Fafurie cu ulei de palmier si fructe de palmier langa farfurie.
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este uleiul de palmier bun sau rău pentru sănătatea ta?

Grăsimile trans sunt considerate de specialiști ca fiind printre cele mai dăunătoare dintre grăsimi. Din acest motiv, utilizarea grăsimilor trans în produsele alimentare se oprește treptat. Studiile au descoperit că grăsimile trans pot avea un efect negativ asupra sănătății inimii, prin creșterea colesterolului LDL dăunător și scăderea colesterolului HDL bun.

Unele alimente conțin, în mod natural, o cantitate mică de grăsimi trans, dar marea majoritate a grăsimilor trans din dietă provin din alimente prelucrate și ambalate.

Grăsimile trans sunt transformate din ulei lichid într-o grăsime semi-solidă. Unele ingrediente, cum ar fi uleiul parțial hidrogenat, reprezintă o sursă pentru grăsimile trans.

Motivul pentru grăsimile trans sunt utilizate este faptul că produsele pot sta pe rafturi mult mai mult timp înainte de a se strica și, în plus, întrucât aceasta este o sursă relativ ieftină de grăsime.

Pe măsură ce grăsimile trans din alimente se reduc, cum le înlocuim?

Există o varietate de opțiuni pe care producătorii de alimente le pot folosi pentru a înlocui grăsimile trans, dar o mare majoritate utilizează ulei de palmier în acest scop.

Uleiul de palmier este o alternativă mai bună?

Există o întreagă dezbatere relativ la faptul că uleiul de palmier este bun sau rău pentru organism.

Este important să ne amintim ce nutrienți sunt conținuți în uleiul de palmier. Spre exemplu, acesta se utilizează în gustări prelucrate, care ar trebui consumate oricum în cantități limitate.

Deși nu este recomandat ca uleiul de palmier să realizeze cea mai mare parte din aportul de grăsimi al organismului, totuși, cantitățile mici, ca parte a unei alimentații sănătoase, pot să nu fie atât de nocive.

Ce este uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este fabricat din fructe de palmier. Uleiul de palmier poate avea câteva nume diferite; o etichetă de ingrediente ar putea spune ulei de palmier, ulei de sâmburi de palmier sau ulei fracționat de palmier (1).

În general, uleiul de palmier este extras din fructul de palmier. Acest ulei de palmier ar trebui să aibă o culoare roșiatică, ceea ce înseamnă că acesta conține beta-caroten (vitamina A) și vitamina E.

Uleiul de sămânță de palmier este fabricat doar din sămânța acestui copac. Acest tip de ulei de palmier are un conținut mai ridicat de grăsimi saturate și poate constitui o alternativă pentru grăsimile trans.

Datorită conținutului ridicat de grăsimi saturate, acesta poate fi folosit pentru prăjire sau pentru alte rețete care solicită temperaturi ridicate.

Uleiul de palmier fracționat se produce prin extragerea numai a anumitor tipuri de acizi grași din uleiul de palmier.

Uleiul de palmier și sănătatea inimii

Cum afectează uleiul de palmier sănătatea inimii? Există multiple dezbateri între cercetători, în această privință.

Un studiu din 2006 (2) a concluzionat că atât grăsimile de palmier cât și cele trans, comparativ cu uleiul de soia și canola, afectează în mod negativ de nivelul colesterolului din sânge.

Acest lucru sugerează că utilizarea uleiului de palmier în loc de grăsimi trans nu este o alternativă mai bună.

Una dintre principalele grăsimi saturate din ulei de palmier este acidul palmitic.

Acum există o dezbatere despre cât dăunătoare sunt grăsimile saturate pentru sănătatea inimii și, din moment ce uleiul de palmier conține o cantitate mare de grăsimi saturate, se consideră că acest lucru poate fi un motiv pentru care uleiul de palmier ar putea fi dăunător sănătății.

Un studiu din 2015 (3) a analizat diferite implicații ale utilizării uleiului de palmier, asupra oamenilor și pe animalelor.

Acest studiu a arătat că aportul de ulei de palmier nu crește colesterolul din sânge și nici nu crește riscul bolilor cardiovasculare.

Pe lângă acidul palmitic saturat, uleiul de palmier are, de asemenea, acizi grași nesaturați, oleic și acizi linoleici.

Uleiul de palmier este, de asemenea, o sursă de beta-caroten și vitamina E, care sunt antioxidanți. Acesta ar putea fi un motiv pentru care uleiul de palmier nu s-a dovedit a crește riscul bolilor cardiovasculare în nici unul din studiile efectuate.

Un alt motiv pentru care pot exista o multitudine de modalități prin care uleiul de palmier să poată afecta sănătatea o reprezintă diferitele tipuri de ulei de palmier care sunt utilizate.

Uleiul de palmier întreg este o sursă de vitamina E și beta-caroten, dar uleiul de palmier și uleiul de palmier fracționat nu au deloc sau au foarte puțin din acești nutrienți.

Uleiul de palmier fracționat este, de asemenea, mai ridicat în grăsimi saturate decât uleiul de palmier întreg.

Uleiul de palmier și mediul

Un alt aspect important legat de utilizarea uleiului de palmier este modul în care acesta afectează mediul înconjurător.

Când cumpără o pungă de chipsuri sau de biscuiți, care conțin ulei de palmier, majoritatea oamenilor nu se gândesc la impactul pe care alimentele acelea îl pot avea asupra mediului.

Din păcate, pădurile tropicale de palmier sunt tăiate, pentru a crește palmieri, pe măsură ce crește cererea. Terenul folosit pentru plantarea palmierilor afectează, de asemenea, habitatul multor specii de animale sălbatice.

Unele companii, cum ar fi Nutiva (4), folosesc ulei din palmieri care nu provin din defrișări și este cultivat cu practici durabile.

Uleiul de palmier este bun sau rău?

Atunci când evaluezi dacă un aliment este bun sau rău pentru tine, trebuie să evaluezi întreaga ta dietă.

Uleiul de palmier este, adesea, folosit ca înlocuitor pentru grăsimile trans din alimentele ambalate, iar aceste alimente sunt, de obicei, lipsite de valoare nutritivă.

Dacă aportul principal de ulei de palmier provine din gustări ambalate, există multe motive pentru care ar trebui să vă doriți să reduceți aceste alimente, nu numai datorită uleiului de palmier.

Țineți minte dacă, uleiul de palmier se află pe eticheta cu ingrediente a unui produs atunci, cu cât se află mai jos în listă, cu atât mai puțin ulei de palmier este în alimentul respectiv.

Dacă uleiul de palmier este unul dintre primele ingrediente ale unui produs alimentar, atunci acesta va fi prezent într-un procent mai ridicat.

Cu toate acestea este greu de știut cantitatea exactă de ulei de palmier, sau din orice alt ingredient, prezent într-un aliment.

Există încă unele controverse cu privire la faptul că uleiul de palmier ar putea avea un efect negativ asupra sănătății, dar un articol apărut în 2015 sugerează că uleiul de palmier nu crește riscul de boli de inimă.

Ca și în cazul altor alimente, dacă consumați ulei de palmier, atunci consumul ar trebui să fie moderat. Recomandările actuale sugerează că majoritatea consumului de grăsimi trebuie să provină din alimente bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiuri vegetale, nuci, semințe și avocado.

Dacă consumați ulei de palmier, verificați dacă este vorba despre ulei de palmier întreg sau doar din sâmburi. Uleiul de palmier are, de asemenea, beta-caroten și vitamina E, constituenți care nu se găsesc în alte uleiuri.

Dacă preocupările de mediu sunt importante pentru dvs. și mâncați ulei de palmier, verificați de unde provine acesta.

Verifică preț ulei de palmier aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Șocant! 7 alimente pline de zahăr

Zahărul adăuat se găsește în aproape toate alimentele procesate care se vând într-un ambalaj. Acesta este adăugat, de asemenea, multor alimente pentru a acționa ca