Uleiul vegetal este un produs obținut din uleiul din plante. De obicei este o combinație de soia, palmier, porumb, canola, floarea-soarelui, semințe de bumbac sau ulei de arahide și poate fi un amestec, în diferite cantități, din fiecare.
Deși uleiul vegetal poate fi un amestec de ulei de plante, de obicei, cele mai multe uleiuri vegetale sunt, în primul rând, ulei de soia.
Uleiul vegetal este un ingredient comun în multe alimente, în special în cele prelucrate, deoarece este un ingredient relativ ieftin. Îngrijorarea este că majoritatea românilor consumă prea mult ulei vegetal și acesta ar putea avea consecințe asupra sănătății. Iată de ce uleiul vegetal ar putea fi rău pentru tine.
Beneficiile uleiului vegetal
Un beneficiu al uleiul vegetal este faptul că este o sursă de grăsime relativ ieftină și are un punct de fierbere relativ ridicat. Prin urmare, este un ulei de gătit popular.
Uleiul vegetal și aproape toate alimentele din plante au un conținut scăzut de grăsimi saturate și de colesterol. Grăsimile saturate și colesterolul se consideră a fi legate de apariția bolilor cardiovasculare sau, eventual, de creșterea riscurilor pentru anumite tipuri de cancer, conform unor cercetări.
Faptul că uleiul vegetal este scăzut în grăsimi saturate și colesterol reprezintă un beneficiu. Uleiul vegetal este o sursă bună de grăsimi din vitamine E, polinesaturate și mononesaturate.
Consumul de grăsimi, în principal de grăsimi poli și mononesaturate, este considerat a fi benefic pentru o inimă sănătoasă, în conformitate cu American Heart Association. Vitamina E funcționează ca un antioxidant în organism, pentru a proteja celulele de deteriorarea cauzată de radicalii liberi.
Dezavantajele uleiului vegetal
De ce consumul de ulei vegetal în exces nu ar fi un lucru bun? Motivul are legătură cu echilibrul a doi acizi grași esențiali, pe care oamenii trebuie să-i obțină din dietă: acizii grași omega 3 și omega 6. Ambii acești acizi grași sunt critici pentru sănătate și au funcții opuse în organism.
Unele dintre funcțiile lui omega 6 sunt creșterea inflamației și creșterea coagulării sângelui. Omega 3 are exact opusul, este antiinflamator și reduce coagularea sângelui. Problema cu uleiurile vegetale este că acestea au un conținut ridicat de omega 6 și mai scăzut de omega 3, iar majoritatea românilor nu mănâncă alimente bogate în omega 3. Prin urmare, există un dezechilibru de exces de omega 6 și lipsă de omega 3.
Deoarece uleiul vegetal este foarte obișnuit în dieta americană, este foarte ușor să obțineți prea mult omega 6 și să nu obțineți suficient omega 3. Acest lucru poate crește riscul bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, deoarece organismele se află într-o stare pro-inflamatorie.
O altă preocupare relativ la uleiul vegetal este utilizarea uleiuri hidrogenate. Deși utilizarea uleiurilor hidrogenate nu este la fel de obișnuită, acestea se utilizează, încă, în industria alimentară. Uleiurile hidrogenate pot crește riscul bolilor cardiovasculare deoarece cresc colesterolul LDL și scad colesterolul HDL.
E rău pentru tine?
Uleiul vegetal poate avea un loc în dietă, dar problema este că majoritatea românilor îl consumă în exces. Problema este că acesta poate provoca un dezechilibru al raportului omega 6, față de omega 3.
Întrebarea dacă ”uleiul vegetal este rău pentru tine?” poate fi re-formulată prin ”cât de mult ulei vegetal puteți consuma?”. Acesta este principala ta sursă de grăsime și dacă mai aveți și alte surse de omega 3, în dietă?
Încercați să vă diversificați aportul de ulei, pentru a oferi mai mult decât uleiurile vegetale standard. Uleiul de măsline, uleiul de canola, avocado, peștele gras, semințele de in și chia sunt toate surse bune de acizi grași omega 3.
Alimentele cu ulei vegetal
Alimentele care sunt surse comune de ulei vegetal includ dressing ambalat pentru salate, chipsuri ambalate, margarină, biscuiți și unturi de nucă ambalate. Dacă vă pregătiți mâncarea acasă, puteți controla tipul de ulei folosit.
De exemplu, în loc să utilizați dressingul preambalat de salată care este, de obicei, bogat în ulei de soia, faceți propriul dvs. dressing acasă, cu ulei de măsline sau de nucă și oțet balsamic.
Consumul de nuci sau avocado, pentru o gustare, în loc de chipsuri și biscuiți ambalați, poate crește consumul de omega 3 și poate reducerea aportul de omega 6.
Concluzie
Uleiul vegetal este o combinație a multor tipuri diferite de uleiuri vegetale și, de obicei, toate sunt bogate în grăsimi polinesaturate și acizi grași omega 6. Deși sunt mai scăzute în grăsimi saturate și colesterol, obținerea unui exces din aceste uleiuri poate crește, în continuare, riscul bolilor cardiovasculare, deoarece sunt bogate în omega 6.
Este important echilibrul și moderația, atunci când vine vorba despre uleiurile vegetale. Ele pot avea unele avantaje, dar pot reprezenta și multe pericole. O dietă tipică occidentală este bogată în aportul de ulei vegetal, deoarece este un ingredient ieftin și are un punct de fierbere ridicat. Evitați uleiurile vegetale care sunt hidrogenate, deoarece acestea sunt cele mai nocive pentru sănătatea inimii.