Frunze uscate de stevia
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Stevia este sănătoasă?

Stevia este unul dintre numeroșii îndulcitori care pot ajunge pe rafturi ca alternativă mai săracă în calorii pentru zahăr. În timp ce mulți îndulcitori artificiali sunt substanțe chimice nenaturale, stevia este promovată ca o alternativă naturală, totuși rămâne întrebarea cu privire la cât de sigură este și dacă beneficiile publicitare sunt bine susținute de știință.

Ce este stevia?

Stevia se obține din arbustul nativ sud-american Stevia Rebaudiana. În mod natural, este foarte dulce, de peste 200 de ori mai mult decât zahărul obișnuit, însă conține foarte puține calorii, ceea ce o face o opțiune atractivă pentru cei care încearcă să slăbească. Deși este foarte dulce, multe produse stevia au și un gust amar.

Stevia a fost folosită în țări precum America de Sud pentru îndulcirea băuturilor timp de secole și în Japonia de mai mulți ani pentru tratarea diabetului zaharat; cu toate acestea, a fost aprobată recent pentru a fi utilizată în produse alimentare și băuturi în multe țări. Înainte, se comercializa doar ca supliment alimentar, din motive de siguranță.

Există încă unele controverse cu privire la siguranța versiunilor foarte rafinate ale acestui produs, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară efectuând studii care nu au sugerat toxicitate la nivelul acestor tipuri de produse. Cu toate acestea, Centrul pentru Știință și Interes Public susține în continuare că trebuie efectuate mai multe teste în acest sens. Deși planta în sine este un produs natural, îndulcitorii produși utilizând acest produs sunt foarte prelucrați și rafinați.

Care sunt beneficiile?

Dovezile privind beneficiile pentru sănătate și utilizările terapeutice ale steviei nu sunt bine stabilite și nu există suficiente dovezi care să susțină utilizarea acesteia în multe dintre domeniile pentru care este promovată în mod obișnuit. Există unele dovezi timpurii conform cărora stevia ar putea avea un efect de reducere a tensiunii arteriale, totuși există și cercetări contradictorii care sugerează că nu are nici un efect.

Stevia este, de asemenea, promovată ca un instrument pentru gestionarea diabetului și se consideră că reduce nivelul zahărului din sânge după masă, probabil prin creșterea sensibilității la insulină. Cu toate acestea, încă o dată, există dovezi contradictorii care sugerează că nu are nici un efect asupra controlului glicemiei în diabetul de tip 1 sau de tip 2.

Stevia este, de asemenea, promovată ca și contraceptiv, pentru a preveni arsurile la stomac, pentru pierderea în greutate, pentru a reduce retenția de apă și pentru a trata problemele cardiace împreună cu alte afecțiuni. Cu toate acestea, nu există nici o concluzie, care să susțină utilizarea acestuia în aceste condiții.

Ca îndulcitor și alternativă la zahăr, are avantajul de a conține zero calorii și, prin urmare, poate fi un instrument util pentru a reduce aportul global de calorii și pentru a promova pierderea în greutate. Deoarece este chiar mai dulce decât zahărul, este necesară doar o cantitate mică de produs și poate fi utilizată într-o mare varietate de moduri, de la zahărul de masă până la coacere cu rezultate bune, deși unii consideră că gustul amar prezent adesea o transformă într-o alternativă mai puțin de dorit.

Deși este foarte rafinată atunci când este sub forma utilizată pentru îndulcirea alimentelor și a băuturilor, stevia are un posibil avantaj prin faptul că este cel puțin originară dintr-o sursă naturală care a fost utilizată de mai multe secole, în comparație cu alți îndulcitori mai artificiali.

Există riscuri pentru sănătate?

Deși stevia în formele sale rafinate este în general considerată sigură, a existat o lipsă de testare controlată a diferitelor forme de stevia; așadar ar trebui să se acorde prudență atunci când se utilizează sub diferite forme.

Unele studii din trecut au legat stevia de probleme de fertilitate și mutații genetice, însă acestea nu erau nici pe departe concludente. Nu s-au efectuat cercetări privind siguranța steviei pentru femeile însărcinate și ar trebui evitată de acest grup tocmai din cauza efectelor necunoscute ale acestuia.

Efectele secundare ale administrării steviei sunt de obicei destul de ușoare, incluzând simptome precum balonare sau greață, deși au fost raportate și amețeli și amorțeli. Unele persoane pot prezenta, de asemenea, o reacție alergică, în special cele care sunt alergice la plante similare, cum ar fi gălbenele și margarete.

Pentru diabetici, utilizarea steviei trebuie monitorizată îndeaproape și discutată cu un profesionist din domeniul sănătății. Deoarece există unele dovezi neconcludente că stevia ar putea ajuta la controlul glicemiei, ar trebui să se acorde prudență, deoarece există posibilitatea ca, dacă stevia are acest efect, medicamentele și planurile de gestionare ale glicemiei ar trebui să fie modificate.

Datorită numărului restrâns de dovezi conform cărora stevia poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, cei care suferă de tensiune arterială scăzută ar trebui să solicite sfatul medicului înainte de a consuma stevia, deoarece aceasta poate determina scăderea tensiunii arteriale până la un nivel nesigur.

Stevia este sănătoasă?

Există încă unele controverse în legătură cu beneficiile perpetuate ale steviei pentru sănătate și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă acestea sunt întemeiate. Poate fi discutabil dacă vă oferă sau nu anumite beneficii particulare, dar cel puțin nu pare să aibă prea multe efecte secundare nedorite, care sunt adesea asociate cu îndulcitori artificiali, cum ar fi diareea și poftele de alimente dulci.

Consumatorii ar trebui să rețină că există întotdeauna posibilitatea ca dovezi suplimentare să descopere efectele nesigure ale steviei; cu toate acestea, în prezent, este considerată o alternativă sigură pentru cei care doresc să-și reducă conținutul de calorii pentru a slăbi.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Luați în serios pierderea în greutate?

Cu excepția cazului în care suferiți de o afecțiune care vă împiedică să slăbiți, este posibilă obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase, cu condiția să