Beneficiile pentru sănătate asociate cu ciocolata sunt printre cele mai publicate descoperiri științifice din mass-media, probabil datorită faptului că vrem cu toții să auzim că indulgența noastră preferată poate fi de fapt bună pentru noi.
Cei mai mulți dintre noi ar dori să aibă un motiv legitim să adăugăm puțină ciocolată în dietă, așa că să auzim că ciocolata este bună pentru inimă și conține antioxidanți sănătoși este exact ceea ce ne dorim (destul de amuzant, de asemenea, beneficiile vinului roșu se bucură de multă popularitate).
Vestea bună este că există o cantitate mare de dovezi științifice care să susțină efectul benefic al ciocolatei asupra sistemului cardiovascular. Cu toate acestea, nu toată ciocolata este creată la fel și este important să alegeți tipul potrivit, cu cât este mai neagră cu atât mai bine, pentru a obține efectele cardio-protectoare.
De asemenea, este esențial să ne amintim că, în ciuda beneficiilor sale aparente pentru sănătate, ciocolata este un aliment bogat în calorii și grăsimi și, prin urmare, este probabil să contribuie la creșterea în greutate dacă este consumată în exces.
Creșterea în greutate este legată de un risc mai mare de boli de inimă și alte boli ale stilului de viață, astfel încât supraponderalitatea va anula orice beneficii primite de la o doză sănătoasă de ciocolată.
Cheia este moderația, tipul potrivit de ciocolată, exercițiile fizice și o dietă sănătoasă în general.
De ce este bună ciocolata neagră pentru noi?
Ciocolata neagră, în special soiurile care sunt mai puțin procesate, sunt bogate în compuși numiți flavonoide. Aceștia se găsesc în fructe și legume și au un rol în protejarea plantelor împotriva toxinelor din mediu. Principalul tip de flavonoid este găsit în boabele de cacao, așadar ciocolata este plină de flavonoide.
Acești compuși se regăsesc în niveluri ridicate și în alimente precum merișoare, mere, arahide, ceapă, ceai și vin roșu.
Care sunt efectele flavonoidelor?
Flavonoidele acționează ca niște antioxidanți și se crede că protejează organismul împotriva efectelor dăunătoare cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt generați de organism prin procese normale, dar sunt prezenți și în contaminanții din mediu.
Dacă nivelurile de radicali liberi sunt prea mari în organism și nu există suficienți antioxidanți prezenți pentru a compensa oxidarea cauzată de acești compuși, pot apărea daune în organism. Acest lucru poate provoca modificări precum formarea colesterolului pe pereții vaselor de sânge sau chiar cancer.
Diverse studii au descoperit că flavonoidele nu funcționează doar ca antioxidanți, ci au un rol și în protejarea inimii, dar pot avea și alte efecte benefice, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, scăderea riscului de formare a cheagurilor de sânge și îmbunătățirea fluxului de sânge către organele vitale.
Ciocolata neagră cu un conținut ridicat de flavonoide este considerată benefică în:
– Scăderea tensiunii arteriale
– Reducerea riscului de boli cardiovasculare – aceeași ca și în cazul a 30 de minute de exerciții zilnic pe parcursul a cinci ani
– Scăderea nivelului de zahăr din sânge
– Scăderea colesterolului LDL „rău”
– Creșterea colesterolului HDL „bun”
– Creșterea fluxului sanguin către piele și, prin urmare, îmbunătățirea integrității pielii
– Scăderea posibilă a sensibilității pielii la lumina UV.
De ce este mai bună ciocolata neagră decât alte soiuri?
Flavonoidele sunt prezente în cantități mari în boabele de cacao și conferă gustul foarte puternic de cacao, aproape amar. În timpul procesării ciocolatei comerciale, au loc mai mulți pași pentru a reduce această aromă, deoarece este considerată neplăcută și, de fapt, seamănă puțin cu gustul dulce al ciocolatei cu care sunt obișnuiți majoritatea oamenilor. Până când boabele au fost fermentate, alcalinizate și prăjite, majoritatea flavonoidelor s-au pierdut.
Se crede că ciocolata neagră conține cel mai înalt nivel din acești compuși, datorită conținutului mai mare de cacao. Cu toate acestea, recent s-a sugerat că, de fapt, unele bomboane cu ciocolată neagră pot fi mai scăzute în flavonoide, decât unele soiuri cu lapte, dacă sunt prelucrate excesiv.
Cu toate acestea, la raftul supermarketurilor este imposibil să se menționeze ce bomboane și tipuri de ciocolată sunt procesate mai mult decât altele; prin urmare, din perspectiva consumatorului, cea mai bună alegere este probabil ciocolata neagră cu cel mai mare procent de cacao posibil, în special în comparație cu soiurile cu lapte care au un procent ridicat de grăsimi și zahăr.
Atunci când alegeți cacao, încercați să căutați soiuri cât mai puțin procesate, deoarece s-a demonstrat că prelucrarea alcalinizantă utilizată în multe pulberi de cacao din comerț scade flavonoidele.
Ciocolata albă și ciocolata cu lapte prezintă în general cantități mai mici de flavonoide datorită conținutului lor mai scăzut de cacao. De asemenea, s-a sugerat că laptele poate interfera cu absorbția antioxidanților din ciocolată, așa că soiurile cu lapte sau albe, care conțin niveluri ridicate de lapte, vor avea probabil efecte mai puțin benefice.
Grăsimea din ciocolată anulează efectele protectoare ale antioxidanților?
Ciocolata are un conținut ridicat de grăsimi, dar s-a sugerat că această grăsime nu este la fel de dăunătoare pentru organism pe cât se credea odinioară. În ciocolata de calitate, grăsimea provine din untul de cacao și conține acizi oleici sănătoși pentru inimă, precum și grăsimi saturate nesănătoase, acizi stearici și palmitici.
Se știe că grăsimile saturate cresc colesterolul LDL nesănătos; cu toate acestea, cercetările sugerează acum că acidul stearic pare să nu aibă un efect asupra colesterolului. Cu toate acestea, acidul palmitic crește nivelul colesterolului, dar, deoarece acesta este doar o treime din grăsimile din ciocolată, efectele ar putea să nu fie atât de rele pe cât s-a propus inițial.
Cât este prea mult?
Deoarece ciocolata are un conținut ridicat de grăsimi, dintre care unele pot contribui la creșterea nivelului de colesterol LDL, precum sunt și bogate în calorii, nu este înțelept să începeți să consumați cantități mari de ciocolată, chiar dacă are unele beneficii. Un aport ridicat de ciocolată va contribui probabil la creșterea în greutate, care este un factor de risc puternic pentru bolile de inimă, așa că trebuie luate măsuri de precauție.
Din păcate, nu există o dimensiune de servire sănătoasă stabilită pentru ciocolată care să ofere suficiente flavonoide pentru a oferi beneficii pentru sănătate, dar minimizează creșterea în greutate și efectele negative ale grăsimilor saturate.
Recomandarea normală este un aport moderat de ciocolată de aproximativ 30 de grame de câteva ori pe săptămână. De asemenea, este esențial ca aceasta să fie ciocolată neagră, nu o ciocolată cu lapte foarte procesată, umplută cu caramel și nuci.
Aceste tipuri de ciocolată sunt mult mai bogate în grăsimi și calorii și sunt mai puțin susceptibile de a oferi beneficii pentru sănătate din cauza conținutului mai scăzut de cacao. Încercați să înlocuiți o altă delicatesă pentru o cantitate mică de ciocolată neagră, pentru a reduce la minimum caloriile suplimentare.
Nu uitați să includeți în alimentație alte alimente bogate în flavonoide, precum mere, ceai și vin roșu, în plus față de ciocolată, pentru beneficii maxime. Fructele, legumele și ceaiul oferă mai mulți astfel de compuși decât ciocolata și sunt, de asemenea, pline de vitamine și minerale, sărace în calorii și practic lipsite de grăsimi.