Cei mai mulți dintre noi ne putem identifica cu deschiderea unei pungi de chipsuri de cartofi cu intenția de a mânca doar o mână mică pentru a menține greutatea, doar pentru a descoperi că odată ce începem este greu să ne oprim.
Multe alimente au acest efect aparent captivant asupra noastră și, deși acest lucru poate fi cauzat parțial de propria noastră psihologie și de raționament, există și motive chimice pentru care unele alimente au un potențial de a provoca dependență mai mare decât altele.
Dependența de alimente este un lucru real și duce adesea la supraalimentare, în special a alimentelor nesănătoase, care pot provoca obezitate, precum și crește riscul de boli ale stilului de viață, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și chiar unele tipuri de cancer.
Deși sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectele particulare ale anumitor substanțe din alimente asupra corpului și în special asupra creierului la oameni, dovezile sugerează că unele alimente pot fi extrem de capabile să dea dependență.
Conținut:
Ce face ca alimentele să devină mai captivante?
Deși nu toate componentele alimentelor au fost studiate în ceea ce privește potențialul lor de dependență, în special în alimentele procesate care pot avea multe combinații diferite de ingrediente atât naturale, cât și sintetice, se crede că anumite componente contribuie la dependența de alimente.
Alimentele care sunt „hiper-gustabile” sau, în termeni simpli, foarte ușor de consumat, deoarece au un gust atât de bun, au de obicei un conținut ridicat de grăsimi, zahăr sau sare sau, eventual, o combinație a tuturor celor trei.
Se crede că aceste trei ingrediente au calități de a crea dependență, ceea ce ar putea explica de ce este mai probabil ca dependența să apară la alimentele nesănătoase, în comparație cu fructele, legumele și proteinele slabe.
Se crede că supraalimentarea de zahăr produce comportamente alimentare dependente și s-a dovedit că are efecte similare asupra creierului ca și cele asociate cu drogurile și dependența de droguri. Se crede că zahărul provoacă eliberarea de opioide și dopamină în creier, două substanțe care sunt implicate în comportamentele dependente.
S-a sugerat, de asemenea, că alimentele foarte sărate creează dependență, deoarece se crede că sarea stimulează receptorii de opiacee și dopamină din creier, declanșând un răspuns în centrul recompensei și al plăcerii.
S-a sugerat chiar că retragerea opiaceelor poate fi responsabilă de pofte și foame, asociate cu alimentele sărate. În afară de asta, sarea acționează pentru a spori aroma, făcând mâncarea mai plăcută.
Modelele animale au determinat oamenii de știință să creadă că alimentele bogate în grăsimi pot duce, de asemenea, la dependență și comportamente de tip dependență, totuși sistemele biochimice implicate pot diferi oarecum de cele afectate de aportul de zahăr, iar comportamentele produse pot fi, de asemenea, unice.
Care sunt alimentele cu cel mai mare potențial de a da dependență?
Având în vedere ceea ce se știe despre efectele de dependență ale grăsimilor, zahărului și sării, nu este surprinzător faptul că alimentele bogate în acești macronutrienți tind să fie cele care dau cel mai ușor dependență.
Alimentele procesate sau rafinate par să producă cele mai dependente comportamente, posibil datorită prezenței acestor substanțe nutritive, deși există și posibilitatea ca diferite combinații sintetice prezente în alimentele procesate să contribuie și ele.
Expertul în dependență de alimente, Ashley Gearhardt, de la Universitatea din Michigan, co-creator al Scalei de dependență alimentară a Universității Yale, a publicat o listă cu ceea ce consideră a fi cele mai dependente alimente din dieta noastră.
Pâine albă
Produsele care conțin carbohidrați foarte rafinați, cum ar fi pâinea albă, nu diferă mult de consumul de zahăr, deoarece glucidele sunt descompuse în forma sa mai bazică, glucoza, în organism foarte repede. Carbohidrații mai puțin prelucrați, cum ar fi pâinea integrală, au nevoie de mai mult timp pentru a se descompune în organism și, prin urmare, pot avea un efect mai mic.
Produse de patiserie
Cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr, nu este de mirare că produsele de patiserie se află pe lista alimentelor care provoacă dependență. Nu numai aceasta, dar sunt bogate în calorii și au o valoare nutritivă redusă, în afară de energie.
Paste
Se crede că pastele și alți carbohidrați cresc nivelul de triptofan din creier, ceea ce poate provoca somnolență. Această creștere a triptofanului poate crește, de asemenea, nivelul serotoninei, determinându-ne să ne simțim mulțumiți, senzație pe care am putea fi dornici să o reproducem, ducând la supraalimentarea din aceste tipuri de alimente.
Tort și prăjituri
Practic, zahărul și grăsimile într-un pachet frumos, tortul și prăjiturile sunt un alt aliment care oferă foarte puține beneficii nutriționale și au potențial de a crea dependență. Păstrați-le pentru ocazii speciale și căutați dulciuri mai sănătoase, cum ar fi fructele.
Chipsuri
Chipsurile sunt pline de sare și grăsimi și majoritatea oamenilor au experimentat probabil calitățile lor de dependență înainte. Uitați-vă doar la sloganul pentru marca populară Pringles, care a mers până la a folosi calitățile de dependență ca punct de vânzare.
Biscuiți
Cu un conținut ridicat de grăsimi, zahăr și adesea sare, biscuiții de toate soiurile sunt puțin prea ușor de mâncat. S-a sugerat chiar că și a vedea alimente pe care le considerăm tentante poate declanșa eliberarea de dopamină, așa că păstrați-le departe de câmpul dumneavoastră vizual, pentru a evita consumul excesiv.
Ciocolată
Majoritatea populației, în special femeile, par să găsească ciocolata ca fiind captivantă și, într-adevăr, studiile arată că pot exista motive pentru acest lucru și că poftele noastre pentru ciocolată au un fapt științific care să le susțină.
Dependența de ciocolată, deși poate nu este la fel de puternică ca cea a alcoolului și a drogurilor, este considerată a fi cauzată de numeroși factori, de la gustul și mirosul său plăcut, la componentele biologic active, cum ar fi metilxantinele și aminele niogene, care au potențialul de a provoca modificări psihologice similare alte substanțe dependente.
Există, de asemenea, sugestia conform căreia femeile pot fi mai susceptibile la puterile ciocolatei datorită fluctuațiilor hormonale fluctuante.
Cartofi pai
Fără surprize aici, până la urmă ce sunt cartofii prăjiți? Carbohidrați care se descompun în zahăr, acoperiți cu grăsime și sare.
Bomboane
Se crede că zahărul are cele mai dependente proprietăți, cercetările recente comparând acțiunea acestui aliment asupra creierului nostru cu cea a cocainei.
Înghețata
Posibil unul dintre cele mai dependente alimente din aceată listă. Studiile efectuate pe modele animale au sugerat că utilizarea alimentelor procesate bogate în grăsimi și zahăr, cum ar fi înghețata, ca recompensă, poate reprograma creierul, astfel încât acesta să nu reacționeze la alte alimente care ar fi putut fi considerate pline de satisfacție, cum ar fi fructele.
Dacă același lucru este valabil și la oameni, ar explica sentimentul când simțim că numai înghețata ne poate ajuta.