Uleiul de măsline este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, deoarece este bogat în grăsimi esențiale, vitamina E și acizi grași omega 3. Uleiul de măsline este foarte obișnuit în multe bucătării din întreaga lume, inclusiv în dieta mediteraneeană.
Bucătăria mediteraneeană este bogată în ulei de măsline, leguminoase, cereale integrale, fructe, legume, fructe de mare, vin și consum redus de carne roșie. Există multe cercetări care sugerează că o dietă mediteraneeană poate avea numeroase beneficii pentru sănătate.
Deși există dovezi, din ce în ce mai clare, prind faptul că uleiul de măsline este sănătos, există cazuri în care uleiul de măsline poate să nu fie cea mai bună alegere pentru gătit. Iată câțiva factori importanți pe care trebuie luați în considerare la determinarea uleiului pe care îl veți folosi la gătit.
Conținut:
Beneficii pentru sănătate
Multe studii de cercetare au determinat beneficii pentru dieta mediteraneeană și / sau a unui consum ridicat de ulei de măsline. Un studiu de cercetare de la Școala Harvard de Sănătate Publică și Cambridge Health Alliance, în 2014, asupra unui grup de tineri pompieri, sugerează că aderarea la o dietă mediteraneeană a fost asociată cu micșorarea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare.
Motivul pentru care uleiul de măsline este considerat sănătos pentru inimă se datorează faptului că este bogat în grăsimi mononesaturate și acizi grași omega 3. Grăsimile monosaturate pot ajuta la scăderea colesterolului rău și la creșterea nivelului bun al colesterolului.
Acizii grași omega 3 pot ajuta la scăderea inflamației în organism. Inflamația în organism poate crește riscul bolilor cardiovasculare, al artritei reumatoide, al hipertensiunii și al unor tipuri de cancer.
Uleiul de măsline este de asemenea bogat în antioxidanți, vitamina E, K și carotenoide. Vitamina E, antioxidanții și carotenoizii pot ajuta la protejarea celulelor corpului de deteriorarea radicalilor liberi. Vitamina K este importantă pentru reglarea calciului și coagularea sângelui.
Rețineți că uleiul de măsline extra virgin este considerat cea mai bună formă de ulei de măsline, deoarece înseamnă că este din prima presă rece a măslinului. Din păcate, etichetarea uleiului de măsline în extra virgin sau nu, poate fi înșelătoare și nu este bine reglementată.
Pentru a vă asigura că uleiul de măsline este, de fapt, extra virgin, verificați flaconul pentru a vedea eticheta de la Asociația de ulei de măsline sau de la Consiliul Internațional pentru măsline. Uleiul de măsline ar trebui să miroasă ca măslinele, să nu fie rânced și ar trebui să fie mai gros decât alte uleiuri.
Când să nu utilizați uleiul de măsline
Uleiul de măsline este cel mai bine să folosit la temperaturi mai scăzute sau pentru mâncăruri reci, deoarece încălzirea prea mare a uleiului de măsline poate duce la fierbere. Punctul de fierbere pentru uleiul de măsline este în jur de 185-215 grade Celsius, conform ”Eating well”.
Un alt motiv pentru a nu utiliza uleiul de măsline la căldură este că antioxidanții și alte substanțe fitochimice din uleiul de măsline se pot descompune. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că uleiul de măsline poate conferi aromă în diverse feluri de mâncare, dar poate să nu dea savoarea produselor coapte.
Când se utilizează uleiul de măsline
Așa cum am menționat, preparatele la temperatură mai scăzută se recomandă a fi făcute cu uleiul de măsline extra virgin. Folosirea uleiului de măsline pentru dressing-ul de salată, la fabricarea pâinii sau biscuiților, pentru legume sote sau împreună cu humus, este adecvată, întrucât prepararea este în intervalul de temperatură adecvat.
Dacă coaceți sau gătiți un vas la o temperatură scăzută (sub 185 grade), uleiul de măsline ar putea fi utilizat în continuare.
Alternative pentru uleiul de măsline
Dacă încălziți ceva ce necesită o temperatură peste punctul de fierbere al uleiului de măsline, luați în considerare utilizarea uleiului de arahide, a uleiului de avocado, a untului de la vaci hrănite cu iarbă, a uleiului de susan, a celui de semințe de struguri, sau a celui de floarea-soarelui.
Uleiul de arahide poate fi o alternativă bună pentru prăjit. Uleiul de nucă de cocos poate fi o altă alternativă sănătoasă pentru uleiul de măsline, conferind o aromă plăcută.
Concluzii
Uleiul de măsline extra virgin are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, datorită grăsimilor mononesaturate și omega 3, scăderea inflamației și furnizarea de nutrienți antioxidanți și vitamine. Dieta mediteraneeană, bogată în ulei de măsline, este cunoscută în special pentru asocierea sa cu reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Încălzirea uleiului de măsline deasupra punctului de fierbere ar putea modifica compoziția chimică a uleiului și ar putea distruge beneficiile pentru sănătate. Punctul de fierbere pentru uleiul de măsline este de aproximativ 185-215 grade Celsius. Dacă este necesar să gătiți la temperaturi mai ridicate, se recomandă folosirea unui alt ulei cu un punct de fierbere mai mare.
Uleiul de măsline extra virgin este considerat cel mai pur ulei de măsline, pentru că provine de la prima presare a măslinelor. Căutați ulei de măsline extra virgin verificat de Asociația de ulei de măsline sau de Consiliul internațional al măslinelor, dacă nu sunteți sigur de puritatea unui ulei de măsline etichetat ca extra virgin, deoarece unele companii fac publicitate falsă uleiului de măsline, ca fiind extra virgin.
Alte uleiuri care pot fi folosite ca înlocuitori pentru uleiul de măsline includ uleiul de nucă de cocos, cel de arahide, cel de avocado, untul de la vaci hrănite cu iarbă, uleiul de susan, cel de șofrănel sau uleiul de floarea-soarelui.
Verifică preț ulei de măsline extravirgin aici!