Tânără face un balon din gumă de mestecat
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Vă poate ajuta guma de mestecat să slăbiți sau este doar un mit?

Guma de mestecat fără zahăr este adesea sugerată ca un obicei util pentru pierderea în greutate. Desigur, guma de mestecat fără zahăr conține aproape zero calorii și poate fi folosită ca înlocuitoare în momentele în care apare dorința de a gusta ceva.

De asemenea, atunci când respirația dumneavoastră are un gust proaspăt de menta, este posibil să fiți mai puțin doritori să gustați alimente sărate sau dulci. Cu toate acestea, nu există cercetări care să indice cu siguranță faptul că guma de mestecat are un rol semnificativ în pierderea în greutate.

Ideea că guma de mestecat poate, singură, să provoace în mod semnificativ pierderea în greutate este o extrapolare nefondată și, ca atare, poate fi considerată un simplu mit.

Unele studii de cercetare au descoperit că guma de mestecat poate contribui la reducerea marginală a aportului de alimente, însă doar adăugarea gumei în rutina dumneavoastră, fără a schimba și alte aspecte, are șanse foarte mici să genere o schimbare drastică de greutate.

Apetit scăzut și aport caloric

Dacă apelați la o gumă de mestecat în loc de o a doua porție de mâncare, în teorie, veți economisi multe calorii.

Cu toate acestea, este chiar atât de simplă utilizarea gumei pentru scăderea în greutate?

Un studiu din 2011 a testat ipoteza conform căreia guma de mestecat ajută la scăderea apetitului și a aportului de calorii. Subiecților testați li s-a administrat gumă după prânz sau nu li s-a administrat gumă pe parcursul a 3 ore, apoi li s-a oferit o gustare de după-amiază.

Când subiecților li s-a administrat gumă, au mestecat gumă timp de 15 minute la intervale orare. Cercetătorii au descoperit că atunci când subiecților testați li s-a oferit gumă după o masă, consumul lor de gustări 3 ore mai târziu a fost cu aproximativ 10% mai mic, decât atunci când nu au mestecat gumă după masă.

Acest lucru sugerează faptul că guma de mestecat după masă ar putea ajuta la scăderea poftei alimentare pe termen scurt sau a consumului de gustări.
Un studiu din 2012 a analizat efectul pe termen lung al gumei de mestecat asupra reglării greutății.

Peste 200 de adulți supraponderali sau obezi au fost repartizați, în mod aleatoriu, într-unul din două grupuri, timp de opt săptămâni: un grup a primit instrucțiuni să mestece gumă timp de aproximativ 90 de minute pe zi, în timp ce celălalt grup a fost instruit să nu mestece gumă.

După 8 săptămâni, nu a existat nicio diferență semnificativă între cele 2 grupuri cu privire la greutate și circumferința taliei.

Cercetătorii au concluzionat că guma de mestecat nu a ajutat la pierderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale și obeze, pe o perioadă de peste 8 săptămâni.

Guma de mestecat în timpul zilei vă poate ajuta să reduceți ușor aportul de gustări după mese, dar efectul asupra pierderii în greutate pare a fi unul minim.

Dacă credeți că vă poate ajuta să reduceți aportul de gustări pe parcursul zilei, încercați să mestecați gumă fără zahăr.

Cu toate acestea, nu vă așteptați ca această modificare să influențeze semnificativ eforturile de slăbire.

Gumă de mestecat și aportul de fructe și legume

Potrivit unui articol din 2013, cercetătorii de la Universitatea din Buffalo au organizat participanții în trei sesiuni: una cu gumă de mestecat cu aromă de mentă, alta cu gumă de mestecat cu aromă de fructe și încă una fără gumă.

În cadrul fiecărei sesiuni, participanții au completat un sondaj și au avut acces la alimente sănătoase sau nesănătoase.

Cercetătorii au descoperit că atunci când oamenii mestecau ambele tipuri de gumă, a existat o scădere generală a senzației de foame.

În mod surprinzător, când participanții au mestecat guma de mentă, a existat un aport redus de fructe și legume, dar nu a scăzut aportul de junk food, comparativ cu celelalte două grupuri.

Deci, acest studiu sugerează că mestecarea gumei de menta ar putea să potolească într-o oarecare măsură foamea pe termen scurt, dar și să scadă aportul de fructe și legume, ceea ce nu este tocmai indicat.

Guma de mestecat și sănătatea dinților

Doctorii stomatologi sugerează că guma de mestecat după masă poate ajuta la neutralizarea acizilor din gură și la combaterea acumulării plăcii bacteriene pe dinți.

Combaterea acumulării de acid pe dinți poate fi utilă pentru menținerea puternică a dinților și pentru formarea smalțului dinților. Este recomandată mestecarea gumei fără zahăr timp de 20 de minute după mese, pentru a ajuta la combaterea cariilor dentare.

Un studiu din 2001 a constatat că adăugarea de fosfat de calciu cazein-fosfat amorf (CPP-ACP) la guma fără zahăr poate îmbunătăți și mai mult procesul de remineralizare a smalțului dinților.

Prin urmare, mestecarea gumei fără zahăr poate contribui nu numai la un aport ușor mai scăzut de calorii, ci poate avea și beneficii pentru sănătatea dinților.

Potențiale dezavantaje ale gumei de mestecat

Majoritatea tipurilor de gumă fără zahăr sunt făcute dintr-un fel de alcool din zahăr. În timp ce alcoolii din zahăr au calorii, aceștia oferă mai puțin zahăr obișnuit.

Gumele fără zahăr pot avea adăugate arome sau culori artificiale, la care unele persoane pot prezenta sensibilitate. De asemenea, poate exista o reacție neplăcută și din cauza efectului pe care alcoolii sau alte alternative de zahăr îl pot avea asupra organismului.

Dacă aveți întrebări cu privire la modul în care guma fără zahăr ar putea afecta sănătatea dumneavoastră, discutați cu un medic specialist pentru a primit recomandări individualizate.

Dozele mari de alcooli de zahăr pot avea un efect laxativ în sistemul digestiv. Totuși, chiar și un aport constant de gumă de mestecat pe tot parcursul zilei nu va da suficient alcool de zahăr, pentru ca acest efect să aibă loc, cel puțin în majoritatea cazurilor.

Cu toate acestea, dacă alcoolii din zahăr sunt consumați în alte alimente sau băuturi pe tot parcursul zilei în combinație cu alcoolul din zahăr din gumă, aportul compus din alcooli din zahăr ar putea afecta tractul digestiv.

Guma de mestecat ar putea duce la înghițirea unei cantități mai mari de aer, ceea ce ar putea duce la balonare, gaze sau disconfort.

Aroma de mentă ar putea relaxa mușchii în care se conectează esofagul și stomacul, ceea ce ar putea promova refluxul acid la unele persoane.

Prin urmare, dacă suferiți de orice probleme digestive, vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră dacă guma de mestecat este cea mai potrivită soluție sau nu.

Ar trebui să mestecați gumă pentru a promova pierderea în greutate?
Studiile pe termen scurt au indicat existența unui mic efect al reducerii consumului de alimente atunci când este mestecată gumă fără zahăr după mese. Cu toate acestea, studiile pe termen lung nu au demonstrat un efect semnificativ al gumei de mestecat cu privire la pierderea în greutate.

De fapt, unele cercetări sugerează că guma cu aromă de mentă ar putea reduce aportul de alimente dense în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele.

Un alt beneficiu al mestecării gumei fără zahăr după mese poate fi susținerea igienei orale. Guma de mestecat fără zahăr poate ajuta la scăderea nivelului de acid din gură după masă.

Guma de mestecat ar putea interfera cu funcția digestivă. Unele persoane pot ingera mai mult aer atunci când mestecă gumă, ceea ce poate crește riscul de gaze sau balonare.

Aroma de mentă din gumă ar putea genera, de asemenea, senzația de reflux acid la unii oameni.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *