Tânăr își pune niște îndulcitor în cana cu ceai

Este truvia sănătoasă?

Înlocuitorii pentru zahăr sunt alternative obișnuite pentru dulciuri, băuturi și alimente dietetice, deoarece sunt mai sărace în calorii și majoritatea nu cresc nivelul zahărului din sânge, precum zahărul real.

Înlocuitorii de zahăr sunt recunoscuți ca fiind în general siguri pentru consum, însă se întreprind mai multe cercetări de specialitate în prezent cu privire la unele efecte negative pe care le-ar putea avea înlocuitorii de zahăr asupra organismului, în special atunci când sunt consumați în cantități mari.

Stevia și Truvia sunt comercializate ca înlocuitori naturali ai zahărului, deoarece ștevia provine dintr-o plantă din America de Sud. Cu toate acestea, doar pentru că Stevia este dintr-o plantă și Truvia conține o parte din planta de ștevie nu înseamnă că acești înlocuitori ar trebui să fie consumați în cantități mari.

Iată câteva considerații cu privire la Truvia și dacă ar trebui considerat un produs sănătos sau nu.

Din ce este compus Truvia?

Componenta principală a Truvia este alcoolul din zahăr, eritritolul. Alcoolii din zahăr sunt practic lipsiți de calorii și nu cresc nivelul zahărului din sânge după ingerare. Corpurile noastre nu pot metaboliza alcoolii din zahăr, așa că după ce sunt absorbiți, aproape toți sunt eliminați prin urină. O preocupare privind alcoolii din zahăr este că, dacă cineva ingerează o doză mare de alcooli din zahăr, pot apărea simptome neplăcute la nivel de tract digestiv, concretizate în greață și diaree.

Pe lângă eritritol, Truvia conține un procent mic de Rebiana, care este derivat din planta de ștevie. Această parte a plantei poate fi izolată și adăugată la alte alimente și se numește Rebaudiosid A.

Rebiana este partea din planta de ștevie care este cea mai dulce și nu lasă un gust amar, comparativ cu alte părți ale plantei de ștevie.

Ultimul ingredient din Truvia sunt aromele naturale. Cuvântul arome naturale nu are o definiție clară și ar putea însemna practic orice. Marketingul Truvia spune adesea că este un produs natural, dar modul în care se produce Truvia este departe de a fi natural.

Este nevoie de 42 de pași de procesare pentru a produce Truvia, iar partea Rebiana a plantei de ștevie trebuie să aibă adăugați solvenți chimici înainte de a fi adăugată la eritritol.
Truvia este în primul rând un alcool de zahăr cu o cantitate mică dintr-o parte modificată a frunzei ștevie. În cele din urmă se adaugă arome naturale, dar acest termen ar putea însemna orice.

În ce mod este diferit de Stevia?

Stevia poate fi doar din frunzele plantei, transformată într-o pulbere verde din plantă sau transformată într-o pulbere albă din partea cea mai dulce a plantei (partea Rebiana). Stevia poate avea un gust amar sau picant, care poate să nu fie plăcut pentru toate gusturile.

Există unele cercetări care indică faptul că Stevia poate fi benefică pentru hipertensiune sau diabetul de tip 2, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. Persoanele cu tensiune arterială sau care iau medicamente pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge ar trebui să discute cu un medic specialist înainte de a încerca orice fel de îndulcitor.

Stevia nu este la fel de procesată ca Truvia și nu conține o cantitate mare de eritritol, cu doar o parte din derivatul vegetal de ștevie. Există multe tipuri de îndulcitori pe bază de ștevie pe piață, deci verificați eticheta pentru a vedea ce parte a plantei de ștevie este utilizată și dacă există și alte ingrediente adăugate.

Consecințele înlocuitorilor de zahăr

Ștevia este susținută de unele studii de specialitate care sugerează că ar putea avea un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale sau asupra reglării zahărului din sânge, dar sunt necesare mai multe cercetări privind siguranța de consum pe termen lung.

Efectul Truvia asupra corpului nu va fi același cu efectul îndulcitorilor pe bază de ștevie, deoarece Truvia conține un procent mic de ștevie și este în principal compusă din alcool de zahăr.

Preocuparea cu privire la înlocuitorii de zahăr, în ansamblu, este că aceștia pot interfera cu senzația de satisfacție după ingerarea lor. Deoarece nu cresc glicemia, insulina nu este eliberată. Când se eliberează insulină, aceasta semnalează satisfacția creierului după ce ați mâncat ceva.

În cazul înlocuitorilor de zahăr, satisfacția nu a fost îndeplinită în creier, ceea ce înseamnă că este mai probabil să mâncați sau să beți și mai mult. Fie că este un îndulcitor caloric sau un îndulcitor fără calorii, importantă este cantitatea. Doar pentru că beți sau mâncați alimente care au înlocuitori de zahăr nu înseamnă că puteți mânca/bea oricât doriți, fără posibile consecințe negative pentru organismul dumneavoastră.

Concluzie

Truvia este fabricată în principal dintr-un alcool din zahăr, eritritol. Un derivat al plantei de ștevie, Rebaudioside A, este apoi adăugat la alcoolul din zahăr. Ultimul ingredient pentru Truvia constă în aromele naturale, care este, de fapt, un termen ambiguu care nu spune cu adevărat din ce anume este derivat.

Truvia este o substanță foarte procesată și este diferită de Stevia. Stevia este de obicei făcută din frunzele plantei de ștevie, deși unele produse Stevia pot avea și alte ingrediente adăugate.

Pentru orice înlocuitor de zahăr sau produs de zahăr, întrebarea ar trebui să fie „cât de mult folosesc acest lucru?”. Cantitatea este importantă, deoarece consumul de prea mult alcooli din zahăr poate avea un impact negativ asupra tractului digestiv, iar în plus pot exista efecte negative și asupra senzației de foame și a satisfacției reglată de către creier, mai ales de cantitățile mari de înlocuitori ai zahărului consumate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *