Tânără în poziție de meditație la malul unei ape

Practica mindfulness și pierderea în greutate: funcționează sau nu?

Funcționează practica mindfulness pentru pierderea în greutate?

Meditația (numita și mindfulness) este de obicei asociată cu o stare de liniște, de calm și cu practicarea de yoga. Dar ce legatură exista între meditație și pierderea în greutate?

Meditația mindfulness practicată pentru a pierde în greutate înseamnă, pe lângă faptul că vă concentrați pe mâncarea pe care o mâncați și pe exercițiile fizice, vă concentrați, de asemenea, pe indicii interne privind modul în care vă vedeți, deciziile cu privire la alimentele pe care le consumați, emoțiile trăite etc. și vă motivați să luați decizii sănătoase.

Meditația pentru pierderea în greutate se concentrează asupra atenției și a constientizării modului în care vă simțiți pe parcursul zilei tale și de modul în care această stare vă influențează deciziile. Susținătorii meditației sugerează că este o componentă importantă a unei pierderi în greutate de succes deoarece tratează factorii emoționali și alte probleme esențiale pentru succesul pe termen lung.

O dietă sănătoasă, exercițiile fizice și somnul de calitate sunt încă piesele de bază ale oricărui plan de slăbit. Meditația vă poate aduce cu un pas mai aproape de succes, oferindu-vă ocazia să vă concentrati pe depăsirea barierlor mentale pentru adoptarea unor obiceiuri sănătoase.

Meditația (constientizarea) trebuie să fie asociată cu adoptarea unui stil de viață sănătos. Există unele cercetări care sugerează că practicarea meditației poate avea rezultate semnificative pentru pierderea în greutate; in acelasi timp, există anumite cercetări care au avut concluzii diferite.

Ce înseamnă meditația pentru pierderea în greutate?

Meditația practicată pentru a pierde în greutate poate însemna că vă concentrați pe gândurile, atitudinile și emoțiile mentale care vă determină acțiunile. Este o modalitate de a reduce puțin ritmul alert in care traiti și a vă concentra mai mult pe intenții, în loc să vă grăbiți să luati anumite decizii.

Pentru pierderea în greutate, aceasta practică înseamnă explorarea motivațiilor de a slăbi, confruntarea ideilor și notiunilor implementate în copilărie în ceea ce privește consumul alimentelor, schimbarea modelelor emoționale de alimentație și înțelegerea motivelor pentru care eforturile de a slăbi din trecut  nu au dat roade. Această conștientizare vă va permite să vă concentrați nu numai pe ce alimente ar trebui să mâncați, dar și pe ce gânduri, emoții și bariere mentale au contribuit la comportamentele nesănătoase anterioare.

Meditația de tip mindfulness necesită muncă și de concentrare, ceva cu care ne putem obisnui destul de  greu în societatea noastră cu ritm rapid. Cu toate acestea, a-ți face timp pentru a accesa gândurile, emoțiile și viziunile pe care le ai despre tine și pierderea în greutate te poate ajuta să reușești pe termen lung. Conceptele sunt similare cu hipnoza pentru pierderea în greutate.

Mindfulness poate însemna pur și simplu concentrarea pe prezent și nu pe finalizarea a cat mai multe sarcini. De exemplu, într-un articol al revistei TIME, practica mindfulness este definita ca focusarea pe experiențele prezente nu pe cele 50 de lucruri pe care trebuie să le faceti într-o zi. Dacă faceți acest lucru, puteți să deveniți mult mai constienți si să controlați mult mai bine senzațiile de foame și sațietate din corp.

Cum puteți încorpora meditația pentru pierderea în greutate in rutina dvs.?

Concentrarea pe mâncarea dvs. în timp ce mâncați este cel mai simplu mod de a constientiza experiența in sine. Aceasta înseamnă să încetiniti când mâncați, să savurați fiecare mușcătură, să savurați toate aromele și mirosurile. Acest lucru vă poate crește satisfacția, care vă poate ajuta să evitați consumul excesiv și să vă simțiți vinovat pentru ca ați mâncat prea mult.

Înainte de a mânca ceva, luați în considerare dacă vă este într-adevăr foame. Dacă nu, de ce mâncați? Sunteți plictisit, suparat, trist, etc?

Un alt aspect al meditației pentru pierderea în greutate poate fi explorarea motivației dvs. pentru a slabi și motivele pentru care nu v-ați atins obiectivele. Acest lucru poate presupune confruntarea obiceiurilor și convingerilor care au rădăcini in copilărie și modul în care aceste lucruri v-au blocat eforturile de pierdere în greutate.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre modalitățile de a deveni mai constient în ceea ce privește pierderea în greutate, discutați cu un medic nutritionist sau cu un alt expert în domeniu. Există multe modalități de a încorpora practica mindfulness în planul de pierdere în greutate, de aceea îndrumarea și sprijinul din partea unui profesionist pot fi de mare ajutor.

Ajută meditația la pierderea în greutate?

Are efect meditația mindfulness pentru pierderea în greutate? Există studii care sugerează că alimentația atentă poate ajuta la tratarea tulburărilor alimentare. Cu toate acestea, studiile privind practica mindfulness și efectele acesteia pentru pierderea în greutate nu sunt la fel de multe.

In cadrul unui raport din 2014, s-au analizat 14 studii care au investigat meditația de tip mindfulness și mâncatul compulsiv, mâncatul emoțional și fluctuatiile de greutate. Pe baza acestor studii, cercetătorii au concluzionat că meditația mindfulness a redus episoadele de mâncat compulsiv si emoțional, dar efectul pe care l-a avut asupra pierderii în greutate a variat de la un caz la altul.

Un studiu din 2009 a examinat efectele unei intervenții bazată pe mindfulness pentru scăderea în greutate la femei. Participantele au fost împărțite în două grupuri: un grup a continuat cu eforturile normale de pierdere în greutate pe care le făceau deja, iar celălalt grup a participat la patru ateliere de mindfulness, fiecare durand 2 ore.

La sfârșitul perioadei de 6 luni, grupul care a avut atelierele de mindfulness a inregistrat scăderi mai mari ale IMC, în principal din cauza reducerii frecventelor episoadelor de mâncat compulsiv. Până în prezent, acest studiu este cel mai relevant in ceea ce priveste meditația de tip mindfulness si impactul asupra tulburarilor alimentare si asupra frecventei episoadelor de mâncat compulsiv.

Concluzie: Practica mindfulness și scăderea în greutate

Meditația mindfulness a devenit foarte populară in ultimii ani printre persoanele care vor să slăbească. Programele de slăbit și dietele din trecut s-au concentrat în principal pe aportul alimentar și pe exerciții fizice.

Practica mindfulness poate crește conștientizarea cu privire la motivele pentru care luăm decizii în legătură cu alimentele și exercițiile fizice, care pot contribui la un real succes în pierderea în greutate pe termen lung. Mindfulness vă poate ajuta, de asemenea, să vă recunosteți și controla senzațiile de foame, satisfacție și sațietate.

Există diferite modalități de a încorpora meditația pentru pierderea în greutate în rutina dumneavoastră. Nu există o metodă fixă, prin urmare, anumite variațiuni ale acestei practici pot funcționa mai bine pentru dumneavoastră decât alte metode care au functionat pentru alte persoane.

De aceea, este recomandat sa discutati cu un specialist si să aflați ce metode de mindfulness vă pot fi de cel mai mare ajutor. Cele mai multe studii din domeniu susțin că strategiile de alimentație atentă pot fi de ajutor persoanelor cu tulburari de alimentatie. Aparent, meditația mindfulness poate contribui la reducerea frecventei episoadelor de mâncat compulsiv, ceea ce s-ar putea traduce în pierderea în greutate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *