File de somon cu lămâie
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este sănătos un consumul zilnic de somon?

Peștele nu este cea mai populară sursă de proteine pentru majoritatea adulților. Mai puțin de unul din cinci adulți mănâncă cantitatea recomandată de pește pe săptămână. Somonul este considerat un pește gras și o sursă bună de acizi grași omega-3.

Consumul de pești grași precum somon, hering, macrou sau sardine poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. Un aport ridicat de omega-3 poate ajuta, de asemenea, la scăderea trigliceridelor din sânge și la scăderea inflamației în organism.

Pentru a obține beneficii pentru sănătate din peștele gras, nu este nevoie să îl consumați în fiecare zi.

De fapt, consumul unei porții de somon sau alți pești grași de 1-2 ori pe săptămână este cantitatea ideală, care este asociată cu beneficii pentru sănătate.

Asta înseamnă că un aport zilnic de somon se va traduce în beneficii și mai mari pentru sănătate?

Experții în sănătate nu sunt siguri cu privire la care ar fi răspunsul corect, conform unui articol din 2016 din TODAY.

Deși există beneficii pentru sănătate atunci când se consumă pește gras, ar putea exista unele potențiale preocupări cu privire la un aport prea mare.

Recomandări actuale cu privire la consumul de pește
Unele țări care au ieșire la mare descriu în mod natural un aport ridicat de pește în cadrul dietei obișnuite. Cu toate acestea, țările care urmează o dietă tipic occidentală au un aport foarte mic de pește.

Recomandările actuale sugerează consumul a aproximativ 85 de grame de pește gras de 1-2 ori pe săptămână.

Majoritatea adulților nu ating acest aport recomandat de pește gras. Accesul limitat la pește, antipatia pentru gust sau miros, costurile ori preocupările legate de aportul accidental de mercur sunt câteva dintre motivele pentru care adulții ating cu greu consumul recomandat de pește.

Studiile care sugerează beneficii de pe urma consumului de pește au în vedere, de obicei, aportul de pește de 1-2 ori pe săptămână.

Nu există studii cu privire la posibilele beneficii pentru sănătate ale consumului de pește în fiecare zi, comparativ cu de 1-2 ori pe săptămână.

Prin urmare, nu există dovezi actuale care să susțină că un aport zilnic de pește este mai avantajos decât consumul de 1-2 ori pe săptămână.

Beneficiile pentru sănătate furnizate de somon

Somonul este o sursă bună de acizi grași omega-3.

Acizii grași omega-3 au proprietăți antiinflamatori și pot avea un efect pozitiv asupra sănătății cardiovasculare.

Unele studii au indicat faptul că omega-3 proveniți din pești pot ajuta la protejarea împotriva ritmurilor neregulate ale inimii, precum pot proteja vasele de sânge de diferite daune și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Somonul, ca toate celelalte tipuri de carne, are un conținut ridicat de proteine. Consumul de alimente bogate în proteine poate crește nivelul de sațietate al unei mese.

Combinarea somonului cu surse de fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, poate asigura o masă nutritivă, densă și satisfăcătoare.

Pe lângă faptul că este o sursă de proteine și omega-3, somonul este și o sursă de vitamine B, vitamina D și seleniu.

Seleniul este important pentru o funcție tiroidiană sănătoasă, în timp ce acționează și ca un antioxidant în protejarea celulelor de daune.

Posibile probleme de sănătate generate de aportul de somon
Deci, dacă somonul este atât de sănătos și bun pentru dumneavoastră, de ce nu ați încerca să îl consumați zilnic?

Controversa cu privire la consumul de niveluri mai ridicate de pește gras este conturată de preocuparea cu privire la contaminarea peștelui cu mercur sau bifenilii policlorurați (PCB).

Poluanții din sol, apă sau aer pot pătrunde în alimentele pe care le consumăm în mod uzual. Peștii pot fi contaminați cu astfel de poluanți, iar motivul de îngrijorare constă în posibilitatea ca peștele, la rândul său, prin consumul alimentar, să contamineze organismul uman.

Studiile sugerează că, în general, beneficiile consumului de pește depășește potențialele preocupări de contaminare.

În general, cu cât peștele este mai mare, cu atât este mai mare riscul de contaminare.

Peștii mai mici prezintă, în general, un risc mai mic de contaminare cu mercur sau PCB.

Somonul este considerat a fi un pește cu un risc mai mic de contaminare cu mercur.

Prin urmare, consumul de pește în cantitățile recomandate s-a dovedit a oferi beneficii pentru sănătate, care depășesc preocupările privind riscul de contaminare.
Cu toate acestea, consumul care trece de porțiile recomandate poate crește riscul de a ingera prea mult mercur sau alte substanțe nocive. Acesta este un subiect controversat încă în rândul experților în sănătate.

Este recomandat să obțineți o varietate de fructe de mare și să nu mâncați tot timpul un singur tip de pește.

Există vreo diferență între somonul crescut la fermă și somonul capturat în sălbaticie?

O altă considerație pentru consumul de pește este preocuparea privind excesul de pescuit.

Unii experți estimează că până în 2050 mările ar putea fi golite de pești, dacă oamenii își vor crește aportul de pește.

Din această cauză, creșterea peștilor în ferme marine specializate este în continuă extindere, pentru a satisface cerințele pentru un consum mai mare de pește la nivel mondial.

Peștele crescut în astfel de ferme poate fi sau nu la fel de sănătos ca peștele capturat în sălbaticie, în funcție de tipul de pește și de modul în care este crescut.

Potrivit Cleveland Clinic, somonul de crescătorie poate avea cantități mai mari de omega-3 în comparație cu somonul sălbatic, dar poate fi și mai bogat în grăsimi saturate.

Somonul crescut în ferme speciale poate avea, de asemenea, niveluri mai ridicate de poluanți comparativ cu somonul sălbatic, iar somonul de crescătorie poate experimenta și o utilizare mai mare a antibioticelor în timpul creșterii.

Există, de asemenea, diferențe de opinie cu privire la avantajele și dezavantajele consumului de somon de crescătorie față de somonul capturat în sălbaticie.

Pe măsură ce crește cererea de pești la nivel global, peștele de crescătorie poate fi o resursă viabilă, dar practicile agricole ar putea modifica profilul nutrițional al peștilor.

Concluzie: Ar trebui să consumați somon în fiecare zi?

Somonul este un aliment dens în nutrienți; este bogat în acizi grași omega-3 (care sunt sănătoși pentru inimă), proteine și diverse minerale și vitamine.

Recomandările actuale sugerează consumul a 1-2 porții de pește pe săptămână, dar majoritatea adulților nu îndeplinesc această recomandare.

O preocupare cu privire la consumul de pește este reprezentată de posibila contaminare cu poluanți. În general, somonul este considerat cu risc scăzut de contaminare cu mercur, fiind de dimensiuni mai mici.

Este, în acest context, indicat să aveți un aport zilnic de somon? Experții în sănătate pot avea opinii mixte.

Majoritatea studiilor de specialitate care indică beneficii pentru sănătate din consumul de pește, au în vedere aportul a 1-2 porții pe săptămână, deci nu a consumului zilnic.

Prin urmare, nu există sprijin din partea cercetărilor care să sugereze creșterea consumului de pește la un aport zilnic, pentru obținerea de și mai multe beneficii pentru sănătate.

Recomandările actuale sugerează, de asemenea, consumul unei varietăți de fructe de mare, în locul aportului de același tip de pește mereu.

Așadar, dacă obișnuiți să mâncați somon în fiecare zi, ar putea fi benefic să adăugați în cadrul dietei și alte surse de fructe de mare.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *