De multe ori greșelile făcute atunci când încercăm să ținem o dietă sunt echivalente cu eșecuri. De ce nu reușesc oamenii să slăbească la dietă? Ce sabotează mai exact succesul diferitelor diete încercate de-a lungul timpului?
Există câteva motive comune, cum ar fi un aport prea mare de alcool sau suc, porții de mâncare de dimensiuni mari, omiterea unor mese, obiective nerealiste, prea puțin somn sau lipsa antrenamentelor fizice.
Cu toate acestea, nutriția și digestia și, prin urmare, dietele, au un nivel ridicat de complexitate. De aceea, de cele mai multe ori nu este doar un singur factor care influențează negativ progresele dumneavoastră de pierdere în greutate, ci o serie întreagă.
Citiți mai departe pentru a descoperi care sunt cele mai semnificative greșeli pe care femeile le fac atunci când țin o dietă.
Conținut:
Vă concentrați prea mult pe ideea de dietă
A ține o dietă înseamnă că implementați un mod diferit de a mânca pentru o perioadă limitată de timp. Odată ce v-ați atins obiectivul, renunțați la dietă și reveniți la vechile obiceiuri. Și cum se va termina cel mai probabil această abordare? Cu o altă dietă.
În primul rând trebuie să recunoașteți că felul în care mâncați nu pare a fi graalul fericirii. Atunci trebuie să vă întrebați:
„Sunt pregătită pentru o schimbare permanentă a stilului de viață? Sunt gata să renunț la felul în care mănânc și să învăț o nouă abordare? ”
Dacă răspunsul dumneavoastră este da, atunci alimentația sănătoasă ar trebui să devină un stil de viață, un obicei și nu o dietă.
Vă doriți rezultate imediate
Dacă ați fost de acord că trebuie să vă schimbați stilul de viață și modul în care mâncați, atunci sunteți gata să faceți niște pași mici. Modificarea diferitelor aspecte din rutina zilnică este dificilă și dezordonată. Nu puteți să schimbați tot de pe o zi pe alta, mai ales când este vorba de alimentație.
În plus, o abordare mai puțin agresivă este, de asemenea, mai convenabilă pentru organismul dumneavoastră. Dacă nu obișnuiți să consumați fibre și brusc introduceți alimente bogate în fibre la toate mesele, atunci sunt șanse foarte mari să aveți neplăcerea să vă confruntați a doua zi cu constipație, ceea ce nu este productiv.
Luați mult prea în serios numărul de calorii
Procesul de digestie este mult prea complex pentru a-l descompune pur și simplu în numere fixe. Adică ați descoperit vreodată în scaun niște nuci nedigerate sau alte alimente? Ei bine, se poate întâmpla des asta, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră nu a utilizat acele calorii și substanțe nutritive.
O digestie adecvată necesită ca organismul nostru să descompună compușii alimentari complecși în structuri mai simple. Cât de mult ne mestecăm mâncarea, câte enzime digestive din saliva, stomacul și intestinele noastre sunt disponibile pentru a susține acest proces și cât de eficient poate corpul nostru să absoarbă acești nutrienți sunt toate întrebări importante.
Digestia însăși consumă energie. Pentru a descompune aminoacizii din proteine consumă mult mai multe calorii decât descompunerea amidonului unui cartof.
În al doilea rând, estimările cantității de energie pe care o conține un macronutrient se bazează pe experimente de laborator din secolul al XIX-lea. Vă puteți gândi la vreo invenție din secolul al XIX-lea care este încă folosită astăzi sau care nu este clasificată ca fiind învechită?
Și în al treilea rând, orice fel de procedură de preparare termică schimbă structura alimentelor. Orice chimist vă poate spune asta.
Deci, câte calorii obțineți din mâncare depinde de o serie de lucruri uimitoare. Compoziția corporală unică, procesul digestiv și alimentele pe care le consumați sunt doar vârful aisbergului. Prin urmare, este inutil să vă blocați într-un aspect precum numărul de calorii.
Luați etichetele alimentelor ca o estimare aproximativă, dar încercați să vă ascultați corpul și mintea atunci când vine vorba de foame.
Mâncați pentru a vă hrăni corpul sau mâncatul este o modalitate pe care o folosiți pentru a evita confruntarea cu sentimente de stres, furie sau îngrijorare?
Nu luați în considerare hormonii
Aceasta este o extensie a punctului anterior. Pierderea în greutate nu este la fel de simplă ca suma caloriilor consumate și a caloriilor arse. Adică dacă mâncați prea mult vă îngrășați, dacă mâncați mai puțin pierdeți în greutate.
Dacă cunoașteți pe cineva care suferă de diabet de tip 2 și care își injectează insulină, este posibil să știți că pierderea în greutate este foarte dificilă în acest caz. Ori de câte ori hormonul insulină se află în fluxul sanguin, celulele grase rețin grăsimile și stochează glucoză suplimentară din carbohidrați sub formă de grăsime.
De aceea o calorie nu este o calorie. O calorie din carbohidrați/zahăr are un potențial mai mare de a duce la creșterea în greutate, decât o calorie din proteine sau grăsimi, din cauza efectului hormonului insulină. Insulina nu este eliberată în procesul de digestie a grăsimilor sau a proteinelor.
Desigur, insulina nu este singurul hormon care joacă un rol în nutriție și creșterea în greutate. Din nou, totul devine foarte complex. Doar pentru a numi alți câțiva hormoni ce influențează acest proces: hormonul de stres cortizol are un impact asupra echilibrului zahărului din sânge și hormonul tiroidian asupra metabolismului.
Dacă întâmpinați dificultăți în a slăbi, poate este timpul să discutați cu un nutriționist, care înțelege impactul hormonilor.
Mâncați doar alimente cu conținut scăzut de grăsimi
În trecut, alimentele cu conținut scăzut de grăsimi erau la mare căutare, însă era lor a trecut. Pe o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, nu numai că înlocuiți grăsimile cu carbohidrați/zaharuri (a se vedea punctul despre carbohidrați/insulină/hormoni), dar vă privați și corpul de nutrienți esențiali.
Grăsimea nu constă doar în celulele adipoase. Creierul nostru este format din grăsimi, la fel și nervii, pielea și hormonii. Corpul nostru are nevoie de grăsime pentru a utiliza vitaminele. Pur și simplu nu puteți lăsa grăsimile în afara dietei, crezând că astfel organismul dumneavoastră nu va mai forma depozite de grăsime. Nu! Nu este atât de ușor. Un program sănătos de slăbit include și grăsimi.
Aveți dreptate totuși dintr-un punct de vedere: există grăsimi care sunt mai bune decât altele. Cu siguranță nu trebuie să consumați grăsimi trans sau uleiuri (parțial) hidrogenate. Dar trebuie să aveți un aport de grăsimi sănătoase, provenite din avocado, nuci și semințe sau pește gras.
Și din nou, totul devine puțin complicat și controversat atunci când începem să vorbim despre grăsimi saturate din nucă de cocos, unt și carne. Dar asta este o altă poveste. Tot ce trebuie să știți pentru moment este că produsele cu conținut scăzut de grăsimi nu sunt o idee bună.
Nu apelați la ajutor, crezând că deja știți tot ce este de știut
Dar cea mai mare greșeală la dietă pe care o fac femeile este siguranța pe care o afișează, în ideea că știu tot ceea ce ar trebui știut despre alimentație și pierderea în greutate. Evitați doar câțiva carbohidrați din când în când, mâncați mai mult avocado și omega-3 și faceți puțin din lucrurile pe care le-a făcut și vecina, care promite că asta este soluția universal valabilă.
De ce credem că putem deveni experți peste noapte, doar citind un articol nutrițional? Am învățat vreodată o a doua limbă peste noapte? Am devenit specialiști pe piața de valori peste noapte? Un subiect atât de complex, nu este simplu de stăpânit. Iar în plus, nu există o soluție dietetică care să se potrivească în toate cazurile.
Nutriția și știința corpului sunt copleșitoare și există persoane la care putem apela pentru ajutor.