Leguminoasele verzi conțin acid folic

Poate acidul folic să contribuie la pierderea în greutate?

Acidul folic, denumit și folat sau vitamina B9, se găsește în legumele de culoarea verde închis, în cereale integrale, leguminoase, legume rădăcinoase, lapte și semințe. Principala asociere a acidului folic este probabil cu sarcina și defectele congenitale.

În 1998, produsele din cereale au început să fie fortificate cu acid folic pentru a ajuta la reducerea riscului de malformații congenitale.

Unul dintre rolurile acidului folic în organism este crearea de ADN, ARN și celule noi în corp.

În timpul sarcinii, acest proces este extrem de intens, astfel încât o cantitate suficientă de acid folic în timpul sarcinii este foarte importantă pentru sănătatea bebelușului.

Acidul folic are multe alte funcții în organism, însă este promovarea pierderii în greutate una dintre ele?

Funcțiile acidului folic

Pe lângă faptul că ajută la formarea de noi celule în organism, acidul folic este, de asemenea, utilizat în mod special pentru producerea de noi celule roșii în sânge. Deci, la fel ca fierul și alți nutrienți, o deficiență a acidului folic poate duce la anemie.

Acidul folic și vitaminele B6, și B12 ajută, de asemenea, la scăderea nivelului de homocisteină din sânge. Nivelurile ridicate de homocisteină pot crește riscul de boli cardiovasculare.

O altă funcție importantă a acidului folic se referă la sănătatea creierului. Nivelurile scăzute de acid folic în sânge și nivelurile ridicate de homocisteină sunt asociate cu o sănătate cognitivă slabă.

Acidul folic ajută la păstrarea metaboliților omega-3 în sânge, ceea ce este util pentru funcția cognitivă. Menținerea unor niveluri mai ridicate de acid folic și omega-3 în sânge ar putea fi benefică pentru sănătatea cognitivă și scăderea riscului de demență și depresie.

Toate vitaminele din grupul B au rolul de a ajuta organismul să descompună carbohidrații și grăsimile pentru energie. Sunt considerate coenzime; ele ajută la „activarea” enzimelor necesare proceselor metabolice.

Riscurile unei deficiențe de acid folic

Unele simptome ale deficienței de acid folic pot include: pierderea poftei de mâncare, inflamarea limbii, apetit scăzut, energie scăzută, confuzie sau diaree. De asemenea, deficiența de acid folic poate duce la anemie megaloblastică.

Riscul de a nu obține suficient acid folic pentru femeile însărcinate constă în posibile rate crescute de malformații congenitale.

Persoanele cu sindrom de intestin iritabil, boală celiacă sau alte tulburări care afectează absorbția nutrienților pot fi expuse riscului de a nu absorbi suficient folat. Alcoolul poate interfera și el cu absorbția acidului folic.

Acidul folic contribuie la pierderea în greutate?

Nu există dovezi puternice care să sugereze că administrarea acidului folic vă va ajuta să pierdeți în greutate. Există numeroși factori care influențează reglarea greutății și metabolismul.

Dacă începeți să luați un supliment cu acid folic, probabil că nu veți înregistra o pierdere semnificativă în greutate doar pentru că primiți o doză de acid folic.

Dacă aveți o deficiență de folat și începeți să obțineți mai mult din dieta dumneavoastră sau prin intermediul unui supliment, puteți inversa orice simptome pe care le-ați avut, care vă afectează nivelul de energie.

În acest caz, obținerea unei cantități mai mari de folat pentru a inversa energia scăzută, cauzată de anemia cu deficit de folat, ar putea ajuta la pierderea în greutate, deoarece acum veți avea mai multă energie pentru a vă deplasa mai mult.

Însă, probabil că aceasta nu este norma în majoritatea cazurilor.

Uneori vitaminele B sunt adăugate în cantități foarte mari în suplimentele pentru slăbit sau băuturile energizante, deoarece sunt folosite pentru descompunerea carbohidraților și a grăsimilor pentru energie.

Cu toate acestea, doar pentru că ingerați o doză foarte mare de vitamine B nu înseamnă că metabolismul va fi influențat într-un mod pozitiv.

Probabil că organismul dumneavoastră va elimina vitaminele B suplimentare de care nu are nevoie în acel moment.

Vitaminele B sunt solubile în apă și nu sunt depozitate cu ușurință în organism, deci sunt excretate prin urină.

Există vreun pericol din obținerea de prea mult acid folic?

Obținerea unei cantități prea mari de acid folic din alimente nu reprezintă, în general, o preocupare. Aportul de acid folic pentru bărbați și femei cu vârstele de peste 19 ani este de 400 µg, iar pentru femeile însărcinate este de 600 µg.

Dacă vă gândiți să luați un supliment de acid folic, consultați-vă mai întâi cu medicul dumneavoastră, mai ales dacă urmați un tratament medicamentos. Suplimentul cu acid folic poate interacționa cu anumite suplimente.

Un supliment de peste 800 µg ar putea deveni o problemă în sensul de mascare a unui deficit de vitamina B12, care poate afecta sistemul nervos.

Concluzie

Acidul folic este important din mai multe motive. Are rol în descompunerea carbohidraților și a grăsimilor pentru energie, scade nivelul homocisteinei din sânge, produce ADN nou și este necesar pentru a forma noi celule din corp, în special celulele roșii din sânge.

Acesta joacă un rol important în timpul sarcinii, iar femeile însărcinate ar trebui să se asigure că obțin suficient folat. Folatul se găsește în verdețurile cu frunze, fructe, cereale integrale, leguminoase și lapte. De asemenea, este fortificat în multe cereale prelucrate.

Nu există o legătură puternică între acidul folic și pierderea în greutate. Toate vitaminele și mineralele sunt importante pentru sănătatea generală și toate vitaminele B sunt necesare proceselor metabolice. Doar pentru că un supliment de slăbit sau o băutură energizantă are un nivel ridicat de vitamine B nu înseamnă că acest lucru va crește rata metabolică.

Nivelul adecvat de folat poate fi găsit din surse dietetice în majoritatea cazurilor. Înainte de a lua un supliment, discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece un supliment de acid folic ar putea interfera cu anumite medicamente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *