Este bine să „păcăliți” uneori dieta sau programul de exerciții?

Este important să vă respectați dieta și planul de exerciții fizice, nu? Desigur ca este! Dar mulți experți pledează pentru o zi a trișatului din mai multe motive. Pe de o parte, perfecțiunea constantă poate fi istovitoare, iar pe de altă parte, uneori este bine să mai oferiți corpului dumneavoastră și ceva diferit.

De ce avem nevoie de zile în care să trișăm?

Da, ați citit corect acest lucru, ar trebui să vă trișați dieta și rutinele de antrenament. Aceste „zile de trișat” sunt benefice atât fizic, cât și mental. Să începem cu dieta. Aveți un plan bun, pierdeți în greutate, deci de ce să trișați?

Lupta cu poftele

În primul rând, a avea o zi în care trișați (care este definită ca o zi a săptămânii în care puteți mânca orice doriți, toate acele alimente care sunt tabu în celelalte șase zile ale săptămânii), vă poate ajuta să luptați împotriva poftelor alimentare în timpul celorlalte șase zile. Dacă știți că duminică puteți servi pizza sau o gogoșă, veți avea tendința să vă țineți de plan în restul săptămânii.

Ideea unei zile de înșelăciune a apărut în cadrul unui plan de slăbit, creat de Bill Phillips, care considera că o zi pe săptămână, în care consumul alimentar nu mai este limitat la dieta sănătoasă, ar putea ajuta organismul să evite orice tip de răspuns la foame.

Aceasta a fost, de asemenea, o modalitate excelentă pentru adepții planului de a nu trișa în alte zile, deoarece știau că au o zi special destinată în acest sens.

Recent, în cartea sa The Four Hour Body, Tim Ferris a susținut, de asemenea, stabilirea unei zi pe săptămână în care trișatul este permis, pentru a combate eventualele pofte alimentare și pentru a împiedica senzația de deprivare să se instaleze. Gândiți-vă la acea zi ca la ziua dumneavoastră de „recompensă”, pentru că ați fost cuminți în restul săptămânii.

Beneficii hormonale și metabolice

În plus față de aceste beneficii „mentale” (răspunsul la recompensă), există și o serie de beneficii hormonale și metabolice de pe urma zilei de trișat.

Știința a arătat că aceste zile pot crește de fapt producția de hormoni tiroidieni, deoarece în restul săptămânii s-ar putea să înregistrați un deficit de calorii. Acest lucru se aplică în mod obișnuit numai celor care țin dietă, mai degrabă decât să urmeze pur și simplu un nou model alimentar mai sănătos. Cu alte cuvinte, dacă pur și simplu ați decis să renunțați la produsele lactate sau la zahăr și să optați în schimb pentru opțiuni mai sănătoase, probabil că nu sunteți în deficit de calorii.

Dacă o persoană are un deficit caloric în timpul săptămânii, ziua de trișat va readuce acei hormoni tiroidieni la un nivel de producție normal.
Un alt fapt este că ziua de trișat crește efectiv BMR-ul sau rata metabolică bazală. De ce? Deoarece corpul dumneavoastră trebuie să facă față tuturor acelor calorii în plus, deci chiar lucrează din greu! Dar dacă ați face acest lucru în fiecare zi, ar duce pur și simplu la creșterea în greutate.

Luați-vă o zi liberă de la antrenamente fizice. În fiecare săptămână.

Antrenorii personali și medicii sunt de acord cu rezervarea unei zile libere în fiecare săptămână de la efectuarea de antrenamente fizice.

Reparați și resetați

Mușchii și articulațiile au nevoie de timp pentru a se odihni și repara și întregul corp are nevoie de o zi pentru a reseta în fiecare săptămână. În această zi, dormiți mai mult și bucurați-vă de timpul liber! Pentru cei care au regimuri de antrenament riguroase, care ridică greutăți mari sau efectuează antrenamente cardiovasculare intense, o zi de odihnă va permite mușchilor corpului să se refacă.

Dacă alergați mult sau faceți orice tip de exerciții de intensitate ridicată, articulațiile dumneavoastră se pot resimți, motiv pentru care au nevoie de puțin timp liber. Dacă nu vă odihniți, este foarte posibil să vă confruntați mai încolo cu tot felul de probleme articulare sau dureri de spate.

Deși acest lucru nu este deloc considerat o zi de trișat în sine, întrucât toți antrenorii personali sunt de acord că organismul are nevoie de o zi liberă, mulți dintre cei care sunt foarte pasionați de efectuarea antrenamentelor fizice nici nu percep gândul de a-și lua o zi liberă.

Dar, după cum am menționat mai sus, atunci când nu vă luați o zi liberă, corpul dumneavoastră poate începe să cedeze și nu veți mai performa în condiții optime atunci când organismul începe să resimtă oboseala. Dacă sunteți unul dintre acei oameni care pur și simplu nu pot accepta o zi fără exerciții fizice, încercați măcar să aveți o zi în care intensitatea nu este una mare. Puteți practica yoga ori pilates, sau să mergeți la o plimbare cu câinele.

Acest lucru va permite corpului dumneavoastră să se recupereze, în timp ce vă veți simți în continuare activi.

În concluzie, o zi în care trișați dieta sau o zi de pauză de la rutina de exerciții fizice, sunt importante nu doar pentru corp, ci și pentru minte. Realimentarea și relaxarea sunt la fel de importante pentru corpul dumneavoastră ca și exercițiile fizice și nutriția.

Nu putem fi perfecți tot timpul și avem nevoie de puțin timp în fiecare săptămână pentru a ne bucura pur și simplu de viață. Corpurile noastre trebuie să fie puternice atât mental cât și fizic. Așadar, o dată pe săptămână, bucurați-vă de o felie de pizza și de mai mult somn.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *