Uleiul de cocos este o grăsime saturată și, de aceea, ar trebui să fie folosit în cantități foarte mici. În timp ce uleiul de nucă de cocos poate fi o alternativă viabilă la alte grăsimi saturate, cum ar fi untul, nu există dovezi că ar trebui să înlocuiască grăsimile nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline.
Conținut:
Este un super-aliment?
Uleiul de nucă de cocos este promovat ca fiind un super-aliment de ultimă oră, susținând că are beneficii pentru multe boli începând de la diabetul zaharat până la colonul iritabil și pentru întreaga serie de boli intermediare.
Pe lângă cele de mai sus, cei care pledează pentru acest tip de ulei susțin că ajută la reducerea greutății și scăderea colesterolului dietetic.
Au aceste afirmații vreo dovadă sau sunt pur și simplu cele mai recente scheme de vânzare a produsului de către companiile producătoare?
Uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate și, în trecut, a fost considerat dăunător pentru sănătatea inimii. Cu toate acestea, recent, situația s-a schimbat și uleiul de nucă de cocos este considerat super-aliment și adăugat în categoria alimentelor sănătoase.
Unul dintre motivele pentru schimbarea perspectivei asupra uleiului de nucă de cocos este că în țările din Pacificul de Sud în care se consumă de secole o cantitate mare de ulei de nucă de cocos rata bolilor de inimă și a obezității este foarte scăzută.
Grăsimile conținute de uleiul de cocos se deosebesc de alte grăsimi saturate, iar acesta este unul dintre principalele motive care îl diferențiază.
Înainte să folosiți ulei de cocos, citiți studiile și documentați-vă despre posibile beneficii și contraindicații.
De ce aleg oamenii uleiul de cocos?
Uleiul de cocos nu este numai comercializat ca o grăsime miraculoasă, ci este atractiv și pentru vegani ca sursă de grăsimi saturate obținute din plante și nu de la animale.
Poate fi folosit cu rezultate bune în coacere și are un punct de ardere ridicat, fiind potrivit și pentru prăjire.
Ce tip de grăsime este uleiul de cocos?
Uleiul de nucă de cocos extra virgin are peste 90% grăsimi saturate. Același tip de grăsime care se găsește în carne, lapte și unt; totuși, uleiul de cocos, la temperatura camerei, este în stare lichida și nu în stare solidă, așa cum se întâmplă de obicei în cazul grăsimilor saturate.
Uleiul de cocos pur nu conține grăsimi hidrogenate, deși anumite forme hidrogenate se pot găsi în alimentele procesate.
Uleiul de cocos diferă de alte grăsimi saturate prin tipul de acizi grași care sunt prezenți în compoziția sa.
În acest tip de grăsime, există un amestec de acizi grași cu lanț scurt și mediu, dintre care majoritatea sunt acidul lauric (aproximativ 44%) și acidul miristic (aproximativ 16,8%).
Uleiul de cocos conține aceeași cantitate de calorii pe gram ca orice altă grăsime.
O lingura de ulei de nuca de cocos furnizeaza in jur de 117 calorii si 14 grame de grasime, din care 12g de grăsimi saturate.
Este uleiul de nucă de cocos mai sănătos decât alte grăsimi?
În general, uleiul de cocos poate fi mai bun pentru sănătate decât alte tipuri de grăsimi, cum ar fi grăsimile trans și, eventual, unele grăsimi animale, datorită combinației sale neobișnuite de acizi grași.
Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că uleiul de cocos este mai benefic pentru sănătate decât uleiurile care conțin în principal grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiurile de rapiță, de soia și cel de măsline.
Deși există unele dovezi că acidul miristic din uleiul de nucă de cocos poate crește nivelurile de colesterol HDL, cel „bun”, studiile care au evaluat acest lucru au constatat, de asemenea, o creștere a colesterolului LDL , cel „rău”.
Această creștere a LDL reprezintă o problemă deoarece acesta este unul dintre cei mai importanți factori în prevenirea bolilor cardiace.
Se recomandă ca grăsimile saturate să reprezinte 10% din cantitatea totală de calorii zilnice, astfel încât cantitățile foarte mici de ulei de nucă de cocos din alimentație, în locul altor grăsimi saturate, probabil că nu vor dăuna.
Cu toate acestea, este important să rețineți că nu există dovezi clare care să spună că este o opțiune mai sănătoasă decât alte grăsimi.
În cazul grasimilor nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, beneficiile lor pentru sănătate sunt bazate pe dovezi incontestabile și sunt, prin urmare, o variantă mai sigură atunci când alegeți o grăsime sănătoasă.
Uleiul de cocos și sănătatea inimii
Principala grăsime saturată din uleiul de nucă de cocos este acidul lauric. Acest tip de grăsimi saturate (GS) este de lungime mai mică decât alte grăsimi saturate.
Acidul lauric poate fi considerat o trigliceridă cu lanț mediu (TLM) care acționează diferit în organism decât grasime saturată de lungime mai mare.
In studiile de cercetare s-a demonstrat că acidul lauric crește mai mult colesterolul HDL (colesterolul bun) și mai puțin colesterolul LDL (colesterolul rău).
Acidul lauric îmbunătățește raportul colesterol total la HDL mai mult decât alte grăsimi saturate, potrivit unui articol din studiul publicat în Journal of Clinical Lipidology din 2011.
Ajuta uleiul de cocos la ameliorarea simptomelor sau la prevenirea bolilor cronice?
Promotoriii uleiul de nucă de cocos garantează că folosirea sa ajută în prevenirea și tratamentul bolilor precum diabetul, oboseala cronică, sindromul intestinului iritabil și hipertiroidismul, pe lângă beneficiile asupra colesterolul ridicat și pierderea în greutate.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, persoanele care utilizează ulei de nucă de cocos în aceste scopuri sunt adesea cei care cred în eficacitatea remediilor naturale și alternative.
Baza de date a remediilor naturale afirmă că nu există suficiente dovezi disponibile pentru a spune dacă există vreun adevăr în spatele acestor efecte raportate.
Ajută uleiul de nucă de cocos la scăderea în greutate?
Trigliceridele de lanț mediu sunt absorbite rapid în intestinul subțire și sunt apoi transmise ficatului pentru a fi utilizate în obținerea energiei.
Trigliceridele de lanț mediu se stochează mai puțin ca grăsimi în organism ci sunt folosite pentru orbținerea energiei. Grăsimile saturate mai lungi pot ajuta la transportul colesterolului care poate fi folosit pentru energie sau care poate fi depozitat în celulele grase.
Trigliceridele de lanț mediu au dobândit reputația că ajuta la scăderea în greutate deoarece sunt folosite pentru energie și nu sunt stocate.
O analiză din 2010 a Studiului Farmacologic sugerează că trigliceridele de lanț mediu ar putea contribui la prevenirea acumulării de grăsimi.
Un studiu din 2003 al Revistei Internaționale de Obezitate sugerează că trigliceridele de lanț mediu pot stimula oxidarea grăsimilor și pot scădea acumularea de grăsimi.
Totuși, nu toate studiile de cercetare au arătat legătura dintre trigliceridele de lanț mediu și pierderea în greutate și/sau acumularea redusă de grăsimi.
În studiul din 2003, participanții care au avut o greutate corporală mai mare nu au putut vedea vreun beneficiu al trigliceridelor de lanț mediu sau reducerea acumulării de grăsimi.
Participanții care aveau o greutate corporală mai mică au putut face, mai puternic, aceste asocieri.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica rolul trigliceridelor de lanț mediu în ceea ce privește scăderea în greutate și dacă acestea ajută, într-adevăr, la scăderea în greutate, de ce cantitate este nevoie.
În loc să adăugați ulei de nucă de cocos la dieta dvs., încercați să folosiți ulei de nucă de cocos în locul altor grăsimi saturate, cum ar fi untul.
Uleiul de cocos oferă o cantitate mare de energie
Ca și în cazul oricăror grăsimi, uleiul de cocos conține o cantitate mare de calorii pe gram și este, prin urmare, foarte dens din punct de vedere energetic. Acest lucru înseamnă că este posibil ca consumul excesiv să ducă la creșterea în greutate.
S-a constatat că acizii grași cu lanț mediu găsiți în uleiul de nucă de cocos sunt mai ușor de ars decât acizii grași mai lungi, dar nu există dovezi care să susțină afirmația că acest lucru poate ajuta la scăderea în greutate sau la arderea grăsimilor în organism.
Un mic studiu a constatat că suplimentarea cu ulei de nucă de cocos, mai degrabă decât cu grăsimi alternative, a determinat o reducere modestă a circumferinței taliei, dar nu s-au observat efecte asupra IMC sau a masei de grăsime.
Multe studii privind efectul acizilor grași cu lanț mediu au fost extrapolate la uleiul de cocos, în ciuda diferenței semnificative de compoziție.
Sunt necesare investigații suplimentare pentru a afla exact cum se comportă combinația de grăsimi din uleiul de nucă de cocos în corpul uman.
Ajută ulei de nucă de cocos la scăderea nivelului de colesterol?
Studiile efectuate în domeniu au rezultate contradictorii, unele modele pe animale prezentând LDL mai scăzut și HDL mai mare cu ulei de nucă de cocos, iar alte studii constatând că aceste grăsimi contribuie la hipercolesterolemie.
Pe baza acestor dovezi, afirmația că uleiul de nucă de cocos scade colesterolul nu este convingătoare, cu toate acestea, poate fi o alternativă viabilă altor surse de grăsimi saturate dacă nu contribuie la creșterea nivelului de colesterol.
Vezi deasemenea: Alimente care ajută la scăderea colesterolului
Sunt necesare cercetări suplimentare pe oameni pentru a determina dacă acest lucru se întâmplă cu certitudine.
Uleiul de cocos și diabetul de tip 2
Unele cercetări sugerează că trigliceridelor de lanț mediu pot ajuta la conservarea sensibilității la insulină la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Uleiul de cocos și sistemul imunitar
Uleiul de cocos a fost asociat cu creșterea imunității, deoarece acidul lauric este considerat a fi antiviral.
Ulei de cocos și pielea
Pe lângă consumarea uleiului de cocos, acesta poate fi utilizat local ca tratament pentru diferite condiții ale pielii. Acesta poate fi utilizat pentru a ajuta la tratarea pielii uscate, a celei care se descuamează sau folosit ca o cremă împotriva iritației de scutec.
Tipuri de ulei de nucă de cocos
Uleiul de nucă de cocos este nerafinat și are cele mai mari beneficii pentru sănătate. Nu folosiți uleiuri de cocos hidrogenate deoarece ele contin grasimi trans nocive si pot altera componentele uleiului de nuca de cocos.
Cum se folosește
Uleiul de nucă de cocos poate fi folosit în locul untului sau altor uleiuri de gătit. Are o aromă intensă de nucă de cocos. Poate fi folosit și pentru prăjirea legumelor, ungerea pe pâine prăjită, în prepararea cartofilor prăjiți sau în deserturi.
Dacă aveți probleme cu bolile de inimă sau ați fost informat de către un specialist să mențineți la minimum nivelul de grăsimi saturate consumate, cereți sfatul medicului înainte de a crește consumul de ulei de nucă de cocos.
Uleiul de nucă de cocos nu este grăsimea atât de dăunătoare care se credea în trecut, dar nu este nici super-alimentul de ultimă oră considerat de unii.
Unele cercetări sugerează că poate avea efecte benefice asupra sănătății, dar majoritatea studiilor de cercetare sunt prea mici sau au avut rezultate mixte.
Utilizați ulei de nucă de cocos în locul altor grăsimi saturate pentru beneficii potențiale pentru sănătate. Uleiul de cocos conține un tip mai scurt de grăsimi saturate care acționează diferit în organism comparativ cu cele de tip mai lung.
Limitele nutriționale recomandă nu mai mult de 10% din calorii să provină din grăsimi saturate.
Concluzie
Există foarte puține dovezi care susțin beneficiile reale ale uleiului de nucă de cocos din punct de vedere al sănătății. Cercetări suplimentare și studii pe termen lung sunt necesare pentru a investiga aceste afirmații înainte ca uleiul de nucă de cocos să poată fi considerat o alternativă sănătoasă la celelalte grăsimi.
Uleiul de cocos este o grăsime saturată și ca atare ar trebui să fie limitată la cantități foarte mici. În timp ce un pic de ulei de nucă de cocos poate fi o alternativă viabilă la alte grăsimi saturate, cum ar fi untul, nu există dovezi că ar trebui să înlocuiască grăsimile nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, care are la bază o cercetare bine fundamentată asupra beneficiilor asociate cu aportul său în alimentație.
Studiile consumului de ulei de nucă de cocos asupra pierderii în greutate au avut rezultate mixte, iar uleiul de nucă de cocos poate avea efecte benefice asupra imunității, aupra nivelurilor de insulină și sănătății pielii.
Amintiți-vă una dintre regulile de aur din nutriție: niciun aliment nu poate fi considerat vreodată ca fiind „suprem”. O dietă echilibrată și variată este cea mai bună pentru sănătate.
Verifică preț ulei de cocos aici!