Uleiul de rapiță este un ulei vegetal pus adesea în categorie preparatelor sănătoase pentru inimă, alături de uleiul de măsline, de avocado, de nuci și uleiul de arahide, deoarece este bogat în grăsimi mononesaturate. Unele cercetări sugerează că uleiul de rapiță, ca parte a unei diete, poate îmbunătăți sănătatea.
Cu toate acestea, recent uleiul de rapiță a ajuns să fie contestat în presă, datorită procesului de înaltă tehnologie care este utilizat la fabricarea sa. Iată câteva puncte bune și mai puțin bune legate de uleiul de rapiță.
Sănătatea inimii
Uleiul de rapiță este scăzut în grăsimi saturate, nu conține colesterol și este mai bogat în grăsimile mononesaturate. Potrivit unei recenzii din 2013, privind beneficiile uleiului de rapiță asupra sănătății, din evaluările nutriționale, cercetătorii au concluzionat următoarele beneficii asupra sănătății:
- Reducerea colesterolului total din sânge
- Reducerea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL)
- Reduce colesterolul rău
American Heart Association și alte organizații de sănătate recomandă limitarea consumului total de grăsimi, până la 25-35% din calorii și limitarea grăsimilor saturate la 7% din calorii, majoritatea caloriilor fiind recomandat să provină de la grăsimile monosaturate.
Deoarece uleiul de rapiță este bogat în grăsimi mononesaturate, este considerat o opțiune mai sănătoasă de grăsime, pentru inimă.
Alte beneficii asupra sănătății
Articolul de recenzie din anul 2013 a concluzionat că ulei de rapiță poate oferi alte beneficii pentru sănătate, printre care:
- Creșterea nivelului sanguin al tocoferolului (antioxidant)
- Îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Omega 3 și omega 6
Uleiul de rapiță este o sursă de acizi grași omega 3 și omega 6. Ambii sunt considerați acizi grași esențiali, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de aceste substanțe nutritive, însă aportul acestora, în dietă, este insuficient.
Majoritatea românilor și a celor care au o dietă tipică occidentală, este că obțin prea mult omega 6 și nu suficient de omega 3.
Chiar dacă uleiul de rapiță oferă omega 3, este foarte ridicat în acizii grași omega 6. Din acest motiv, unii profesioniști din domeniul sănătății vă sfătuiesc să consumați grăsimi care sunt mai scăzute în omega 6, dar mai bogate în omega 3, cum ar fi uleiul de măsline extra virgin, untul natural sau avocado cu ulei de rapiță.
Omega 6 crește inflamația în organism, iar creșterea inflamației în organism poate crește riscul bolilor cronice cum ar fi artrita, bolile cardiace, diabetul, anumite tipuri de cancer sau, eventual, demența.
Un studiu realizat în 2010 de la British Journal of Nutrition a analizat cercetările privind dieta cu omega 3 și omega 6 și diete mai mari în omega 6. Cercetătorii au concluzionat că dietele bogate în omega 6, care nu au un conținut ridicat și de omega 3, cresc riscul bolilor cardiovasculare.
Uleiul vegetal, cum ar fi uleiul de soia, de șofrănel și de porumb sunt, de asemenea, bogate în omega 6. Aceste uleiuri sunt consumate pe scară largă în dieta de stil occidental, deoarece acestea sunt utilizate în principal în alimentele prelucrate și fast-food.
Procesarea puternică
Uleiul de rapiță este, de fapt, fabricat dintr-un hibrid de rapiță. Uleiul de rapiță poate fi considerat că este puternic procesat datorită modului în care este fabricat. Este adus la o temperatură ridicată, albită, dezodorizată și rafinată.
Uleiul de rapiță este, aproape întotdeauna, făcut cu ingrediente modificate genetic (OMG). Temerile privind sănătatea, în cazul consumului de ingrediente modificate genetic cresc, deoarece implicațiile asupra sănătății oamenilor, în special pe termen lung, nu sunt cunoscute.
Deoarece este procesat la temperaturi ridicate, unii susțin că acest lucru dăunează conținutului de omega 3 din ulei și crește riscul ca uleiul de rapiță să fie rânced. Se crede, de asemenea, că prelucrarea uleiului de rapiță mărește conținutul saturat și cel de grăsimi trans, făcându-l mult mai puțin sănătos.
Beneficii pentru gătit
Uleiul de rapiță are o aromă ușoară și poate fi folosit la temperaturi ridicate. Din această cauză este un ulei popular și versatil pentru gătit. Acesta este, de multe ori, recomandat ca o opțiune pentru gătitul sănătos, deoarece este bogat în grăsimi mononesaturate. Poate fi folosit pentru coacere, deoarece nu dă aroma pe care o poate produce uleiul de măsline.
Diversificarea
Țineți minte că folosirea diferitelor tipuri de grăsimi / uleiuri la momente diferite vă poate ajuta să mențineți raporturile omega 6 și omega 3 bune pentru organism. Majoritatea oamenilor nu au nevoie să obțină mai mult omega 6; de obicei, trebuie să reducă sursele de hrană care este prea bogată în omega 6.
În loc să utilizați numai un fel de ulei pentru gătit, încercați să utilizați mai multe feluri de grăsimi și uleiuri. Uleiul de măsline este considerat un ulei sănătos pentru inimă, cu multe alte beneficii pentru sănătate, dar uleiul de arahide sau alte uleiuri de nuci sunt, de asemenea, bogate în grăsimi mononesaturate.
Uleiul de cocos poate fi, de asemenea, utilizat în locul untului sau al altor grăsimi.
Concluzii
Cercetările au arătat câteva beneficii pentru sănătatea uleiului de canola, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, îmbunătățirea sensibilității la insulină, creșterea grăsimilor mononesaturate și scăderea nivelului de grăsimi saturate.
Cu toate acestea, uleiul de rapiță este foarte prelucrat și, de obicei, modificat genetic și, deci, poate încercați să utilizați alte uleiuri de gătit.
Uleiul de rapiță are multe beneficii pentru gătit și are un gust ușor. În loc să utilizați un singur tip de ulei, încercați să folosiți alte grăsimi pentru gătit, pentru a vă diversifica gusturile și pentru a obține o varietate de grăsimi omega 3 în dieta ta.
Verifică preț ulei de rapiță aici!