Sticla cu ulei de arahide

Este bine să consumi ulei de arahide?

În principal, uleiul de arahide furnizează grăsime mononesaturată, care este considerată a fi o grăsime sănătoasă pentru inimă. De asemenea, uleiul de arahide este o sursă de vitamină antioxidantă E..

Uleiul de arahide este uleiul extras din semințele comestibile ale plantei de arahide. Arahidele și uleiul de arahide sunt o sursă de grăsimi sănătoase pentru inimă, mononesaturate, cu un conținut scăzut de grăsimi saturate, dar și o sursă de antioxidanți.

Întrucât are un conținut mai scăzut în grăsimi saturate și unul mai ridicat în grăsimi mono și polinesaturate, uleiul de arahide poate fi considerat un ulei mai sănătos.

Uleiul de arahide a fost consumat frecvent în China și Asia de Sud-Est. După Al Doilea Război Mondial, acesta a devenit popular în Statele Unite.

Uleiul de arahide rafinat este un ulei folosit frecvent pentru prăjit și gătit, inclusiv la temperaturi mai ridicate, deoarece are o temperatură relativ ridicată de ardere.

Întrucât uleiul de arahide este bogat în uleiurile omega 6 și 9, unii consideră că acesta este un pro-inflamator. Cu toate acestea, studiile de cercetare au arătat că uleiul de arahide este antiinflamator și un adevărat protector împotriva bolilor de inimă.

Uleiul de arahide poate fi inclus într-o dietă sănătoasă și echilibrată, dar și alte uleiuri sunt, de asemenea, benefice organismului. Consumul unei varietăți de uleiuri sănătoase pentru inimă, în cadrul unei diete diversificate, poate fi cea mai bună alternativă pentru un trai sănătos.

Nutriția cu uleiul de arahide

Precum alte uleiuri vegetale, toate caloriile din uleiul de arahide provin din grăsimi. O lingură de ulei de arahide are aproximativ 14 grame de grăsime.

Din aceste 12.6 grame 2,3 grame sunt grăsimi saturate, 4,3 grame sunt nesaturate și 6 grame sunt mononesaturate.

Uleiul de arahide furnizează, în principal, grăsime mononesaturată, care este considerat un tip de grăsime sănătoasă pentru inimă. Uleiul de arahide este, de asemenea, o sursă de vitamina antioxidantă E.

Recomandările dieteticienilor, dar și cele ale Asociației Americane de Cardiologie (American Heart Association) sugerează alegerea, în principal, a alimentelor cu un conținut mai ridicat în grăsimi mono și polinesaturate, față de cele cu un conținut ridicat în grăsimi saturate sau trans.

Tipuri de ulei de arahide

Uleiul de arahide rafinat

Se consideră că uleiul de arahide cel mai frecvent consumat în SUA este uleiul de arahide rafinat. Acest tip de ulei poate fi găsit în restaurantele tip fast-food. Acest ulei a fost rafinat, albit și odorizat.

Uleiul de arahide gourmet

Uleiul de arahide poate fi, de asemenea, fabricat din arahide prăjite, nefiind rafinat și prelucrat. Acest tip de ulei de arahide este numit gourmet și are o cantitate mai mare de vitamina E și fitosteroli, care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Consumul de uleiuri rafinate, albite și odorizate este controversat, deși, potrivit doctorului american Crosby, nu există suficiente dovezi că uleiurile rafinate, albite și odorizate ce conțin cantități reziduale de hexan, ar putea să fie periculoase pentru consumatori.

Dacă nu doriți ulei de arahide rafinat, căutați uleiul de arahide gourmet, ulei de avocado sau ulei de măsline extra virgin, ca alternative.

Uleiul de arahide poate fi folosit pentru prăjirea produselor alimentare datorită punctului ridicat de ardere și, potrivit „Institutului dedicat cercetării alunelor” („Peanuts Institute”), uleiul de arahide nu rămâne pe alimentele prăjite.

Beneficiile consumului uleiului de arahide

Consumul redus de grăsimi saturate, cu un aport mai mare de grăsimi poli și mono-saturate, este asociat cu o incidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare și a altor cauze majore de deces.

Prin urmare, deoarece uleiul de arahide este bogat în grăsimi nesaturate, poate susține sănătății inimii.

Un studiu realizat de Penn State a împărțit participanții în 5 grupe: consumatori în nivel moderat de grăsime obținută din uleiul de arahide, consumatori în nivel moderat de grăsime din uleiul de măsline, consumatori în nivel moderat de grăsime din alunele și untul de arahide, adepții unei dietei cu un conținut scăzut de grăsimi și adepții dietei americane comune.

Cercetătorii au descoperit că grupurile care au incorporat ulei de arahide sau arahide, precum și grupul care a consumat ulei de măsline, au redus, în mod semnificativ, colesterolul total și LDL, comparativ cu grupul ce au adoptat americană obișnuită.

Riscul bolilor cardiovasculare a fost semnificativ mai mic atât la grupurile ce au consumat arahide, cât și la cel de consumatori de ulei de măsline.

Cum se utilizează uleiul de arahide

Uleiul de arahide poate fi folosit la gătit, la temperaturi mai ridicate și este utilizat, în general, pentru prăjit. Poate fi folosit și pentru coacere sau gătit în cuptor.

Dacă doriți să folosiți numai ulei de arahide, asigurați-vă că, pe etichetă, este menționat că produs respectiv constituie ulei de arahide în proporție de 100%. Dacă eticheta nu conține această specificație atunci poate fi vorba despre un amestec de diferite uleiuri, cu temperaturi de ardere diferite.

Inflamator sau antiinflamator?

Conținutul de omega 3 al uleiului de arahide nu este atât de ridicat, dar cel de omega 6 este mult mai ridicat. Omega 3 este considerat antiinflamator, dar omega 6 poate fi pro-inflamator. Prin urmare, uleiul de arahide poate fi considerat un aliment pro-inflamator.

Majoritatea americanilor utilizează, în dieta lor, prea mult omega 6 și prea puțin omega 3. Desigur, dieta bogată în omega 3 este recomandată.

Acest lucru înseamnă că uleiul de arahide este pro-inflamator? Unele studii sugerează contrariul: că este antiinflamator.

Acest lucru se datorează faptului că uleiul de arahide este bogat în ulei oleic sau omega 9. De exemplu, un studiu în vitro și în vivo din 2009 a concluzionat că uleiul oleic a inhibat o citocină pro-inflamatoare, numită factor de necroză tumorală alfa (TNF-α).

Cercetătorii au concluzionat că o dietă bogată în acid oleic, cum ar fi cea provenind de la arahide și uleiul de măsline, poate avea un efect benefic asupra diabetului de tip 2 și efecte negative și să inhibe efectele negative ale citocinelor inflamatorii, cum ar fi TNF-α.

Concluzia este că efectul unui aliment asupra organismului nu se poate stabili prin prisma unei singure substanțe nutritive. Toate alimentele oferă o varietate de substanțe nutritive care au o acțiune asupra sănătății.

Uleiul de arahide poate fi mai mare în omega 6, dar este de asemenea o sursă de acid oleic, care s-a dovedit a fi antiinflamator.

Poți consuma ulei de arahide dacă ai alergie la arahide?

Uleiul de arahide rafinat este considerat non-alergen pentru persoanele cu alergie la arahide. Din fapt, procesul de rafinare elimină proteina alergenică din arahide.

Cu toate acestea, uleiul de arahide gourmet, nerafinat, ar putea fi considerat drept alergen. Prin urmare, dacă aveți o alergie, trebuie să vă asigurați că uleiul de arahide este rafinat înainte să-l consumați.

Alternative la uleiul de arahide

Uleiul de măsline are un profil nutrițional similar cu cel al uleiului de arahide și poate fi utilizat în moduri similare, cu excepția faptului că, în general, nu se recomandă să se prăjească în ulei de măsline.

Avocadoul, uleiul de floarea-soarelui cu un conținut oleic ridicat sau uleiul de măsline cu aromă slabă pot fi alternative pentru prăjit, în conformitate cu studiile „Cleveland Clinic”.

Țineți minte că lumina și căldura pot afecta calitatea oricărui ulei de gătit. Prin urmare, asigurați-vă că uleiul utilizat este proaspăt și nu rânced. Depozitați uleiul într-un loc răcoros și întunecat.

Verifică preț ulei de arahide aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *