Poate vitamina D să contribuie la pierderea în greutate?

Vitamina D are multe roluri în organism și este un element important pentru sănătatea generală. De fapt, toate vitaminele și mineralele și toți nutrienții diferiți sunt importanți și necesari, așa că nu ar trebui să facem discriminări între ele.

În acest sens, cercetătorii și medicii sugerează că vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor, pentru combaterea condițiilor de sănătate mintală, cum ar fi depresia, funcția imunitară, geneza cancerului și așa mai departe. Dar cum rămâne cu vitamina D și pierderea în greutate? Poate vitamina D să contribuie la scăderea în greutate?

Vitamina D și creșterea în greutate

Deficitul de vitamina D pare a fi un fenomen comun al stilului de viață occidentalizat. O serie de studii diferite au analizat asocierile dintre greutate și nivelurile de vitamina D. Unele studii au sugerat că există o legătură între deficiența de vitamina D și obezitate.

Mai mult, deficitul de vitamina D a fost asociat cu boli metabolice și probleme lipidice, cum ar fi diabetul și sindromul metabolic. Vitamina D este necesară pentru o serie de procese diferite din organism, așadar deficiența acesteia ar afecta tot felul de aspecte diferite ale sănătății și ale corpului.

Un posibil mecanism este atribuit absorbției de calciu. Vitamina D ajută la absorbția calciului și lipsa acestuia a fost asociată cu niveluri crescute de calciu în țesutul adipos (grăsime stocată în organism). În consecință, poate exista o scădere a oxidării lipidelor (arderea grăsimilor) și, prin urmare, a creșterii în greutate.

În cuvinte simple, lipsa vitaminei D ar putea duce la creșterea în greutate printre creșterea riscului altor condiții de sănătate.

Vitamina D și pierderea în greutate

Deci, dacă lipsa acesteia din organism poate cauza creșterea în greutate, înseamnă că o cantitate mai mare vă poate ajuta să slăbiți?
De obicei, răspunsul ar fi „nu este atât de simplu”, dar în acest caz poate fi surprinzător. Cu toate acestea, pot exista câteva moduri în care vitamina D este legată de pierderea în greutate. Unele dintre acestea pot fi:

1. Studiile au corelat în mod constant vitamina D cu pierderea în greutate. Practic, persoanele care au suficientă vitamina D în dieta lor tind să aibă o talie mai mică și par să slăbească mai repede decât cei care nu au.

2. Efectele vitaminei D asupra pierderii în greutate par a fi mai proeminente atunci când sunt combinate cu calciu. Unele studii au analizat suplimentele de vitamina D și calciu în combinație. Acestea sugerează că suplimentele cu vitamina D și calciu pot contribui la pierderea în greutate și, de asemenea, la reducerea grăsimii viscerale (grăsimea abdominală).

3. Mai mult, unele studii sugerează că există dovezi care arată că vitamina D ar putea opri dezvoltarea adipozităților (celulele care stochează grăsimea în organism). În consecință și în cuvinte simple, aceasta ar putea împiedica oamenii să depoziteze grăsime.

4. Cu toate acestea, aici vine partea mai complicată a vitaminei D în asociere cu greutatea corporală. Unele studii au arătat că cu cât este mai mare masa de grăsime corporală, cu atât sunt mai mici nivelurile de vitamina D din organism. Unul dintre motivele pentru care acest lucru se poate întâmpla este acela că țesutul adipos (grăsimea stocată în organism) poate stoca vitamina D produsă de piele și o poate face mai puțin activă; acest lucru pare a fi mai adevărat pentru femei decât pentru bărbați și corelat și cu grăsimea viscerală.

Pe de altă parte, atunci când oamenii pierd o cantitate substanțială de greutate, nivelul lor de vitamina D crește.

Concluzie

La fel ca în multe alte cazuri, mecanismul complet al legăturii dintre vitamina D și greutatea și pierderea/creșterea acesteia nu este pe deplin înțeles.

În orice caz, vitamina D este considerată o parte foarte importantă pentru sănătate și pentru o serie de procese ale corpului. Deficitul de vitamina D poate duce la creșterea în greutate, iar pierderea în greutate însăși poate contribui la creșterea nivelului de vitamina D, ceea ce poate duce la o pierdere în greutate mai mare și, de asemenea, la îmbunătățirea altor elemente legate de greutate, cum ar fi sensibilitatea la insulină, hormonul paratiroidian, metabolismul calciului și absorbția. Deci, este ca un ciclu care se învârte.

Cu toate acestea, rețineți că vitamina D nu este nici exclusiv un țap ispășitor, nici o soluție magică. Dieta și stilul de viață afectează creșterea în greutate și pierderea în greutate, așa că evaluați-vă dieta și cum vă influențează greutatea!

Creșterea nivelului de vitamina D

Soare

Vitamina D poate fi sintetizată de organism, mai specific, de piele. Cu toate acestea, are nevoie de soare și mai precis să fie expus la soare. În cele din urmă, plajele au revenit la modă! Ei bine, aproape…

Din păcate, nu orice rază solară promovează sinteza vitaminei D și o mulțime de creme de protecție solară blochează majoritatea razelor necesare. Dar nu renunțați la protecția solară încă, deoarece efectele nocive ale soarelui pot fi cele mai grave.

De asemenea, studiile efectuate pe persoane obeze au arătat că, deși rata sintezei vitaminei D poate fi aceeași cu cea a persoanelor care nu sunt obeze, cu toate acestea, nivelurile pot fi scăzute în sânge. Așadar, s-ar putea să vă topiți sub soare fără rezultate prea mari.

Un motiv poate fi faptul că vitamina D este stocată în țesutul adipos, așa cum am menționat mai devreme. Mai mult decât atât, lucruri precum poluarea, stratul de ozon, sticla (plajă în interior) etc., pot duce la lipsa aproape totală a acelor raze de soare necesare, așa că vă puteți expune sub razele solare dăunătoare fără protecție, fără nici un motiv.

Așadar, mai bine stați în siguranță față de soare, chiar dacă vă reduce producția de vitamina D.

Suplimente

Ca și în cazul majorității vitaminelor, puteți obține vitamina D prin alimente și suplimente. Deși nu întotdeauna suplimentele sunt recomandate, atunci când vine vorba de vitamina D este posibil să aveți nevoie de acest impuls suplimentar. Acest lucru poate fi valabil mai ales în lunile de iarnă în care soarele nu este atât de prezent.

Care sunt bune?

Uleiul de ficat de cod este considerat a fi foarte bogat în vitamina D, astfel încât uleiurile de pește pot fi considerate ca fiind unele dintre suplimentele bune de vitamina D. Cu toate acestea, luați următoarele aspecte în considerare atunci când luați suplimente:

1. Optați întotdeauna pentru o companie de renume, care poate garanta suplimente de bună calitate și într-o cantitate adecvată. Uneori, suplimentele de vitamine foarte ieftine pot fi fie de o calitate îndoielnică și/sau cu un conținut foarte scăzut, astfel încât să nu obțineți prea multe beneficii spre deloc.

2. În plus, uitați-vă pe etichetă pentru a vedea dacă numește originea și sursa suplimentului, este o sursă naturală, etc. Dacă nu știți de unde vine, nu știți ce luați.

3. Cel mai bine este să optați pentru acele suplimente care au o aprobare de la autoritățile competente. Dacă nu sunt aprobate, nu înseamnă neapărat că sunt dăunătoare sănătății. Dar dacă au o aprobare înseamnă că au fost testate și că ar trebui să îndeplinească anumite standarde specifice.

4. Consultați întotdeauna un medic sau un dietetician (sau orice alt profesionist calificat corespunzător) înainte de a lua orice supliment, mai ales atunci când sunt prezente plângeri/îngrijorări/afecțiuni de sănătate.

3. Alimente bogate în vitamina D

Întotdeauna este de preferat să obțineți substanțe nutritive din surse naturale, cum ar fi alimente. Urmarea unei diete sănătoase echilibrate este probabil cea mai bună soluție, deoarece ar trebui să conțină o mare varietate de alimente și din toate categoriile și, prin urmare, este mai probabil să vă ofere toți nutrienții de care aveți nevoie.

Totuși, încercați să optați pentru pești uleioși, deoarece poate fi destul de evident. Dacă uleiurile de pește pot fi bogate în vitamina D, atunci înseamnă că și peștele gras va fi o sursă bună. Somonul, peștele spadă și tonul sunt doar trei exemple și pot fi gătiți într-o varietate de moduri. Încercați somonul gătit în lămâie și vin alb, ton marocan condimentat la grătar sau o plăcintă cu pește.

Adăugați produse lactate în dieta dumneavoastră, cum ar fi lapte și iaurt. Poate că nu sunt la fel de bogate în vitamina D ca peștii grași, dar combină și calciu și așa cum am menționat mai sus, combinația poate fi foarte recomandată.

Alte alimente care conțin vitamina D includ leguminoase, ouă, vită și ficat. Acestea sunt doar câteva exemple, deoarece vitamina D este conținută în alte alimente în cantități mici. Includeți cât mai multă varietate posibilă în dieta dumneavoastră, pentru a acoperi cât mai mulți nutrienți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *