Poate fi sănătoasă o dietă cu conținut foarte scăzut de calorii?

Poate fi sănătoasă o dietă cu conținut foarte scăzut de calorii?

Toată lumea vrea să slăbească rapid. Cu toate acestea, consensul general între profesioniștii din domeniul sănătății este că dietele cu conținut foarte scăzut de calorii, pentru obținerea unei pierderi rapide de greutate sunt nesustenabile și, eventual, chiar periculoase pentru sănătatea dumneavoastră. De asemenea, se sugerează în mod obișnuit că, în timp ce o dietă cu conținut foarte scăzut de calorii vă poate oferi rezultatele dorite pe termen scurt; veți recâștiga cu siguranță greutatea pierdută foarte rapid.

Deci, există vreo modalitate de a obține rezultate rapide de slăbire într-un mod sănătos?

Ce este o dietă cu conținut foarte scăzut de calorii?

O astfel de dietă este urmată pentru o perioadă scurtă de timp și restricționează aportul alimentar la niveluri foarte scăzute, pentru a pierde rapid în greutate. Dietele cu conținut foarte scăzut de calorii pot include diete care elimină anumite grupe de alimente, sucuri sau diete de înlocuire a meselor sau, pur și simplu, reducerea consumului de alimente la niveluri foarte scăzute.

Singurul aspect pe care toate îl au în comun este acela că limitează drastic aportul de calorii sau chiar îl elimină cu totul în cazul unei diete de tip post și sunt de obicei urmate doar pentru o perioadă scurtă de timp.

De ce dietele cu conținut foarte scăzut de calorii pot fi periculoase sau nereușite?

Profesioniștii din domeniul sănătății consideră, în general, că dietele cu conținut foarte scăzut de calorii nu sunt o modalitate bună de a obține pierderea în greutate și de a o menține pe termen lung. Deși persoanele care țin o astfel de dietă reușesc adesea să slăbească, dieta pe care o urmează este atât de restrictivă încât este imposibil să fie menținută foarte mult timp.

Apoi, persoanele renunță la dietă și se întorc la obiceiurile lor alimentare anterioare și își recapătă orice greutate pe care au pierdut-o. Este, de asemenea, obișnuit să redobândiți o greutate suplimentară, deoarece restricționarea aportului la niveluri foarte scăzute poate induce corpul în modul de înfometare, încetinind metabolismul.

În plus, o mare parte din pierderea în greutate care pare atât de atractivă într-o dietă cu conținut foarte scăzut de calorii nu este atribuită pierderii de grăsime, ci în schimb pierderii de apă și masă musculară atunci când aportul de carbohidrați sau proteine este sever restricționat. Reducerea caloriilor la niveluri foarte scăzute vă inhibă, de asemenea, capacitatea de a face mișcare, care este o parte importantă a pierderii rapide în greutate.

Regimul cu conținut foarte scăzut de calorii poate fi, de asemenea, foarte periculos pentru individ, în primul rând datorită probabilității de deficit nutritiv care vine odată cu eliminarea grupurilor cheie de alimente în lupta pentru reducerea caloriilor. Vitaminele și mineralele esențiale de care organismul are nevoie pentru procesele normale pot fi expuse riscului dacă aportul de alimente este redus la un nivel foarte scăzut.

Acest lucru poate duce la diferite simptome, de la letargie mai puțin gravă și oboseală, până la insuficiență de organe și moarte din cauza lipsei de electroliți în organism, deși acest lucru este probabil numai atunci când aportul este restricționat pentru o perioadă mai lungă de timp.

Consumul foarte scăzut de proteine poate fi, de asemenea, foarte periculos, deoarece acest lucru poate determina corpul dumneavoastră să înceapă să descompună mușchii și chiar organele pentru a obține proteinele de care are nevoie pentru a funcționa. În plus față de această scădere rapidă în greutate, organismul nu se adaptează atât de rapid, ceea ce pune un stres suplimentar pe inimă, ducând la aritmii sau alte probleme. Dacă reușiți să slăbiți foarte repede, este posibil să vedeți efectele asupra corpului sub forma pielii lăsate și a vergeturilor.

O scădere mai lentă în greutate la o rată de sănătate recomandată, de unul până la două kilograme pe săptămână, oferă corpului dumneavoastră mai multe șanse să se adapteze treptat la pierderea în greutate.

Este posibil să slăbiți rapid într-un mod sănătos?

Deși dietele cu conținut foarte scăzut de calorii nu sunt în general recomandate, există unele situații în care pot fi adecvate și pot fi urmate fără a afecta întreg organismul.

În cazul persoanelor foarte obeze ale căror greutăți contribuie în mod clar la afecțiuni precum boli de inimă sau diabet sau care nu pot efectua proceduri chirurgicale în condiții de siguranță până când nu au slăbit, medicii pot prescrie o dietă foarte scăzută în calorii.

Cu toate acestea, spre deosebire de multe diete de acest fel, această dietă va fi atent calculată și monitorizată pentru a asigura adecvarea nutrițională și că pacientul nu suferă efecte periculoase. Dietele cu conținut scăzut de calorii care utilizează fie mâncare, fie înlocuitoare pentru mese (echilibrate din punct de vedere nutrițional), pot fi o modalitate sigură de a pierde rapid în greutate și pot avea beneficii pentru persoanele foarte supraponderale, dar trebuie urmate numai sub supraveghere medicală sau în consultare cu un dietetician pentru a asigura adecvarea nutrițională.

Deși este posibil să slăbiți unul sau chiar mai multe kilograme pe săptămână prin dietă și exerciții fizice, este esențial să vă planificați dieta, pentru a vă asigura necesarul zilnic de substanțe nutritive esențiale.

O modalitate mai reușită de a pierde în greutate și de a menține greutatea pierdută, poate fi urmarea unui plan care încurajează pierderea în greutate mai rapidă, dar apoi trecerea la o fază de întreținere mai puțin restrictivă, care este mai ușor de urmat pe termen lung.

Alimente pentru a slăbi sănătos

Alimentele bune pentru a pierde în greutate într-un mod sănătos sunt cele cu un conținut scăzut de calorii, dar cu o valoare nutritivă ridicată. Fructele și legumele sunt alimentele ideale pentru a vă umple, deoarece sunt sărace în calorii, dar pline de substanțe nutritive.

Proteinele slabe, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi și alimentele bogate în fibre, cum ar fi leguminoasele, vă vor menține, de asemenea, mai plini pentru mai mult timp. Nu uitați să includeți puțină grăsime în dietă, deoarece corpul o cere, dar asigurați-vă că este de un tip nesaturat sănătos și că nu exagerați cu consumul, deoarece grăsimea este foarte densă din punct de vedere energetic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *