Pui prajit in tigaie
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Care este cel mai sănătos ulei pentru prăjit?

Prăjirea profundă a grăsimilor poate fi considerată o metodă nesănătoasă de gătit deoarece alimentele din comerț care au fost prăjite sunt, de obicei, bogate în calorii, precum și în grăsimi saturate și trans.

Când prăjiți alimentele acasă, puteți controla ce ulei utilizați și durata de timp în care alimentele se prepară. Uleiul pe care îl folosiți pentru prăjit poate afecta cu adevărat calitatea, gustul și valoarea nutrițională a alimentelor.

Mâncărurile prăjite ar trebui să fie consumate doar ocazional, însă alegerea uleiului potrivit, a temperaturii și a stratului de acoperire, poate contribui la îmbunătățirea profilului nutrițional al alimentelor prăjite. Iată câteva informații despre alegerea celui mai sănătos ulei pentru prăjit.

Punctul de ardere

Punctul de ardere reprezintă un aspect important atunci când se prepară grăsimi și uleiuri. Odată ce un ulei trece prin punctul de ardere, uleiul poate începe să producă fum și să producă substanțe cancerigene.

Nivelul punctului de ardere pentru fiecare ulei poate varia și, în general, uleiurile cu un punct de ardere mai mare sunt de preferat. Potrivit Clinicii Cleveland, printre uleiurile sănătoase, care au un punct de ardere mai ridicat, se numără migdalele, avocado, floarea-soarelui și uleiul rafinat de măsline.

Temperatura adecvată

Pe lângă alegerea unui ulei sănătos pentru prăjire, utilizarea temperaturii adecvate poate fi un pas important pentru a face ca alimentele prăjite să fie mai sănătoase. Asigurați-vă că uleiul este la temperatura corespunzătoare înainte de a adăuga alimente. Dacă alimentele sunt adăugate în uleiul rece, acestea vor absorbi mai mult ulei.

Utilizarea unui termometru poate fi utilă pentru determinarea temperaturii corespunzătoare. Dacă nu aveți un termometru, un indicator rapid pentru a verifica temperatura potrivită este să adăugați o bucată de mâncare în friteuza dvs. și să vedeți dacă aceasta cade la fund, apoi se ridică imediat în sus.

Aluatul

Dacă prăjiți ceva în aluat, încercați să folosiți o cantitate minimă din respectivul strat. Prea mult aluat poate crește absorbția uleiului și poate face alimentele să fie cu adevărat unsuroase.

Utilizarea unei cantități prea mari de făină într-un amestec de aluat poate, de asemenea, să crească absorbția uleiului. Totuși, dacă folosiți un aluat din făină de porumb, acesta nu absoarbe atât de mult ulei.

Uleiul de nucă de cocos

În ultima vreme, uleiul de nucă de cocos se bucură de o atenție foarte mare, fiind un produs de grăsime mai sănătos, față de cât se credea anterior. Se consideră că uleiul de nucă de cocos nerafinat face parte din categoria produselor mai sănătoase.

Cu toate acestea, uleiul de nucă de cocos nerafinat are un punct de fierbere mai mic decât alte uleiuri și este recomandat să nu fie folosit la gătit la temperaturi înalte sau pentru a prăji în adâncime, la o temperatură mai scăzută.

Uleiul de cocos rafinat poate fi adus la o temperatură mai ridicată, în jurul valorii de 150-190 grade. Acest interval de temperatură poate fi utilizat pentru prăjirea în adâncime și se află sub punctul de fierbere. Uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate, iar grăsimile saturate au, în general, un punct de ardere mai mare decât grăsimile mono sau poli nesaturate.

De exemplu, untura și untul au, de asemenea, un punct de ardere mai mare și sunt bogate în grăsimi saturate. Cu toate acestea, potrivit unui studiu din 2008, alegerea uleiului de nucă de cocos ca sursă de grăsime poate oferi un avantaj, deoarece este bogat în trigliceride cu lanț mediu, care pot fi benefice pentru scăderea în greutate.

Ulei de arahide sau ulei de floarea-soarelui

Uleiul de arahide și ulei de floarea-soarelui sunt mai bogate în grăsimi sănătoase mononesaturate și pot fi o alegere sănătoasă pentru prăjirea în adâncime. În fapt, uleiul de floarea soarelui este mai scăzut în grăsimi polinesaturate, ceea ce poate fi avantajos, deoarece grăsimile polinesaturate sunt mai susceptibil să fie deteriorate la temperaturi ridicate.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado este extras printr-un proces similar cu cel folosit în cazul uleiului de măsline: uleiul este îndepărtat de fructul de avocado. Uleiul de avocado este bogat în substanțe nutritive și are un punct de ardere ridicat, de peste 400 de grade Fahrenheit. Problema cu uleiul de avocado este că acesta este costisitor și poate fi greu de găsit în magazine.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este o altă grăsime care a primit o mulțime de aprecieri, ca fiind o alegere sănătoasă. Dietele bogate în ulei de măsline sunt asociate cu un risc mai scăzut de îmbolnăvire, iar uleiul de măsline este o sursă de antioxidanți.

Totuși, uleiul de măsline poate să nu fie cea mai bună alegere pentru gătitul la temperatură foarte ridicată. Dacă doriți să prăjiți în adâncime cu ulei de măsline, asigurați-vă că temperatura se află în jur de 190 de grade și nu mult de atât.

De fapt, un studiu efectuat de Universitatea Autonomă din Madrid a concluzionat, după studierea metodelor de gătit de la peste 40.000 de persoane, în peste 11 ani, că nu a fost găsită nici o asociere între prăjitul în ulei de măsline sau de floarea-soarelui și incidența bolilor cardiace.

Ce poate fi rău la soia, porumb, rapiță sau ulei vegetal?

Aceste uleiuri sunt relativ ieftine și pot servi drept ulei de prăjire, întrucât au un punct de fierbere relativ ridicat și un gust neutru. Cu toate acestea, dacă doriți să utilizați cel mai sănătos ulei de gătit, acestea nu sunt cea mai sănătoasă alegere.

În timp ce toate aceste uleiuri au un conținut scăzut de grăsimi saturate, ele sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega 6, care pot crește inflamația în organism, dacă sunt folosite în exces.

Uleiul de rapiță este bogat în grăsimi mononesaturate, dar poate fi considerat controversat din cauza modului în care este prelucrat chimic.

Concluzie

Prăjirea alimentelor nu este considerată cea mai sănătoasă, iar produsele alimentare prăjite pot fi bogate în calorii și grăsimi saturate. Gătitul acasă poate reduce efectele negative ale prăjirii în adâncime, dacă folosiți uleiuri de gătit sănătoase, cum ar fi uleiul de cocos rafinat, arahide, floarea-soarelui, ulei de măsline sau avocado.

Efectuați propriile calcule privind temperatura la care trebuie să fie uleiul, pentru rețeta dvs., pentru a determina cel mai sănătos ulei, având în vedere intervalul de temperatură respectiv.

Uleiurile de gătit ar trebui să rămână sub punctul lor de fierbere, pentru a avea cel mai sănătos preparat. Gătiți la temperaturi adecvate și folosiți aluatul adecvat, pentru a evita absorbția excesiva a uleiului, în timpul prăjitului în adâncime.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Barbat cu durere la genunchi

Ar trebui să nu mă antrenez azi?

În majoritatea cazurilor în care te întrebi dacă să faci antrenament sau nu, probabil că ar trebui să-l faci. Dacă nu ești sigur asupra antrenamentului,