Capsule cu ulei de ficat de cod

Beneficiile uleiului din ficat de cod

Consumul uleiului din ficat de cod, ca pe un supliment alimentar, era făcut încă de la începutul secolului al XVIII-lea, când era folosit pentru tratarea artritei și a rahitismului. În prezent, uleiul din ficat de cod este consumat, în principal, ca supliment deoarece este o sursă de acizi grași omega 3, vitamina D și vitamina A.

Spre deosebire de alte uleiuri de pește, uleiul din ficat de cod este fabricat special doar din ficat de cod, nu din întregul pește.

Ca și alte uleiuri de pește, uleiul din ficat de cod poate avea unele beneficii pentru sănătatea inimii. Există dovezi care sugerează că uleiul din ficat de cod poate fi util pentru scăderea nivelului trigliceridelor și scăderea tensiunii arteriale.

Există, de asemenea, unele dovezi că uleiul din ficat de cod poate fi util în scăderea inflamației asociate cu artrita reumatoidă.

Ca și în cazul oricărui supliment, consultați echipa medicală înainte de a consuma ulei din ficat de cod.

Uleiul din ficat de grăsime poate interfera cu anumite medicamente și poate fi dăunător, în doze mari.

Poliartrita reumatoidă

Un studiu din 2008 (1) a vrut să observe dacă administrarea de ulei din ficat de cod contribuie la reducerea cantității de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pe care persoanele cu poliartrită reumatoidă le consumă zilnic.

Consumul zilnic de cantități mari de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene poate avea unele riscuri gastro-intestinale și cardiovasculare, astfel că limitarea aportului de AINS la persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi artrita, poate fi benefică.

Acest studiu a constatat ca uleiul din ficat de cod poate avea un efect scăzut al AINS la persoanele cu artrita reumatoida.

Concentrația de omega 3 în uleiul din ficat de cod este considerată a furniza efectul antiinflamator care ar putea atenua necesitatea de a lua AINS.

Dacă aveți artrită, discutați cu medicul înainte de a lua ulei din ficat de cod. Uleiul din ficat de cod nu s-a dovedit a vindeca sau a trata artrita, însă ar putea să atenueze inflamația și / sau durerea asociată cu aceasta.

Scăderea trigliceridelor din sânge

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină a SUA (2), uleiul din ficat de cod este probabil eficient pentru scăderea nivelului de trigliceride din sânge.

WebMD (3) sugerează, de asemenea, că uleiul din ficat de cod este susceptibil de a contribui la scăderea nivelurilor ridicate ale trigliceridelor, cu 20-50%. Universitatea de medicină din Michigan (4) a arătat că există multe studii care dovedesc că uleiul de pește și uleiul din ficat de cod pot scădea nivelul trigliceridelor din sânge.

Unele studii au arătat o creștere a colesterolului datorită consumului de ulei de pește sau de ulei din ficat de cod, deci este obligatoriu să discutați cu echipa de asistență medicală, dacă doriți să consumați uleiul din ficat de cod.

Doza zilnică sugerată pentru scăderea trigliceridelor este de 20 ml de ulei din ficat de cod.

Beneficiile pentru rinichi și pentru diabetul de tip 2

Diabetul zaharat poate crește riscul de îmbolnăvire a rinichilor, mai ales dacă nivelul glicemiei este cronic ridicat.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta vasele mici de sânge, inclusiv din rinichi.

Dacă vasele de sânge din rinichi sunt deteriorate, funcția renală poate fi afectată. Acest lucru poate duce la deteriorarea filtrării sângelui sau la îndepărtarea lichidului din organism.

Potrivit Fundației Naționale a Rinichilor (5), aproximativ 30% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și între 10-40% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot dezvolta și insuficiență renală.

Unele cercetări sugerează că uleiul din ficat de cod poate avea un efect pozitiv asupra sănătății renale asociate cu diabetul de tip 2.

Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite (6) sugerează că uleiul din ficat de cod poate fi eficient în reducerea nivelului de proteine d​​in urină.

Nivelul scăzut de proteine din urină este o măsură a funcției renale.

Tensiunea arterială scăzută

Universitatea de medicină din Michigan sintetizează cele 31 de studii clinice care arată beneficiile uleiului de pește și ale uleiului din ficat de cod, relativ la scăderea tensiunii arteriale.

WebMD sugerează că, deși efectul uleiului din ficat de cod asupra scăderii tensiunii arteriale poate fi relativ redus, acesta este semnificativ.

Utilizări nedocumentate ale uleiului din ficat de cod

Există și alte utilizări recomandate pentru administrarea uleiului din ficat de cod, dar aceste afirmații nu sunt susținute de studii.

Potrivit WebMD și Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite, nu exista suficiente dovezi științifice pentru a demonstra ca uleiul din ficat de cod are oferă beneficii pentru următoarele afecțiuni: depresie, aritmii, boli cardiace, lupus, vindecarea rănilor cutanate sau glaucom.

Preocupări legate de uleiul din ficat de cod

Uleiul din ficat de cod poate fi o sursă foarte bună de vitamina A. Vitamina A din surse animale are un nivel de admisie superioară, deoarece dozele mari pot afecta negativ sănătatea.

Potrivit lui Berkeley Wellness (7), un studiu norvegian a constatat că tinerele care au consumat ulei din ficat de cod au fost de două ori mai susceptibile de a avea masa osoasă scăzută, la vârsta adultă, comparativ cu tinerele care nu au consumat acest aliment.

În cazul consumului de ulei din ficat de cod, efectul asupra masei osoase este considerat a fi unul de nivel foarte ridicat de vitamina A. Berkeley Wellness recomandă consumul de ulei din ficat de cod care are un nivel redus de vitamina A.

Deoarece uleiul din ficat de cod este obținut din ficat, este posibil să existe posibilitatea ca suplimentele de ulei din ficat de cod să fie contaminate cu toxine.

Ficatul filtrează toxinele în organism. De aceea, în funcție de dieta și mediul peștilor, ficatul acestora poate sau nu să aibă niveluri de toxine mai ridicate sau mai scăzute.

Uleiul din ficat de pește se presupune a fi necontaminat, dar pot exista preocupări cu privire la contaminarea cu toxine.

Ar trebui să consumați ulei din ficat de cod?

Uleiul din ficat de pește este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, dar se recomandă evitarea dozelor mari, cu excepția cazului în care sunt supravegheați de către personal medical calificat.

Efectul uleiului din ficat de cod în timpul sarcinii și alăptării nu este cunoscut.

Dacă luați medicamente pentru tensiunea arterială, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua ulei din ficat de cod.

Întrucât uleiul din ficat de cod poate scădea tensiunea arterială, există posibilitatea ca uleiul din ficat de cod, împreună cu medicamentele pentru tensiunea arterială, să aducă tensiunea arterială la un nivel prea scăzut.

Uleiul din ficat de grâu poate interfera, de asemenea, cu medicamente anticoagulante. Pentru orice supliment, este recomandat întotdeauna să consultați echipa de asistență medicală, înainte de a-l consuma.

Dacă suferiți de tensiune arterială sau medicamente anticoagulante, poate exista o preocupare suplimentară pentru administrarea simultană a uleiului din ficat de cod.

Verifică preț ulei din ficat de cod aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *