Tânără mănmâncă chipsuri stând pe canapea
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Modalități de a evita aportul alimentar bazat pe stres

Un mod obișnuit de a face față stresului este reprezentat de consumul de alimente, indiferent dacă e vorba de un aport mare sau unul mic. Stresul cronic poate crește preferința pentru alimentele bogate în calorii și poate crește riscul de îngrășare.

Cercetările sugerează, de asemenea, că stresul poate influența hormonii corpului și ceva numit axa hipotalamică-hipofizară-suprarenală (HPA). Se crede că această axă controlează oarecum apetitul.

Când stresul intervine în echilibrul supraviețuirii, este important să obțineți suficientă energie pentru a rămâne în viață. Prin urmare, pofta de mâncare este crescută. În prezent, experimentăm stresul în moduri diferite, chiar dacă este posibil să nu fie pentru supraviețuire.

Cu toate acestea, organismul poate răspunde în același mod și poate crește producția de anumiți hormoni, cum ar fi cortizolul și poate afecta axa HPA, ceea ce crește pofta de mâncare și depozitarea celulelor adipoase.

După consumul de alimente bogate în calorii și plăcute la gust, nivelurile de stres pot scădea, ceea ce poate promova ciclul de stres.

Pentru a combate efectele fiziologice și mentale ale stresului, experții sugerează scăderea nivelului de stres din viața de zi cu zi. Acest lucru sună ușor în teorie, dar poate fi dificil de implementat în realitate.

Analizați-vă mai mult stările de stres

Unul dintre primii pași pentru a evita consumul alimentar bazat de stres este să știți ce vă stresează și când mâncați din cauza stresului și nu a foamei.

Un instrument util pentru a vă înțelege factorii declanșatori este să țineți un jurnal alimentar timp de câteva zile. În loc să scrieți doar ceea ce mâncați, scrieți și cum vă simțiți când mâncați și cât de foame vă este.

Dacă sunteți sinceri, este posibil să observați un tipar de emoții care vă influențează consumul de alimente.
Unii oameni mănâncă atunci când sunt stresați dintr-o situație în care se simt lipsiți de control, alții pot mânca din cauza unei situații stresante atunci când sunt deprimați, supărați etc.

Identificați care este factorul dumneavoastră declanșator de stres.

Potrivit unui studiu din 2004, participanții care au avut o conștientizare mai mică a momentului în care au fost stresați, au fost mai puțin pregătiți pentru a face față stresului și au avut mai multe șanse să aleagă alimente bogate în calorii.

Un grad mai mare de conștientizare vă poate ajuta să vă dați seama că vreți să mâncați anumite alimente doar pentru că sunteți stresați și puteți învăța, în acest context, să nu cedați acelor sentimente.

Pregătiți un plan de atac

Când știți ce factori de stres vă influențează alimentația, puteți fi mai pregătiți să faceți față acesteia și să rezistați dorinței de a mânca din cauza stresului. Când începeți să vă simțiți stresați, în loc să apelați la mâncare, găsiți altceva de făcut, cum ar fi să faceți o plimbare, să citiți o carte, să cântați la un instrument muzical, să vă rugați etc.

Schimbarea obiceiurilor este dificilă. Dacă sunteți obișnuiți să mâncați ca modalitate de a face față stresului, poate dura ceva timp și efort pentru a vă schimba acest obicei. Trebuie să vă amintiți că această muncă grea va merita pe termen lung.

Când vă aflați în circumstanțe stresante, fie că sunteți acasă, la serviciu, la școală etc., trebuie să aveți un plan de atac, despre ceea ce trebuie să faceți atunci când vă simțiți stresați.

În loc să mergeți în sala de mese de la locul de muncă, unde știți că există dulciuri disponibile, mergeți la o plimbare rapidă.

În loc să mergeți la un fast-food atunci când aveți treabă în oraș, mai bine luați câteva gustări sănătoase cu dumneavoastră în mașină. Faceți din alimentația sănătoasă o alegere ușoară.

Găsiți-vă plăcerea în alimente sănătoase și uitați de alimentele de confort

Unul dintre motivele pentru care consumul alimentar bazat pe stres este o luptă dificilă constă în faptul că alimentele grase și zaharoase pot elibera semnale de plăcere în creier, care pot compensa senzația de stres.

Pentru a combate acest lucru, cumpărați alimente sănătoase care vă plac cu adevărat. Când vă simțiți stresați, apelați mai întâi la aceste alimente.

O altă strategie de a face față plăcerilor dumneavoastră vinovate este să le transformați în alternative sănătoase. Gătitul a ceva mai sănătos poate fi un mod dificil de a vă satisface pofta, dar de a nu obține toate caloriile nedorite care vin de obicei la pachet.

Multe site-uri web oferă modalități ușoare de a face alternative sănătoase la mâncărurile de confort.

Practicați tehnici de reducere a nivelului de stres

Stresul cronic poate promova cicluri de consum alimentar pe bază de stres. Prin urmare, o modalitate de a evita consumul de stres este să practicați tehnici de reducere a nivelului de stres în cadrul programului zilnic. Exercițiile fizice sunt benefice din mai multe motive și pot elibera endorfine care pot fi utile pentru sănătatea mintală.

Adăugarea unei cantități mai mari de exerciții fizice în rutina zilnică poate suna ca și mai mult stres, dar faceți din aceasta o prioritate pentru sănătatea dumneavoastră generală.

Nu înseamnă că trebuie să vă faceți un abonament la sală; găsiți ceva care chiar vă place să faceți. O altă sugestie este să faceți din obținerea unui somn adecvat o prioritate, deoarece acest lucru poate juca un rol în producția de hormoni de stres.

Un nivel mai ridicat de stres este asociat cu un risc mai mare de obezitate, în special la femei.

Obținerea unui echilibru în viața dumneavoastră cu activități care vă relaxează, cum ar fi să vă petreceți timp în natură, să faceți mișcare, să călătoriți etc., poate ajuta la scăderea nivelului cronic de stres, ceea ce, în mod evident, poate ajuta la evitarea aportului alimentar generat de stres.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Doză de energizant Red Bull

De unde provine taurina? E bine să o consumi?

Taurina este considerată un aminoacid neesențial. Corpul folosește aminoacizi esențiali și neesențiali, pentru a construi proteine în organism. Aminoacizii neesențiali pot fi produși de organism,

Stridiile sunt considerate alimente afrodiziace

5 alimente afrodiziace naturale

Există mai multe povestiri cu iz de anecdotă privind alimente care acționează ca afrodiziace naturale, dar sunt puține dovezi științifice pentru a susține astfel de