât medicamentele prescrise. Prin urmare, acesta elimină apariția formării pietrelor la bilă.

În cele din urmă, uleiul de măsline poate preveni absorbția colesterolului în intestinul subțire, în timp ce poate stimula absorbția unei game de alte substanțe nutritive, cum ar fi calciu, magneziu și fier.

Uleiul de măsline și bolile cognitive

Cercetările au demonstrat că uleiul de măsline are potențialul de a preveni bolile asociate cognitivului, cum ar fi pierderea memoriei. Există o probabilitate mai mică de a suferi de un declin cognitiv legat de vârstă, atunci când oamenii urmează o dietă bogată în grăsimi mononesaturate.

În mod specific, acești acizi grași pot contribui la menținerea structurii membranelor celulelor cerebrale, în timp ce par să fie din ce în ce mai necesare, odată cu îmbătrânirea.

Dar pierderea în greutate?

Cercetătorii susțin ideea că uleiul de măsline poate contribui la pierderea în greutate din mai multe motive. Principalul motiv este că, atunci când adăugați ulei de măsline la alimente, este eliberat un hormon numit „colecistokinină” (CCK), care transmite semnale către creier că stomacul este plin.

Cu toate acestea, până acum nu se știe cât de mare este rolul CCK pentru a preveni și a stopa creșterea în greutate. Prin urmare, deși uleiul de măsline vă poate împiedica să consumați mai mult, acesta are calorii (40 de calorii pe linguriță) și, evident, pentru a obține cele mai multe beneficii din punct de vedere al pierderii în greutate și al sănătății, trebuie adăugat și un program de exerciții fizice la o dietă echilibrată.

Există multe modalități de a vă bucura de ulei de măsline…

Pentru a vă bucura de utilizarea uleiului de măsline, vă sugerăm să faceți dressing-uri de salate sănătoase și ușor marinate. De asemenea, puteți să-l folosiți peste legume și paste gătite.

După părerea mea, uleiul de măsline poate înlocui cu succes untul pe pâine, pe cartofi sau pe legume. Ca sfat general, ar trebui să păstrați uleiul de măsline între temperaturi scăzute și medii, deoarece uleiul refrigerat va deveni în cele din urmă solidificat și va fi mult mai dificil de a fi folosit la gătit.

Verifică preț ulei de măsline extravirgin aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *