Ce este o dietă săracă în carbohidrați?
Institutul de Medicină sugerează că adulții obțin undeva între 45% și 65% din calorii din carbohidrați. O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați poate avea o definiție largă, neclară, dar, în general, înseamnă o dietă cu un nivel de carbohidrați mai scăzut decât cel recomandat.
Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt populare pentru pierderea în greutate și au crescut în popularitate ca dietă generală pentru persoanele care promovează sănătatea. Unii profesioniști din domeniul sănătății sunt prudenți în a pleda pentru o dietă săracă în carbohidrați, în funcție de severitatea restricției carbohidraților. Există mulți factori care pot decide dacă o dietă este potrivită pentru dumneavoastră, precum următoarele considerații cu privire la o dietă săracă în carbohidrați.
Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați benefică pentru pierderea în greutate?
Mai multe studii au concluzionat că urmarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați poate fi benefică pentru pierderea în greutate și poate avea chiar un avantaj față de o dietă tradițională cu conținut scăzut de grăsimi. Cu toate acestea, studiile efectuate pe termen lung au indicat un avantaj mai mic în ceea ce privește pierderea în greutate pe baza unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, comparativ cu alte diete.
De exemplu, un studiu din New England Journal of Medicine din 2008 a concluzionat după ce a urmărit participanții la cercetare timp de 2 ani, aflați fie pe o dietă săracă în carbohidrați, fie cu conținut scăzut de grăsimi, fie mediteraneeană, că nu a existat nicio diferență semnificativă între grupuri. Oamenii au slăbit cu ajutorul celor 3 diete, iar cea mai mare pierdere în greutate pentru toate cele 3 grupuri a fost înregistrată în primele 6 luni.
Oamenii pot pierde în greutate cu diferite tipuri de diete, inclusiv o dietă săracă în carbohidrați. Potrivit cercetătorilor din acest studiu, adaptarea individualizată a dietelor în ceea ce privește considerentele metabolice ar putea fi viitorul dietelor de slăbit și de „prescriere”.
Uneori, dietele foarte scăzute în conținutul de carbohidrați, numite diete ketogenice, sunt prescrise pacienților obezi pentru scăderea în greutate sau dacă o persoană are rezistență la insulină. Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot fi mai benefice decât o dietă standard în anumite situații, dar acestea sunt de obicei prescrise de un profesionist din domeniul sănătății.
Cum ar trebui să funcționeze
Odată ce carbohidrații sunt digerați și absorbiți, sunt trimiși în fluxul sanguin sub formă de glucoză. Nivelurile de glucoză stimulează eliberarea insulinei din pancreas. Insulina aduce glucoza din sânge în celulele corpului pentru energie sau stocare. Insulina promovează, de asemenea, stocarea grăsimilor și inhibă descompunerea grăsimilor.
Prin urmare, consumul unei cantități mai mici de carbohidrați poate inhiba eliberarea insulinei, care poate inhiba depozitarea grăsimilor și poate promova descompunerea grăsimilor. În general, dieta cu conținut scăzut de carbohidrați se concentrează pe proteine, legume fără amidon și grăsimi, în loc de alimente cu conținut ridicat de carbohidrați, cum ar fi fructele, cerealele, lactatele și leguminoasele. Unele diete cu conținut scăzut de carbohidrați permit aceste alimente bogate în carbohidrați cu moderație, dar variază în funcție de strictețea dietei.
Sănătatea inimii
Când dietele cu conținut scăzut de carbohidrați au devenit populare, existau unele îngrijorări cu privire la faptul că aceste diete ar crește colesterolul din sânge și riscul de boli de inimă. Dietele sărace în carbohidrați au un conținut mai ridicat de grăsimi și pot avea un conținut mai scăzut de fibre, ceea ce poate să nu fie benefic pentru sănătatea inimii.
Cu toate acestea, reducerea zaharurilor simple este recomandată pentru scăderea nivelului de trigliceride, care poate avea un efect pozitiv asupra sănătății inimii. Rezultatele cercetărilor privind dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și sănătatea inimii nu arată în general efecte nocive asupra sănătății inimii în studiile pe termen scurt și în unele studii pe termen lung.
Un articol de recenzie din 2006 care analizează efectele dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați și cu conținut scăzut de grăsimi asupra pierderii în greutate și sănătății inimii sugerează că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați indică o îmbunătățire mai mare în ceea ce privește scăderea trigliceridelor și creșterea colesterolului HDL (bun), comparativ cu dietele cu conținut scăzut de grăsimi.
Cu toate acestea, dietele cu conținut scăzut de grăsimi au avut o reducere mai mare a scăderii globale a colesterolului total și a colesterolului LDL (rău).
Cercetătorii au ajuns la concluzia că nu există dovezi suficiente pentru sau împotriva utilizării dietei scăzute în carbohidrați și a sănătății inimii. Unii oameni se pot descurca foarte bine cu dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, iar alții se pot descurca mai bine cu dietele cu conținut scăzut de grăsimi.
Calitatea dietei
Rețineți că stilul de viață general și calitatea dietei au o influență mare asupra sănătății, riscului de diferite boli și controlului greutății, în loc să vă concentrați doar asupra procentelor de macronutrienți.
Indiferent de cantitatea de carbohidrați pe care o consumați, indiferent dacă este în conformitate cu recomandările experților sau nu, asigurați-vă că alegerile dumneavoastră de carbohidrați sunt sărace în adaos de zahăr și bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale și leguminoasele.
Iată câteva întrebări importante de pus, indiferent de nivelul de aport de carbohidrați.
Cum arată restul dietei?
Opțiunile dumneavoastră de carbohidrați sunt bogate în fibre și sărace în zahăr? Sunt în primul rând reprezentate de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase?
Obțineți suficiente vitamine, minerale și fitochimicale din dieta dumneavoastră?
Concluzie
Un aport mai mic de carbohidrați decât cel recomandat de experți poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și ar putea fi avantajos pentru pierderea în greutate în anumite cazuri. Accentul mai important este în continuare pus pe calitatea alimentelor pe care le consumați și dacă obțineți niveluri adecvate din toți nutrienții esențiali.
Dacă aveți întrebări despre trecerea la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, discutați cu medicul dumneavoastră. Unele afecțiuni de sănătate și profiluri metabolice pot beneficia de urmarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, dar, de asemenea, este posibil să nu fie cea mai bună pentru dumneavoastră. Ceea ce poate fi recomandat pentru toată lumea este limitarea aportului de zaharuri adăugate și eliminarea carbohidraților procesați.