Conținut:
Poți să slăbești doar cu o masă pe zi?
Cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți să mâncăm câte două-trei mese pe zi, cu gustări între acestea. În majoritatea culturilor, acest lucru a devenit un model alimentar standard. De fapt, unele sfaturi privind pierderea în greutate sugerează consumul mai multor mese mici pe parcursul zilei pentru a stimula metabolismul si a slăbi mai eficient.
Cu toate acestea, numărul exact de mese pe care ar trebui să le consumi pe zi pentru a pierde în greutate poate varia. Un studiu din 2010 a analizat impactul pe care il poate avea frecvența ridicată și cea redusă a meselor asupra pierderii în greutate și a concluzionat că o persoanele cu mese frecvente, si anume 3 mese și 3 gustări cu un conținut scăzut de calorii, nu au pierdut în greutate în comparație cu persoanele care au avut doar 3 mese pe zi.
Dar cu o masă pe zi? Se poate ajunge la o pierderea în greutate durabila? În loc să se mărească frecvența meselor, unii experți și cercetătorii în domeniul sănătății sugerează că reducerea consumului de mancare în timpul zilei poate avea unele efecte pozitive.
Fie că se mănâncă doar o masă pe zi, că se mănâncă la anumite ore din timpul zilei sau se mănâncă în fiecare zi, toate aceste moduri de alimentatie pot intra în categoria postului intermitent. Postul intermitent poate avea numeroase efecte pozitive asupra sănătății și pierderii în greutate, dar nu reprezintă, totusi, o soluție viabilă pentru toată lumea.
De ce doar o masă pe zi?
O singura masă pe zi este un tip de post intermitent. Majoritatea oamenilor aleg sa mănânce masa de seară, dar puteti alege orice altă masa, în functie de preferintele si modul dvs. de viată.
Acest stil alimentar nu ia în considerare caloriile sau macronutrienții. În general, aportul alimentar ar trebui să constea în consumul de alimente dense in nutrienți, astfel încât să beneficiați de antioxidanți, vitamine și minerale. În restul zilei puteți bea orice fel de băuturi care nu contin calorii. Dacă faceți exerciții fizice, unele planuri nutriționale includ și o gustare înainte și/sau după antrenament.
Logica din spatele acestei restricționari a caloriilor este creșterea perioadei de timp în care corpul dvs. este într-o stare de post. Când vă aflați într-o stare de post, corpul dvs. arde grăsimile mult mai rapid. Motivul pentru limitarea aportului alimentar la o singură masă în loc de a manca de mai multe ori pe intreg parcursul zilei este de a promova arderea grăsimilor.
Susținătorii acestei diete sugerează că o frecvență mai mică intre mese poate reduce arderea grăsimilor, deoarece organismul folosește continuu energia din alimentele mâncate pe parcursul zilei. În schimb, mâncând doar o singură masă pe zi, chiar dacă este o masă consistentă, aportul alimentare este mult mai redus decât dacă ati mânca pe intreg parcursul zilei.
Prin urmare, este o metodă de restricție a caloriilor eficienta nu pentru faptul ca se concentreaza pe contorizarea caloriilor, ci pentru că vă limitează la de mult puteți mânca într-o oră.
Cum să mănânci o singură dată pe zi
Dacă începeți să mâncați doar o masă pe zi sau adoptati alte variații ale postului intermitent, veti avea nevoie de o perioada de ajustare. Vă va fi foame în timpul zilei când corpul este obișnuit să mănânce.
Puteți încerca să reduceți treptat aportul alimentar la o masă pe zi, în loc de a face o schimbare bruscă. Dacă faceți exerciții fizice în timpul zilei, consumul de proteine și / sau de carbohidrați complecsi înainte sau după antrenament poate fi benefic pentru menținerea masei musculare.
Dacă faceți exerciții fizice și vă gandiți să incercati si postul intermitent, discutați mai întai cu medical dumneavoastră pentru a găsi o metodă specifică nevoilor si stilului dvs. de viată.
Ca regulă generală, mâncați o oră pe zi si postiți celelalte 23 de ore. O masă pe zi nu înseamnă să mâncați cât puteți timp de câteva ore până vă simțiti prea plin ca să va mai puteti mișca. Puteți mânca orice doriți in cadrul unei singure mese pe zi, deoarece numărarea caloriilor nu este un factor important pentru această dietă.
Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în nutrienți ar trebui să fie în continuare o prioritate deoarece nu aveți decât o singură ocazie de a vă obține toți nutrienții necesari pentru a doua zi.
Ce se întâmplă dacă nu poți mânca doar o masă pe zi?
Dacă nu doriți să mâncați doar o masă pe zi, dar doriți să încercați o metodă similară de restricționare a caloriilor, puteți încerca alte variații ale postului intermitent. Acestea pot include: post o dată la două zile, post 2 zile pe săptămână și mâncarea normală in celelalte 5, consumul de alimente într-un anumit interval de timp în fiecare zi sau în majoritatea zilelor.
Limitarea aportului alimentar la un interval de timp specificat vă oferă mai multă libertate și vă poate ajuta mai mult dacă faceți exerciții frecvent.
Beneficiile unei singure mese pe zi
Potrivit unui studiu din 2017, postul intermitent poate avea beneficii importante cand vine vorba despre controlul greutatii, sănătatea organismului si o viata mai lungă. Acest studiu a comparat această dietă cu metoda tradițională de restricționare a caloriilor la femei, pe o perioadă de doi ani.
Interesant este că, în perioada de post intermitent de o luna, asemănătoare Ramadanului, scăderea în greutate a fost mai mică comparativ cu lunile de restricție calorică tradițională. Cu toate acestea, postul intermitent a înregistrat markeri mai mari de acetoacetat în urina, ceea ce sugerează rate mai mari de descompunere a grăsimilor.
Un studiu din 2017 a analizat efectele pe termen scurt ale postului intermitent la adulții cu diabet de tip 2. În medie, participanții au urmat aceasta dieta timp de două săptămâni, ceea ce a presupus post aproximativ 16 ore pe zi.
Participanții au avut un aport alimentar mai scăzut în timpul postului intermitent și niveluri mai scăzute ale glicemiei postprandiale, dar rezistența la insulină nu a fost afectată. Acest studiu pe termen scurt sugerează efectele postului intermitent în tratarea diabetului de tip 2, însă este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.
Există o cantitate din ce în ce mai mare de studii privind numeroasele beneficii ale postului intermitent pentru sănătate și pierderea în greutate. Efectele pe termen lung trebuie, totusi, analizate în continuare.
Conform unui studiu din 2015 privind postul intermitent, studiile cu un nivel ridicat de dovezi clinice sunt destul de rare. În timp ce unele studii au arătat diverse beneficii, este nevoie de mai multe cercetări umane înainte de a putea fi stabilite anumite reguli pentru postul intermitent și implicatiile acestuia pentru sănătatea umană.
Concluzie: O singură masă pe zi nu este cea mai bună optiune pentru toată lumea
Deși postul intermitent caștigă popularitate și se descopera din ce in ce mai multe potențiale beneficii pentru sănătate, nu inseamna că este cea mai potrivită dietă pentru toată lumea. Această metodă nutritională poate provoca unele reacții adverse neplăcute, cum ar fi: foamea extremă, oboseala, slăbiciune sau creșterea tendinței de a mânca compulsiv, alimentație dezordonată.
Postul intermitent nu este recomandat persoanelor care suferă de diverse afecțiuni medicale sau care iau anumite medicamente. Prin urmare, ar trebui să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe acest tip de dietă dacă luați medicamente sau aveți o anumită afecțiune medicală.