Mulți oameni cred că obezitatea (sau supraponderalitatea) generează o serie de efecte secundare negative asupra sănătății. Această credință comună este adevărată și dovedită de diverse studii de-a lungul anilor. Chiar dacă vă simțiți sănătoși, nu subestimați importanța de a ajunge la greutatea dumneavoastră normală, deoarece kilogramele în plus pot fi cauza mai multor boli.
Conținut:
Ratele de obezitate cresc ca o epidemie
Supraponderalitatea este definită ca un IMC> 25. Acum a devenit normal să fii supraponderal sau obez în anumite țări occidentale, exemplul cel mai puternic fiind cel al Statelor Unite; în 2001, aproape 65% dintre adulți erau considerați fie supraponderali, fie obezi. Tot mai mulți copii devin, de asemenea, supraponderali. Alte țări decât Statele Unite, chiar și cele care nu au avut niciodată probleme de greutate, încep să înregistreze rate mai mari de obezitate.
Aceste rate cresc în principal din cauza stilului de viață aflat în continuă schimbare. Mai mulți oameni sunt mai puțin activi și petrec mai mult timp uitându-se la televizor sau jucând jocuri video. Mulți oameni au locuri de muncă unde stau toată ziua la un birou, în fața unui computer. Consumul de mâncare de tip fast-food sau mese procesate a devenit mult mai convenabil, întrucât toată lumea este atât de ocupată. Consumul acestor alimente nu este doar nesănătos, ci duce la creșterea în greutate.
Supraponderalitatea presupune multe riscuri pentru sănătate
A fi supraponderal prezintă multe riscuri pentru sănătate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, accident vascular cerebral, colesterol ridicat, boli ale vezicii biliare, tulburări de somn, anumite tipuri de cancer și boli de inimă. Pe măsură ce oamenii devin supraponderali sau obezi, își cresc șansele de a dezvolta aceste boli și chiar șansele de deces.
Vestea bună este că, prin pierderea a 5-10% din greutatea corporală, vă puteți reduce considerabil șansele de a dezvolta aceste riscuri pentru sănătate.
Supraponderabilitatea are anumite riscuri, însă este posibil să fii supraponderal, dar totuși sănătos?
Un studiu, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, a analizat relația dintre obezitate și nivelul de fitness cu boala arterială coronariană (CAD). Măsurătorile obezității utilizate au fost IMC, circumferința taliei, raportul talie-șold și raportul talie-înălțime.
Subiecții au inclus 906 femei supraponderale și obeze, care aveau 58+/-12 ani. Studiul a constatat că femeile supraponderale au avut o expunere mai mare la bolile arteriale coronariene, dar măsurătorile IMC și abdominale nu au fost neapărat asociate cu CAD sau alte boli cardiovasculare. Pe de altă parte, cei care au fost mai puțin activi din punct de vedere fizic au avut mai multe șanse de a avea factori de risc CAD sau de a suferi de CAD.
Un alt studiu, publicat în The New England Journal of Medicine, a analizat dacă creșterea nivelului de activitate fizică poate contracara riscul de deces din cauza supraponderabilității sau obezității. Studiul a analizat asocierea IMC și a activității fizice cu moartea.
Subiecții au inclus 116.564 de femei nefumătoare care, la începutul studiului, în 1976, aveau vârste cuprinse între 30 și 55 de ani. După 24 de ani, 10.282 dintre femei au murit, în principal din cauza cancerului și a bolilor de inimă, iar unele din alte cauze. S-a constatat că ratele mortalității au fost mai mari în rândul celor cu IMC mai mare.
Studiul a concluzionat că a fi supraponderal sau obez, fie că ești fizic activ sau nu, a prezis un risc mai mare de deces. De asemenea, a constatat că activitatea fizică crescută este benefică, dar nu poate elimina riscurile pentru sănătate asociate cu supraponderabilitatea sau obezitatea.
Pe baza informațiilor prezentate în aceste două studii, a fi supraponderal sau obez nu înseamnă neapărat că veți dezvolta boli; dar nu înseamnă că sunteți feriți de riscurile aferente. De asemenea, atâta timp cât sunteți supraponderali sau obezi, veți avea întotdeauna șanse crescute de a dezvolta aceste boli în comparație cu cineva cu greutate normală. Creșterea activității fizice nu va elimina riscurile pentru sănătate, atâta timp cât sunteți în continuare supraponderali sau obezi.
IMC nu este întotdeauna un indicator bun
IMC nu este întotdeauna cel mai bun mod de a spune dacă sunteți supraponderali sau nu. Unele persoane care se află în categoria subponderală sau cu greutate normală pot avea în continuare prea multă grăsime corporală dacă sunt inactive fizic.
Pe de altă parte, cineva care se antrenează cu greutăți, poate avea un IMC care indică obezitate. Uneori, măsurarea grăsimii corporale poate fi o modalitate mai bună și mai precisă de a evalua dacă sunteți supraponderali sau nu. Cele mai frecvente metode sunt măsurătorile de grosime ale pliurilor pielii, analiza impedanței bioelectrice și cântărirea subacvatică.
Ce faceți dacă sunteți deja supraponderali?
Deci, sunteți deja supraponderali, poate aveți o tensiune arterială normală și niveluri normale de colesterol. Asta nu înseamnă că sunteți sănătoși. Și, chiar dacă vă simțiți sănătoși, aveți în continuare șanse mai mari de a dezvolta oricare dintre bolile enumerate mai sus, decât cineva cu greutate normală.
Cel mai bine este să nu riscați. Pierderea în greutate nu este ceva ce ar trebui să amânați, deoarece vă crește șansele de a dezvolta boli în fiecare zi în care alegeți să rămâneți supraponderali sau obezi.
S-ar putea să spuneți că veți începe planul de slăbire săptămâna viitoare și să spuneți același lucru săptămâna următoare și tot așa. Ceva vă poate împiedica întotdeauna. Probabil că sunteți foarte ocupați, dar dacă nu începeți acum și tot amânați, este posibil să câștigați mai mult în greutate, crescând șansele de a dezvolta o boală. În cele din urmă, dezvoltarea uneia dintre bolile de risc ar putea duce la moarte. Deci, cel mai bine este să începeți schimbarea stilului dumneavoastră de viață acum.
Ce puteți face pentru a slăbi?
Conform studiului din The New England Journal of Medicine, nu vă veți reduce șansele de a dezvolta boli doar prin a deveni mai activi fizic. Așadar, deși este foarte important ca activitatea fizică să facă parte din planul de slăbire, trebuie să vă schimbați și obiceiurile alimentare.
Ar trebui să urmați o dietă sănătoasă, bine echilibrată și să încercați să evitați să mâncați fast-food și alimente procesate. Cel mai bine este să mâncați alimente în forma lor naturală, decât alimente procesate sau dietetice.
Ar trebui să vă dați seama câte calorii ar trebui să mâncați pentru a vă menține greutatea și să scădeți 250-500 de calorii pe zi pentru a pierde 0,5-1 kilogram pe săptămână.
Efectuând activitate fizică în plus, vă va ajuta să pierdeți mai mult în greutate. Ar trebui să vă țineți de acest lucru și, dacă aveți o zi proastă și mâncați ceva ce știți că nu ar trebui să mâncați, nu așteptați până săptămâna viitoare pentru a începe din nou. Reveniți la a mânca sănătos și a face exerciții fizice a doua zi. Acesta nu este doar un lucru temporar; este noul dumneavoastră mod de a trăi. Sperăm că veți descoperi că, mâncând bine și făcând mișcare, vă veți simți mult mai bine.