Arborii de scorțișoară cresc în zone precum Caraibe, America de Sud și Asia de Sud-Est, scorțișoara fiind utilizată de secole de către diferite culturi pentru aromă și, de asemenea, pentru beneficii surprinzătoare pentru sănătate.
Scorțișoara este bogată în minerale, vitamine, antioxidanți și poate avea un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. Recent, scorțișoara a fost asociată și cu pierderea în greutate.
Scorțișoara este un superaliment pentru pierderea în greutate, așa cum i se face uneori publicitate? Iată o analiză mai atentă a beneficiilor scorțișoarei și dacă scorțișoara poate ajuta efectiv la pierderea în greutate.
Conținut:
Beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei
Scorțișoara are multe posibile efecte pozitive cu privire la o gamă largă de afecțiuni precum spasme musculare, senzație de greață, pierderea poftei de mâncare, afecțiuni articulare, simptome menstruale, tulburări renale și scăderea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, conform experților din domeniul sănătății, aceste efecte asociate cu scorțișoara nu au nici un fel de validitate științifică. Scorțișoara este sugerată ca fiind un ingredient important din numeroase tratamente antice, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă există un fundament științific pentru beneficiile susținute ale scorțișoarei.
De asemenea, rețineți că există diferite tipuri de scorțișoară, iar scorțișoara Cassia este cea mai frecvent asociată cu beneficiile revendicate de sănătate. Alte soiuri de scorțișoară pot avea sau nu efecte diferite.
Scorțișoara este o sursă naturală de fier, magneziu și calciu. Scorțișoara are, de asemenea, un conținut ridicat de antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi.
Scorțișoară și nivelul de zahăr din sânge
De mai multe cercetări de specialitate beneficiază rolul scorțișoarei în reducerea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, chiar și în legătură cu acest subiect, nu toate studiile au relevat aceleași rezultate. Un studiu din 2007 a concluzionat că adăugarea de scorțișoară la mese poate ajuta la scăderea nivelului glicemiei postprandiale și la întârzierea golirii gastrice.
Un alt studiu din 2008 a sugerat, de asemenea, că aportul zilnic de scorțișoară (între 1 și 6 grame pe zi) poate crește sensibilitatea la glucoză și insulină la femeile cu rezistență la insulină.
Rețineți că sunt necesare mai multe cercetări cu privire la aportul de scorțișoară și nivelul de zahăr din sânge, deoarece corpul actual de studii prezintă dovezi inconsistente privind utilizarea scorțișoarei ca opțiune de tratament pentru diabet.
Scorțișoara și pierderea în greutate
Nu există dovezi concludente conform cărora consumul de scorțișoară ar putea contribui la scăderea în greutate. Unele dintre afirmațiile care susțin că scorțișoara poate ajuta la pierderea în greutate provin din cercetări care indică că aceasta ar putea avea un rol benefic asupra reducerii nivelului de zahăr din sânge. Totuși, asta nu înseamnă automat că scorțișoara ar putea contribui la reducerea greutății corporale.
În teorie, reducerea nivelului de zahăr din sânge poate fi benefică pentru pierderea în greutate, deoarece nivelurile ridicate de zahăr duc la niveluri ridicate de insulină, care favorizează depozitarea grăsimilor. Cu toate acestea, consumul de cantități mai mari de scorțișoară sau administrarea suplimentelor de scorțișoară nu vor genera pierderea în greutate.
Doar pentru că începeți să mâncați mai mult scorțișoară nu înseamnă că alte reguli pentru pierderea în greutate nu mai contează. Dieta dumneavoastră generală, exercițiile fizice, somnul și nivelurile de stres sunt esențiale pentru pierderea în greutate.
Poate fi scorțișoara nocivă?
Ar putea fi nociv să luați un supliment de scorțișoară sau să mâncați o cantitate mare de scorțișoară? În unele cazuri, da, s-ar putea. Consumul de scorțișoară din surse alimentare este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, consumul unei cantități mari de scorțișoară sau din suplimente poate fi potențial dăunător pentru cei care suferă de boli hepatice sau poate fi contraindicat după operație.
Dacă luați medicamente care pot dăuna ficatului sau medicamente pentru controlul nivelului zahărului din sânge, consultați un medic înainte de a consuma cantități mari de scorțișoară. Femeile care alăptează sau care sunt însărcinate nu trebuie să consume doze mari de scorțișoară, deoarece nu se știu prea multe detalii despre efectele secundare ale acesteia în timpul sarcinii.
Adăugați scorțișoară în mod natural
Deși nu există suficiente dovezi că administrarea de suplimente de scorțișoară sau consumul de doze nenatural de mari de scorțișoară vor favoriza pierderea în greutate, poate exista un avantaj de pe urma obținerii de mai multă scorțișoară în dietă în mod natural. La fel ca și alte ierburi și condimente, scorțișoara este un antioxidant natural.
Majoritatea adulților pot beneficia de obținerea mai multor antioxidanți în dietă, deoarece dieta tipic occidentală este bogată în alimente care promovează inflamația.
Încercați să adăugați scorțișoară la cafea, fulgi de ovăz, supe, carne prăjită, sandvișuri, produse de patiserie, iaurt și folosiți-o atunci când prăjiți nuci, cartofi dulci sau faceți fructe uscate. Experimentați și cu alte condimente pentru a adăuga varietate și diversitate de substanțe nutritive benefice.
Concluzie
Scorțișoara poate fi considerată un super aliment care a fost folosit de secole pentru multe probleme de sănătate. Deși datele științifice nu sunt suficiente pentru revendicările de sănătate, inclusiv pentru pierderea în greutate, scorțișoara are multe beneficii suplimentare, fiind o sursă de minerale și antioxidanți.
Scorțișoara poate avea un rol în scăderea nivelului de zahăr din sânge, deși concluziile cercetărilor de specialitate pe această temă sunt mixte. A consuma scorțișoară în doze mari poate fi contraindicat pentru anumite afecțiuni medicale sau în caz de anumite tratamente medicamentoase. Discutați cu un medic pentru mai multe informații.
Adăugarea de scorțișoară în mod natural în dietă poate fi ușor de realizat, deoarece scorțișoara are o aromă gustoasă, care complimentează foarte bine multe preparate, atât dulci, cât și sărate. Bucurați-vă de scorțișoară pentru aromă și beneficii suplimentare pentru sănătate, dar amintiți-vă că doar pentru că aveți un aport mai mare de scorțișoară, nu înseamnă că veți anula obiceiurile alimentare nesănătoase!