Uleiul vegetal poate fi o sursă de acizi grași esențiali tip omega 3, 6 și vitamina E antioxidantă. Uleiul vegetal este, de obicei, mai ridicat în grăsimile mono și polinesaturate, comparativ cu grăsimile solide (animale). Consumul de grăsimi mono / polinesaturate este recomandat pentru o alimentație sănătate.
Grăsimile ar trebui să conțină între 20% și 30% din caloriile zilnice, dar obținerea a 35% din calorii din grăsimi poate fi acceptabilă, însă doar dacă grăsimile sunt de tip mononesaturat.
Consumul mai ridicat de grăsimi mononesaturate, cum ar fi nucile, uleiul de măsline, avocado, este caracteristic dietei mediteraneene. Dieta mediteraneeană are foarte cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului de boli cardiovasculare.
Studiile au arătat că înlocuirea grăsimilor saturate sau carbohidraților rafinați cu grăsimi polinesaturate poate fi benefică pentru sănătatea inimii (1).
Totuși, aportul crescut al acizilor grași omega 6, în raport cu acizii grași omega 3, poate crește riscul de inflamație (2).
Uleiul de șofrănel este considerat o sursă bună de grăsimi polinesaturate și de acid gras omega 6. Uleiul de șofrănel are o aromă neutră, ceea ce îl recomandă pentru gătit.
Uleiul de șofrănel ar trebui folosit pentru gătit la temperaturi mai scăzute. Uleiul de șofrănel cu conținut oleic ridicat este modificat, pentru a avea mai multe grăsimi mononesaturate și poate fi utilizat și pentru gătit la temperaturi ridicate (3).
Există unele avantaje în utilizarea uleiului de șofrănel, dar acesta ar trebui să fie consumat cu moderație și doar în combinație cu alte surse de grăsimi.
Conținut:
Ce este șofrănelul?
Unele uleiuri, cum ar fi cel de măsline, de floarea-soarelui, de porumb, de arahide, sunt cunoscute în dieta occidentală, deoarece ele sunt consumate în mod obișnuit.
Planta de șofrănel are flori portocalii / galben și frunze înspicate. Șofrănelul poate fi folosit, uneori, ca înlocuitor pentru șofran și a fost folosit inițial pentru fabricarea colorantului pentru haine și alimente.
Șofrănelul face parte din aceeași familie cu floarea-soarelui și, în plus, ambele produc un ulei similar d.p.d.v. nutrițional.
Șofrănelul este cultivat în Statele Unite, aproximativ 50% provenind din California, restul producției venind din Montana, Dakota, Idaho, Colorado și Arizona (4).
Diferitele tipuri de ulei de șofrănel
Șofrănelul poate fi de două tipuri: conținut ridicat de acid oleic (mononesaturat) sau de acid linoleic (polinesaturate). Uleiul de șofrănel, precum uleiul de floarea-soarelui, este în mod natural, bogat în grăsimi polinesaturate.
Toate grăsimile furnizează 9 kcal / gram, ceea ce le face cel mai mic macro-nutrient dens. La fel ca și alte uleiuri, o lingură de ulei de șofrănel oferă aproximativ 120 de calorii.
Uleiul de șofrănel bogat în acid oleic are un conținut mai ridicat în grăsimi monosaturate. Acest ulei are un termen de garanție mai mare și are un punct de fierbere mai înalt, decât uleiul obișnuit de șofrănel.
Uleiul de șofrănel cu conținut oleic ridicat este mai bogat în uleiul mononesaturat și poate fi utilizat pentru gătit, la temperaturi ridicate. Uleiul de șofrănel cu conținut mai bogat în grăsimi polinesaturate ar trebui să fie utilizat pentru dressing-uri sau gătit la temperaturi joase.
De ce unii recomandă consumul moderat de șofrănel?
Atât omega 3, cât și omega 6, sunt acizi grași esențiali, necesari pentru o alimentație sănătoasă. Uleiul de șofrănel este o sursă bună de acizi grași omega 6.
Omega 6 stimulează creșterea părului, reglează metabolismul și menține sistemul reproductiv. Acizi grași omega 3 sunt anti-inflamatorii, iar unii acizi grași omega 6 pot fi considerați pro-inflamatori.
Prin urmare, obținerea echilibrului corect dintre omega 3 și 6 este importantă pentru a ajuta la reglarea inflamațiilor din organism. Din păcate, majoritatea românilor au, în dieta lor, un aport prea ridicat de omega 6 și insuficient de omega 3.
Prin urmare, limitarea consumului de uleiuri bogate în omega 6 și creșterea uleiurilor bogate în omega 3 este încurajată de unii profesioniști din domeniul sănătății și de unii oameni de știință.
Conform unor studii, grăsimile polinesaturate pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă, în special atunci când înlocuiesc grăsimile saturate și carbohidrații rafinați.
Oamenii de știință canadieni au pus în discuție efectul benefic asupra inimii al uleiurilor de soia, de floarea-soarelui și de porumb, care au o valoare ridicată în omega-6.
Un articol 2013 (5), publicat de Canadian Press, sugerează că uleiurile cu conținut ridicat de omega 6 nu pot fi benefice pentru sănătatea inimii.
Concluzia este că trebuie să consumați o varietate de uleiuri. Nu vă limitați aportul de grăsime doar la uleiuri bogate în omega 6.
Asigurați-vă că obțineți alimente bogate în omega 3, de asemenea. Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru dozarea optimă pentru acizii grași omega 3 și 6 și cantitatea ideală de grăsimi monosaturate.
Șofrănelul și scăderea în greutate
Un studiu din 2009 (6) a comparat efectul suplimentării uleiului de șofrănel sau a acidului linoleic conjugat (CLA) asupra greutății corporale, folosind subiecți care erau obezi aveau diabet de tip 2.
Cercetătorii au crescut, zilnic, aportul celor două grupe de participanți, cu câte 8 grame de ulei de șofrănel și, respectiv, 8 grame de CLA, timp de 16 săptămâni.
Nu au existat diferențe între consumul de energie, cantitatea de grăsimi alimentare sau calitatea acestora, între cele două grupuri.
Cercetătorii au descoperit că grupul la care a fost crescut consumul de șofrănel nu a avut un indice de masă corporală semnificativ mai mic și nici nu a fost observată o diferență în privința grăsimii corporale.
Cu toate acestea, grupul cu dietă pe bază de șofrănel a avut o masă de grăsime a trunchiului semnificativ mai mică. Grupul CLA a prezentat un IMC mai mic, iar masa totală a grăsimii corporale a scăzut, după perioada studiului.
Cercetătorii au concluzionat că suplimentarea cu ulei de șofrănel (numai 8 grame pe zi) poate fi benefică pentru scăderea în greutate.
Uleiul de șofrănel și diabetul
Studiul din 2009 a constatat, de asemenea, că șofrănelul a condus la niveluri mai scăzute ale glicemiei, în cazul participanților la studiu.
Un studiu din 2011 (7) a constatat, de asemenea, că aportul zilnic de 8 grame de ulei de șofrănel pe zi timp de 16 săptămâni a redus semnificativ nivelurile de hemoglobină A1C și proteina C reactivă (un marker pentru inflamație) la femeile obeze, care sufereau de diabet zaharat de tip 2.
Colesterolul HDL (considerat bun) a fost, de asemenea, mai mare în cazul subiecților din grupul care a avut dieta pe bază de ulei de șofrănel.
Cercetătorii au concluzionat că uleiul de șofrănel, spre deosebire de cel pe bază de CLA, poate reduce complicațiile în cazul diabetului. Sunt necesare mai multe cercetări, dar aceste studii sugerează că uleiul de șofrănel, ca parte a unei alimentații sănătoase, poate fi util în reglarea greutății și chiar în managementul diabetului.
Verifică preț ulei de șofrănel aici!