Este carnea roșie o problemă atunci când vreți să slăbiți?

Este carnea roșie o problemă atunci când vreți să slăbiți?

Carnea roșie divide părerile majorității, unii afirmând că își are locul într-o dietă bogată în proteine, cu conținut scăzut de carbohidrați, în timp ce alții sugerează că o dietă bogată în carne roșie este o cale sigură către creșterea în greutate, datorită conținutului de grăsimi și energie relativ ridicate. Deci, dacă începeți un regim de slăbire, are carnea roșie un loc în dieta dumneavoastră?

Carnea roșie și pierderea în greutate

Mai multe studii au sugerat că dietele cu conținut ridicat de proteine, cu conținut scăzut până la moderat de carbohidrați sunt eficiente nu numai pentru pierderea în greutate, ci și pentru menținerea acestei pierderi pe termen lung. Cu toate acestea, acest lucru nu este specific cărnii roșii, ci tuturor tipurilor de proteine și, în general, necesită și o reducere totală a energiei pentru a obține pierderea în greutate.

Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe femei supraponderale a concluzionat faptul că o dietă care are un aport relativ crescut de proteine ar putea duce la pierderea în greutate și la îmbunătățirea profilurilor lipidice (grăsimi din sânge).

De asemenea, acest studiu nu a constatat nicio diferență între carnea de pasăre și carnea roșie, cu îmbunătățiri observate la femeile care consumă ambele tipuri de proteine. Acest lucru susține din nou teoria că o cantitate controlată de carne roșie slabă este eficientă în pierderea în greutate, atunci când este urmată și o dietă cu energie redusă și un program de exerciții fizice.

Un alt studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a susținut, de asemenea, consumul de carne roșie slabă, sugerând că ar putea exista o îmbunătățire a grăsimilor din sânge, cu o dietă sănătoasă, care să includă niște carne.

Carne roșie și creșterea în greutate

Carnea roșie are un conținut ridicat de grăsimi saturate și nesănătoase și de energie și, prin urmare, a fost adesea un aliment considerat a se face vinovat de creșterea în greutate. Deși carnea roșie oferă, de asemenea, nutrienți valoroși și este o sursă bună de proteine, este adesea consumată în cantități mari și poate fi astfel un factor cheie în creșterea în greutate.

Un studiu european realizat ca parte a proiectului EPIC-PANACEA, cu peste 300.000 de bărbați și femei participanți din zece țări europene a constatat faptul că aportul total de carne a fost asociat pozitiv cu creșterea în greutate atât la bărbați, cât și la femei.

Dieta a fost evaluată cu chestionare specifice fiecărei țări, iar greutatea și înălțimea au fost măsurate la începutul studiului și auto-raportate în urma monitorizării.

Studiul a sugerat că o creștere a cărnii consumate de 250 grame pe zi ar duce la o creștere medie în greutate de 2 kilograme pe parcursul a 5 ani și a constatat că aportul ridicat de carne roșie, carne de pasăre și carne procesată pare să aibă un efect de creștere în greutate.

Rezultatele acestui studiu sugerează că reducerea cărnii roșii poate ajuta la pierderea în greutate, totuși, deoarece studiul se bazează în principal pe date auto-raportate; există întotdeauna posibilitatea raportării sub sau peste a aportului alimentar și a greutății, ceea ce poate afecta rezultatele finale.

Este potrivită carnea roșie într-o dietă de slăbit?

Deși pot exista unele dovezi care sugerează că un aport ridicat de carne roșie poate duce la creșterea în greutate, o cantitate controlată de carne slabă poate fi încorporată într-o dietă sănătoasă de slăbit.

Nu există nicio îndoială că o friptură uriașă care vă ocupă întreaga farfurie, nu vă va promova eforturile de slăbit. Cu toate acestea, o bucată mică și slabă de carne roșie de câteva ori pe săptămână poate ajuta la scăderea în greutate, datorită conținutului ridicat de proteine.

Este important să ne amintim că, chiar dacă este urmată o dietă bogată în proteine, carnea roșie nu ar trebui să fie singura sursă de proteine, iar o varietate, inclusiv pește, carne albă, ouă și proteine vegetale ar trebui să constituie o dietă sănătoasă echilibrată.

De asemenea, este esențial să urmați o dietă cu deficit de energie. Pentru a pierde in greutate trebuie sa consumați mai puține calorii decat ardeți prin activitatea fizica, deci indiferent de tipurile de alimente pe care le consumați, dacă nu atingeți un deficit adecvat de energie, nu veți reuși să slăbiți.

Dimensiunea de servire recomandată pentru carnea roșie

Mărimea recomandată a unei porții de servire atunci când vine vorba de carnea roșie este de aproximativ mărimea și grosimea unui pachet de cărți de joc, care este mult mai mică decât porțiile obișnuit întâlnite la orice cină servită în oraș, dar și acasă.

De asemenea, se recomandă să nu consumați mai mult de două ori pe săptămână carne roșie, deși acest lucru este mai mult din punct de vedere al protecției cardiace, decât cu privire la pierderea în greutate.

Alegerea celei mai slabe bucăți de carne pe care o puteți găsi este, de asemenea, importantă pentru a reduce caloriile și conținutul de grăsimi saturate. Dacă există grăsime vizibilă pe carne, tăiați-o înainte de a o găti.

În cele din urmă, alegeți o metodă de gătit cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi la grătar, aburi, rotisare sau la cuptor fără adaos de grăsime sau doar o cantitate mică de grăsime sănătoasă, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul vegetal.

Evitați carnea procesată acolo unde este posibil, deoarece aceasta este mult mai bogată în grăsimi și, dacă trebuie să alegeți carne tocată, încercați să găsiți un soi cu conținut scăzut de grăsimi.

De asemenea, este important să evitați condimentele bogate în calorii și grăsimi sau garniturile care se regăsesc adesea lângă carne roșie, cum ar fi sosurile cremoase, cartofii prăjiți sau chiar muștarul zaharat și ketchup.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *