Curmalele au fost folosite ca îndulcitor natural de secole în Orientul Mijlociu și în unele culturi africane. Curmalele pot fi consumate, ca atare, proaspete, dar majoritatea societăților occidentale sunt mult mai familiarizate cu consumul de curmale uscate. La fel ca și alte fructe uscate, curmalele deshidratate au un conținut scăzut de apă și un conținut relativ ridicat de zahăr.
Cu toate acestea, chiar dacă sunt o sursă de zahăr, curmalele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă de slăbit. Sunt dense în nutrienți, în timp ce furnizează și fibre.
Conținut:
Calorii și curmale
Curmalele au o cantitate mare de antioxidanți numiți polifenoli. De fapt, curmalele conțin o cantitate mai mare de polifenoli decât majoritatea fructelor și legumelor consumate în mod obișnuit. Curmalele tind să crească în condiții climatice dure, iar polifenolii protejează fructele de daune.
Câte calorii conține o porție de curmale? O porție de servire de 5-6 curmale furnizează aproximativ 120 de calorii, zero grăsimi, 1 gram de proteine, 30 de grame de carbohidrați și 3 grame de fibre.
Curmalele conțin, de asemenea, o cantitate mică de multe minerale diferite, inclusiv calciu, magneziu, zinc, cupru, fier și potasiu. Aceste minerale pot contribui la scăderea tensiunii arteriale și la reglarea echilibrului fluidelor din organism.
Potrivit unui articol din 2003 al Universității Metropolitane din Londra, Departamentul de Sănătate și Științe Umane, curmalele conțin 15 minerale diferite și unii aminoacizi (blocuri de proteine) care nu se găsesc în alte fructe comune. Concluzia cercetătorilor descrie curmalele ca un aliment aproape ideal, datorită gamei largi de substanțe nutritive pe care le furnizează.
Fructe și legume pentru slăbit
Consumul unei diete bogate în fructe și legume este recomandat în majoritatea cazurilor, în special atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Fructele și legumele sunt dense din punct de vedere nutritiv și bogate în apă și fibre.
De aceea, acestea asigură o sațietate ridicată fără a furniza prea multe calorii, în timp ce vă hrănesc organismul cu substanțe nutritive. Un studiu din 2008 a concluzionat că un aport alimentar bogat în fructe și legume poate ajuta la evitarea creșterii în greutate la adulții supraponderali.
Cercetătorii au studiat peste 80 de adulți supraponderali care au trecut prin consiliere cu privire la alimentație și nutriție, timp de 6 luni, și au descoperit că participanții care au avut un aport mai mare de fructe și legume, au pierdut mai multe kilograme.
Curmalele sunt o sursă excelentă de fibre
O preocupare pentru unele persoane cu privire la curmale este generată de conținutul mai ridicat de zahăr. Cu toate acestea, curmalele oferă și fibre, care pot avea impact asupra modului în care zahărul este absorbit din sistemul digestiv.
Consumul unei diete bogate în fibre poate fi benefic pentru pierderea în greutate. De fapt, un studiu din 2008 care a inclus mai mult de 89.000 de persoane, a constatat faptul că aportul total de fibre a fost invers asociat cu creșterea în greutate și modificarea circumferinței taliei.
Curmalele sunt considerate a fi un aliment sănătos, care furnizează numeroși nutrienți diferiți și o sursă de fibre.
Curmalele pot face parte dintr-o dietă de slăbit? Da. Cu toate acestea, niciun fruct sau legumă nu ar trebui să fie singura dumneavoastră sursă de produse naturale. Includeți o mare varietate de fructe și legume pentru un beneficiu maxim pentru sănătate.
Aveți grijă la dimensiunea porției de servire
La fel ca toate fructele uscate, curmalele se consumă cel mai bine cu măsură. Curmalele au un conținut scăzut de apă și o cantitate mai mare de carbohidrați și fibre. Dacă consumați o cantitate mare de curmale o dată, puteți avea probleme precum crampe stomacale sau alte probleme digestive neplăcute.
Consumul unei cantități mari de curmale poate oferi, de asemenea, o cantitate relativ mare de zahăr, ceea ce poate să nu fie benefic pentru unele persoane care încearcă să piardă în greutate, mai ales dacă urmează o dietă săracă în zahăr.
Dacă mâncați curmale, asociați-le cu o sursă sănătoasă de grăsimi și proteine pentru o gustare echilibrată. De exemplu, combinați curmalele cu brânză, iaurt simplu, nuci sau în feluri de mâncare sărate.
Utilizări pentru curmale
Curmalele sunt o gustare dulce potrivită în orice moment, dar pot avea multe alte utilizări. După cum am menționat anterior, curmalele pot fi folosite pentru preparate sărate cu scopul de a le oferi o aromă ușoară și dulce. În Orientul Mijlociu sau în unele regiuni din Africa, curmalele sunt frecvent folosite în prepararea multor rețete sărate.
Curmalele sunt, de asemenea, servite cu băuturi neîndulcite, în locul adăugării îndulcitorilor în băuturi. Data viitoare când vă este poftă de ceva dulce, încercați câteva curmale bogate în nutrienți, în loc de alimente zaharate și procesate.
Curmalele pot fi folosite și în locul zahărului în unele rețete dulci. De exemplu, curmalele pot fi adăugate în budincă, pâine dulce sau alte produse de patiserie în locul altor îndulcitori. Asigurați-vă că urmați indicațiile rețetei, deoarece utilizarea curmalelor va modifica textura și conținutul de apă. Curmalele pot fi, de asemenea, folosite ca sursă de energie după un antrenament fizic obositor.
Concluzie
Curmalele sunt o sursă bogată de fibre, antioxidanți și furnizează o cantitate mică de numeroase minerale și aminoacizi. Acestea pot face parte dintr-o dietă sănătoasă de slăbit, deoarece cercetările de specialitate sugerează că o dietă bogată în fructe, legume și fibre poate fi benefică pentru pierderea în greutate.
Asociați consumul de curmale cu o sursă sănătoasă de grăsimi și proteine pentru o gustare sau o masă echilibrată și pentru a promova niveluri susținute de zahăr din sânge. Încercați să folosiți curmalele într-o varietate de moduri; le puteți adăuga în preparate sărate sau în preparate dulci în locul altor îndulcitori, pentru o alternativă mai sănătoasă.