Stresul poate cauza creșterea sau pierderea în greutate?

Minimizează stresul și trăiește o viață mai sănătoasă

Stresul, fie el din cauza jobului sau în viața personală, poate face ravagii asupra obiceiurilor alimentare. Când vă sunteți stresați, echilibrul hormonilor din corpul dumneavoastră se poate modifica, ducând la pofte, apetit crescut sau chiar lipsa poftei de mâncare.

Timpul limitat, energia și motivația vă pot afecta, de asemenea, abordarea fiziologică a alimentelor, precum și ce tipuri de alimente consumați și când mâncați. Modificările de greutate datorate stresului variază foarte mult de la persoană la persoană, aprofundând modul în care reacționează la situații stresante.

Pentru unii dintre noi, cel mai mic indiciu de stres din viața noastră ne va face să ne întindem după cea mai apropiată ciocolată; în timp ce situațiile de mare intensitate emoțională continuă ne pot trimite în brațele unei cantități uriașe de mâncare nesănătoasă.

Pentru alții, situații similare care induc anxietate pot duce la omiterea meselor și la pierderea poftei de mâncare. Din acest motiv, stresul din viața noastră poate provoca atât creșterea în greutate, cât și pierderea în greutate.

Stresul și creșterea în greutate

Influența hormonală asupra creșterii în greutate

Stresul poate avea efecte mai puternice asupra corpului uman decât se crede adesea, producând modificări ale funcției sistemului endocrin și, prin urmare, asupra hormonilor pe care corpul îi produce.

Din punct de vedere hormonal, există o serie de motive pentru care stresul poate provoca creșterea în greutate. Când suntem stresați, corpul eliberează adrenalină, pe lângă hormonul care eliberează corticotropina (CRH) și cortizolul.

Acest amestec puternic ne oferă o creștere instantanee a energiei și, de fapt, poate reduce pofta de mâncare la început; cu toate acestea, acest efect este de scurtă durată. Acest sistem este un răspuns clasic de tip „luptă sau fugi”; cu toate acestea, în trecut, când am făcut-o, trebuia să luptăm fizic sau să fugim de cauza stresului, acum deseori nu cheltuim această energie.

Cortizolul este un hormon mai de lungă durată decât ceilalți doi și se crede că rămâne la niveluri ridicate mult timp după ce cauza stresului a trecut cu rolul de a stimula foamea, astfel încât energia consumată în timpul luptei sau a fugii să poată fi alimentată.

Această creștere a poftei de mâncare poate duce la un aport crescut de alimente, pur și simplu din cauza foamei, deși nu am ars caloriile în plus de care corpul nostru crede că avem nevoie.

Nivelurile ridicate de cortizol tind, de asemenea, să conducă la acumularea de grăsime în jurul zonei abdominale, care este considerată a fi cea mai periculoasă în ceea ce privește riscul crescut de boli de inimă și diabet.

Pofte de carbohidrați

V-ați trezit vreodată cu o poftă bruscă de paste sau ceva dulce atunci când sunteți stresați? Pofta de carbohidrați este un răspuns obișnuit la hormonii de stres, deoarece zahărul este cel mai rapid mod de a umple mușchii care ar fi fost necesari în caz de luptă sau fugă.

Glucidele sunt descompuse în organism pentru a forma zahăr, care poate intra apoi în celule. Pentru a permite absorbția zahărului din sânge în celulele din corp, avem nevoie de insulină și de niveluri ridicate de zahăr din sânge. Acestea două, prezente în mod regulat, sunt cunoscute a fi o cauză a creșterii în greutate.

Mâncare de confort
În timp ce hormonii au un anumit efect asupra apetitului și creșterii în greutate în prezența unor situații stresante, într-o anumită măsură mintea poate contribui și ea la cantitatea și tipul de alimente pe care alegem să le consumăm.

Pofta de carbohidrați din cauza stresului ar fi putut fi indusă inițial din cauza nivelurilor crescute de cortizol, cu toate acestea, dacă ați cedat o dată la aceste pofte, organismul află că există un anumit confort în consumul acestor tipuri de alimente.

La rândul său, acest lucru poate duce la dezvoltarea unui model comportamental continuu. Acest lucru poate duce la obiceiul de a apela la carbohidrați ori de câte ori vă aflați sub stres.

Pentru a evita acest obicei, care poate duce la creșterea în greutate în timp, încercați să găsiți alte distrageri sau eliberări, pentru a atenua stresul, în loc de mâncare.

Cercetări recente, efectuate în Israel, au sugerat prezența unei gene care ar fi responsabilă pentru producerea unei proteine numite urocortină-C, despre care se crede că are un efect asupra metabolismului grăsimilor și carbohidraților din organism.

S-a sugerat că producția acestei proteine a fost crescută în perioadele de stres; cu toate acestea, aceasta este la nivel de speculație în acest moment, deoarece cercetarea a fost efectuată pe șoareci modificați genetic și nu a fost aplicată încă la modele umane.

Alegeri alimentare proaste și lipsă de timp

Când suntem stresați, suntem susceptibili să facem alegeri alimentare proaste în numele poftei, a mâncării de confort sau chiar a lipsei de timp. Dacă suntem foarte ocupați, este tentant să servim repede niște produse de tip fast-food pentru o doză de carbohidrați care durează zece minute sau să aruncăm o pizza congelată în cuptorul cu microunde, mai degrabă decât să ne dedicăm puțin timp pentru a cumpăra niște ingrediente sănătoase și de a le prepara.

În timp, o dietă bogată în grăsimi, carbohidrați rafinați și alimente procesate care nu au nutrienți pot juca un rol imens în creșterea în greutate.

Lipsa de timp poate însemna, de asemenea, că nu există timp pentru a face mișcare, ceea ce înseamnă că nu ardeți excesul de calorii pe care îl consumați și că aveți mai multe șanse să vă îngrășați.

Stresul și pierderea în greutate

În timp ce unii oameni se îngrașă din cauza stresului, pentru alții are loc efectul total opus. La acești oameni stresul poate duce la pierderea drastică în greutate. Stresul poate duce la anxietate, care adesea poate declanșa pierderea în greutate neintenționată.

Anxietatea poate duce la pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale sau senzație de plenitudine la scurt timp după ce ați început să mâncați, rezultând un aport mai mic de alimente.

Cei care se confruntă cu mult stres pot uita pur și simplu să mănânce, datorită faptului că pun alimentele ca o prioritate scăzută în comparație cu alte evenimente din viața lor. Acest lucru duce la omiterea meselor și duce adesea la pierderea în greutate.

Dacă acesta este cazul pentru dumneavoastră, este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății, deoarece aveți riscul de a dezvolta deficiențe nutriționale care pot avea consecințe grave pentru sănătatea dumneavoastră și, de asemenea, pot crește nivelul de anxietate.

Ce trebuie să faceți pentru a minimiza stresul și pentru a vă menține greutatea

Exerciții fizice

Aceasta este o modalitate excelentă de a calma stresul și de a arde calorii. Când efectuați mișcare, se eliberează hormoni care pot contracara hormonii stresului și vă pot face să vă simțiți mai bine. De asemenea, pot ajuta la controlul nivelului de insulină și zahăr din sânge, care pot servi la reprimarea poftei de mâncare și oprirea poftei. Cu toate acestea, este important să fiți conștienți de faptul că exercițiile fizice excesive pot, de fapt, să crească nivelul de cortizol, deci alegeți o activitate care nu este prea intensivă și de care vă bucurați pentru o mai bună ameliorare a stresului.

Urmați o dietă echilibrată

O dietă bogată într-o varietate de alimente din toate grupele de alimente este cel mai bun mod de a vă menține corpul și mintea sănătoase. Încercați să vă ușurați misiunea de a mânca sănătos, ținând la îndemână alimente sănătoase, ușor de preparat.

Alimentele, cum ar fi legumele congelate, sunt excelente, deoarece pot fi păstrate pentru o lungă perioadă de timp și pot fi rapid dezghețate pentru o salată sănătoasă sau o supă făcută în grabă. Pentru a economisi timp, puteți încerca chiar să faceți loturi mari de tocănițe, supe sau mâncăruri sănătoase și să le congelați în porții individuale pentru o masă rapidă, fără stres, atunci când aveți mai puțin timp la dispoziție.

Nucile fără sare reprezintă, de asemenea, o gustare nutritivă excelentă pe fugă.

Nu săriți peste mese

Consumul de mese obișnuite care conțin carbohidrați complecși este cel mai bun mod de a menține nivelul glicemiei constant, de a minimiza pofta și de a evita creșterea în greutate. Încercați să mâncați mese frecvente și mici, mai degrabă decât mai mari și rari și alegeți opțiuni cu IG scăzut pentru cel mai bun control al glicemiei.

Relaxați-vă

Cel mai bun mod de a învinge stresul este să vă relaxați și să faceți ceva pentru dumneavoastră. Deci, oricât de agitată ar fi viața dumneavoastră, întotdeauna ar trebui să vă faceți timp pentru a face ceva care vă bucură și vă poate distrage de la viața de zi cu zi.

Acest timp destinat relaxării vă va ajuta să câștigați perspectivă și vă va face mai puțin susceptibili să apelați la mâncare pentru confort.

Alegeți gustări nutritive bogate în fibre

Optând pentru alimente nutritive, bogate în fibre, puteți reduce aceste pofte de carbohidrați fără a vă îndrepta spre alimente nesănătoase care îngrașă. Fructele, cerealele integrale sau pâinea prăjită reprezintă opțiuni excelente, care asigură și nutriție.

Suplimentați vitaminele

Se crede că stresul poate duce la epuizarea unor vitamine din organism, mai ales dacă vă lipsesc frecvent mesele, ceea ce vă face vulnerabili la anumite deficiențe. Vitaminele B și C, calciul și magneziul sunt cele mai expuse riscului. Un complex bun de multivitamine poate ajuta la restabilirea echilibrului și la menținerea sănătății în ciuda stresului.

Evitați lucrurile care pot crește stresul

Este considerat că alcoolul, alcoolul și fumatul conduc la creșterea nivelului de stres și provoacă o creștere a cortizolului. Acest lucru produce scăderea zahărului din sânge, ceea ce duce la foame și pofte și la o eventuală supraalimentare, deci evitați aceste substanțe dacă vă simțiți stresați.

Mâncați suficiente calorii

S-a constatat că cei care se lipsesc de prea multe calorii în efortul de a pierde în greutate pot induce un răspuns biochimic în organism care, de fapt, duce la creșterea nivelului de foame și stres. Dietele extreme nu reprezintă răspunsul la creșterea în greutate legată de stres, ci urmarea unei diete sănătoase și echilibrate și încorporarea de exerciții fizice în rutina zilnică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *