Este untul de arahide cu jeleu bun pentru dumneavoastră?

Este untul de arahide cu jeleu bun pentru dumneavoastră?

Untul de arahide și jeleul reprezintă o combinație clasică de sandviș, dar nu este un aliment pe care l-ați considera de obicei ca fiind unul deosebit de sănătos. Există beneficii nutritive ascunse în această gustare de prânz preferată și cum putem face din aceasta o opțiune mai hrănitoare?

Unt de arahide

Untul de arahide variază dramatic de la marcă la marcă, cu multe soiuri comerciale care conțin cantități mari de zahăr, sare sau grăsimi adăugate. Cu toate acestea, dacă alegeți înțelept, untul de arahide poate fi o sursă bună de proteine, precum și grăsimi sănătoase, prietenoase cu inima, în dieta dumneavoastră.

Cu toate acestea, este încă bogat în calorii, deci ar trebui consumat cu moderație de către cei care își urmăresc greutatea. Rețineți că unele unturi de arahide promovate ca având un conținut scăzut de grăsimi pot conține zahăr adăugat sau alte ingrediente nedorite pentru a menține gustul produsului în absența grăsimilor. Din acest motiv, este important să citiți etichetele și să alegeți cea mai sănătoasă versiune posibilă.

Jeleu

Jeleul este alcătuit în principal din zahăr și contribuie astfel la energie sub formă de calorii, dar foarte puțin cu alte beneficii nutriționale. Din acest motiv, nu ar trebui considerată o opțiune sănătoasă, chiar dacă cuvântul fruct este menționat pe etichetă. Versiunile fără zahăr sunt o opțiune cu conținut scăzut de calorii, dar conțin ingrediente artificiale pentru a menține gustul dulce, iar în continuare nu furnizează substanțe nutritive semnificative.

Pâine

În funcție de tipul de pâine pe care îl utilizați, aceasta poate fi o componentă foarte sănătoasă sau una care oferă calorii și o valoare nutritivă redusă. Pâinile albe făcute cu făină rafinată, care sunt o alegere populară împreună cu untul de arahide și jeleul, nu sunt mult diferite de consumul unui produs zaharat, cum ar fi jeleul în sine.

Aceste alimente determină creșterea nivelului de zahăr din sânge, urmată de o scădere bruscă, ceea ce intensifică senzația de foame și pofta de zahăr. Produsele rafinate din pâine conțin, de asemenea, puțin nutrienți și fibre, în timp ce oferă pur și simplu calorii goale.

Pe de altă parte, pâinea din cereale integrale făcută cu o prelucrare minimă poate fi foarte hrănitoare, oferind o sursă bună de vitamine B necesare pentru producerea de energie și alte funcții în organism și fibre, care sunt importante pentru sănătatea cardiacă și intestinală.

Valoare nutrițională

Un sandviș mediu cu unt de arahide și jeleu este mixt atunci când vine vorba de conținutul nutrițional. Deși există cu siguranță câteva puncte pozitive în ceea ce privește valoarea nutrițională, în general, nu este cea mai sănătoasă opțiune.

Atunci când se fac alegerile corecte în ceea ce privește pâinea și untul de arahide, sandvișul este o sursă bună de proteine, grăsimi sănătoase, fibre și vitamine B. Cu toate acestea, este o alegere bogată în calorii și dacă se aleg opțiuni nesănătoase în ceea ce privește pâinea și untul de arahide poate conține o valoare nutritivă foarte mică.

Aceasta este o cantitate destul de mare de grăsimi și calorii atunci când considerați că pentru mulți oameni acest tip de sandviș ar fi consumat ca gustare sau ca parte a unei mese mai mari.

Cu toate acestea, pentru iubitorii de unt de arahide și jeleu, nu este totul pierdut. Există câteva modalități ușoare de a crește valoarea nutrițională a sandvișului preferat și de a reduce caloriile, făcându-l o opțiune mult mai sănătoasă.

Cum să faceți o versiune mai sănătoasă a sandvișului cu unt de arahide și jeleu

Alegeți o pâine mai sănătoasă

Alegând pâine cu cereale integrale, mai degrabă decât o versiune albă rafinată, puteți adăuga instantaneu fibre și vitamine B la sandvișul dumneavoastră. Pâinea cu cereale integrale are, de asemenea, un nivel scăzut de IG, ceea ce înseamnă că vă menține nivelul de zahăr din sânge stabil pentru o perioadă mai lungă de timp, menținându-vă mai plini pentru mai mult timp.

Înlocuiți jeleu cu gem sau o versiune cu zahăr redus

Jeleul nu are nici o valoare nutritivă și contribuie doar cu calorii goale. Alegând gem fără zahăr adăugat, veți obține cel puțin zaharuri naturale din fructe și, de asemenea, puteți beneficia de unele dintre vitaminele din fructe, deși acest lucru este probabil să fie la un nivel minim, având în vedere procesarea și cantitatea mică pe care o mâncați de fapt.

Aceste tipuri de tartinabile au, în general, mai puțin zahăr decât jeleul; cu toate acestea, există variații uriașe de la o marcă la alta, așadar căutați un produs care să aibă fructe ca prim ingredient, mai degrabă decât zahăr și să aibă cea mai mică cantitate posibilă de zahăr.

Versiunile reduse de zahăr ale gemurilor și jeleurilor sunt, de asemenea, o opțiune bună și vor funcționa pentru a reduce caloriile din sandvișul dumneavoastră. O altă opțiune pentru a adăuga substanțe nutritive și fibre este înlocuirea jeleului cu felii de banane sau mere, care conferă totuși un gust dulce, în timp ce oferă și o anumită valoare nutrițională.

Alegeți un unt de arahide mai sănătos

Alegeți în mod ideal un unt de arahide complet natural care conține doar arahide.

Optați pentru o marcă care să nu conțină grăsimi trans adăugate și căutați una care să aibă cele mai puține ingrediente adăugate. Un nivel mai scăzut de sodiu și zahăr adăugat sunt, de asemenea, aspecte de dorit.

Versiunile cu conținut scăzut de grăsimi pot avea mai puține calorii, dar sunt adesea mai bogate în zahăr sau sare pentru a păstra aroma. Având în vedere că grăsimile din untul de arahide sunt în principal sănătoase, este posibil să nu existe o necesitate reală de a alege versiunile cu conținut scăzut de grăsimi. Dacă vă doriți o schimbare, puteți încerca și alte unturi naturale, cum ar fi cel din migdale.

Reduceți caloriile

Pentru a reduce caloriile din sandviș, încercați trucuri cum ar fi felierea subțire a pâinii, întinderea untului de arahide și reducerea dimensiunii generale a sandvișului, alegând o dimensiune mai mică de pâine. Alegând opțiuni sănătoase și reducând dimensiunea porției, puteți reduce aproape în jumătate conținutul de calorii al sandvișului, făcându-l gustarea perfectă sau o parte a unei mese mai bogate.

Adăugați o componentă sănătoasă

Chiar și atunci când este făcut într-un mod sănătos, un sandviș cu unt de arahide și jeleu oferă puține vitamine. Pentru a-l transforma într-o masă sănătoasă, care oferă o gamă variată din toate grupele de alimente, adăugați o salată sau niște fructe proaspete.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *