Uleiul de soia este fabricat din boabele de soia. Uleiul de soia este un ulei utilizat în produsele alimentare procesate și în industria alimentară, deoarece este relativ ieftin și are o aromă ușoară. Uleiul de soia este constituit din grăsimi predominant polinesaturate și furnizează atât acizi grași esențiali, cât și vitamina E.
Acestea sunt câteva motive pentru care uleiul de soia este considerat sănătos, dar există și considerații care ar putea face ca soia să nu fie cea mai sănătoasă alegere. Iată o privire mai atentă la argumentele pro și contra consumului de ulei de soia.
Conținut:
Gătitul cu ulei de soia
Uleiul de soia are un punct de fierbere ridicat, ceea ce înseamnă că poate rezista la temperaturi ridicate, înainte de a se descompune. Din acest motiv, uleiul de soia este un ulei comun pentru gătit sau coacere.
Alte uleiuri, cum ar fi uleiul de măsline sau ulei de nucă de cocos, nu pot rezista la temperaturi ridicate și se descompun. (Vezi și: Este bine să gătești cu ulei de măsline?)
Sănătatea inimii
Uleiul de soia este considerat o sursă de grăsime polinesaturată, adică majoritatea grăsimilor din uleiul de soia au mai mult de o legătură dublă. Grăsimile saturate, trans, mononesaturate și polinesaturate afectează organismul uman în mod diferit.
În general, grăsimile trans sunt considerate cele mai rele, din punct de vedere al sănătății inimii, iar grăsimile mononesaturate și polinesaturate sunt considerate sănătoase pentru inimă.
Potrivit American Heart Association (AHA), consumul de alimente bogate în grăsimi polinesaturate poate ajuta la scăderea riscului unui atac de cord sau accident vascular cerebral.
Toate uleiurile furnizează același conținut de calorii, iar uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate, cum ar fi uleiul de soia, nu sunt considerate alimente cu conținut scăzut de calorii.
Cu toate acestea, ca parte a unei alimentații echilibrate, acestea pot contribui la scăderea riscului unor boli cronice.
Colesterolul
Soia are, în mod natural, un conținut scăzut în grăsimi saturate și nu are colesterol. Grăsimile polinesaturate și mononesaturate pot ajuta la scăderea colesterolului din sânge, în special scăderea lipoproteinelor cu densitate joasa (LDL) „rele”. Uleiul de soia are compuși numiți steroli vegetali, care pot ajuta la scăderea colesterolului.
AHA recomandă, de asemenea, pentru o sănătate optimă a inimii, ca cel mai mare aport de grăsime să fie de tip mono și polinesaturate. Alte alimente bogate în grăsimi mono și polinesaturate includ nuci, semințe, ulei de măsline, ulei de canola, ulei de struguri, pește gras și avocado.
Acizi grași esențiali și antioxidanți
Uleiul de soia este o sursă de acizi grași esențiali, omega 6 și omega 3. Acești acizi grași sunt esențiali pentru organism, dar nu avem un aport suficient. Acest aport trebuie să fie din alimentație.
Chiar dacă uleiul de soia conține atât omega 3, cât și omega 6, el conține mult mai mult omega 6, în comparație cu omega 3. Majoritatea americanilor obțin, în general, suficient acid gras omega 6. Cu toate acestea, obținerea unui nivel suficient de omega 3 poate fi mai dificilă, mai ales dacă dieta respectivă este scăzută în pește.
Există o preocupare de a obține prea mult omega 6 deoarece omega 6 preîntâmpină coagularea sângelui și inflamațiile. Deoarece majoritatea americanilor au un aport prea mare de omega 6, majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății sunt de acord că trebuie să se crească aportul de omega 3 în organism.
Uleiul de soia, ca și alte uleiuri și grăsimi, este, de asemenea, o sursă pentru vitamina E. Vitamina E acționează ca un antioxidant în corpul care protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi.
Prea mult?
Consumul moderat de ulei de soia ar putea conduce la o dieta sănătoasă, dar excesul de soia ar putea avea rezultate negative asupra sănătății. După cum s-a menționat, deoarece este bogat în omega 6, dacă apare un exces de ulei de soia, atunci rezultă un risc de dezechilibru între omega 6 și omega 3. Acest lucru poate crește inflamația în organism și poate crește riscul apariției anumitor boli cronice.
Uleiul de soia este utilizat, în mod obișnuit, pentru prelucrarea alimentelor ambalate și pentru serviciile alimentare, deoarece este un gust ieftin și neutru. Din moment ce majoritatea americanilor consumă o cantitate suficientă de ulei de soia din alimentele industriale, atunci când gătiți acasă, este recomandabil să alegeți un alt tip de ulei, care este mai bogat în omega 3.
Hidrogenarea
Uleiul de soia este unul dintre cele mai comune uleiuri hidrogenate. De fiecare dată când un ulei este hidrogenat (prin adăugare de hidrogen la grăsime), uleiul se solidifică și își îmbunătățește durata de depozitare. Acest lucru este bun pentru producătorii de alimente, dar acest tip de grăsime, fiind grăsime trans, este mai dăunătoare pentru organism.
Dacă vedeți un ulei de soia parțial hidrogenat sau complet hidrogenat, înseamnă că uleiul de soia a fost modificat. Acest tip de grăsime nu este bun pentru sănătatea inimii și ar trebui să fie limitat.
Concluzii
O dietă bogată în grăsimi mononesaturate și polinesaturate poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă și poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge. Uleiul de soia conține atât acizii grași esențiali omega 3 și omega 6, dar are o concentrație mai ridicată de omega 6.
Deoarece soia este folosita în multe produse alimentare, majoritatea americanilor care au o dietă occidentală tipică sunt expuși riscului de a avea mai mult omega 6, în comparație cu omega 3. Acest lucru ar putea crește inflamația în organism, fapt care poate crește riscul îmbolnăvirii.
Este uleiul de soia sănătos? Poate fi. Ca și în orice altceva, este important să vă amintiți cât de mult consumați și care este restul dietei dumneavoastră. Data viitoare când vă aflați la un magazin, uitați-vă la produsele alimentare pe care le cumpărați și vedeți câte produse utilizează ulei de soia.
Încercați să vă diversificați alimentația, astfel încât să obțineți o varietate de uleiuri și grăsimi diferite, față de consumul doar de ulei de soia.
Verifică preț ulei de soia aici!