În întreaga lume oamenii urmează diete pentru a-și reduce greutatea, pentru a-și îmbunătăți sănătatea generală sau pur și simplu pentru a se simți mai bine. Cu toate acestea, este un lucru obișnuit ca dietele să ajungă să îngrașe atunci când se urmează un plan alimentar restricționat, un efect care este descurajant și frustrant.
Ca regulă generală, dacă consumați mai puține calorii prin alimente decât ardeți prin exerciții fizice și activitățile de zi cu zi, veți pierde în greutate. Cu toate acestea, în practică nu este întotdeauna atât de ușor, deoarece există numeroși factori care pot contribui la succesul unei diete, chiar dacă teoretic vă pune în echilibrul energetic negativ necesar pentru a pierde în greutate.
Multe persoane care țin dietă încep un regim alimentar fără o cunoaștere completă a alimentelor și a cerințelor organismului, ceea ce poate duce la simple greșeli alimentare care duc la creșterea în greutate, mai degrabă decât pierderea dorită.
Multe diete sunt, de asemenea, excesiv de restrictive și elimină grupuri întregi de alimente sau substanțe nutritive importante. Aceste tipuri de diete pot duce, de asemenea, la creșterea în greutate, mai ales pe termen lung, deoarece nu pot fi întreținute și pot duce la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare dezordonate care modifică modul în care funcționează corpul dumneavoastră.
Iată câteva motive pentru care dieta dumneavoastră vă poate determina să vă îngrășați, mai degrabă decât să pierdeți în greutate.
Conținut:
Dieta nu are ca rezultat un echilibru energetic negativ
Obiceiurile alimentare și dietele sunt lucruri foarte individuale și nu există o soluție unică pentru pierderea în greutate. Mulți tineri supraestimează cantitatea de calorii pe care o ard în timpul exercițiilor fizice sau al activității incidentale și subestimează cantitatea pe care o consumă din anumite alimente. Acest lucru poate însemna că deși dieta este urmată corect, este posibil să nu apară pierderea în greutate, ba chiar contrariul uneori, adăugarea a câteva kilograme în plus.
Este, de asemenea, un fapt comun ca persoanele care țin dietă să aleagă un program de dietă văzut într-o revistă sau pe internet, care oferă o anumită cantitate de calorii. Deși acest lucru poate provoca pierderea în greutate la unii oameni, nu există nici o garanție că este numărul potrivit de calorii pentru fiecare individ. Pentru a evita această capcană, consultați un dietetician care vă poate elabora o dietă adecvată pentru scăderea în greutate în funcție de greutatea dumneavoastră, nivelul de activitate fizică și dieta curentă.
Cerințele de energie se schimbă pe măsură ce slăbiți
Multe persoane care țin dietă fac greșeala de a continua aceeași dietă și aport de calorii, chiar și după ce au slăbit. Acest lucru poate opri cu ușurință pierderea în greutate și poate provoca chiar recâștigarea greutății pierdute. Când corpul cântărește mai puțin, este nevoie de mai puține calorii pentru a menține această greutate. Astfel, poate fi adecvat să reduceți caloriile în continuare după ce ați slăbit.
Dietele foarte stricte vă pot modifica metabolismul
Dietele cu conținut scăzut de calorii pot face ca organismul dumneavoastră să intre în modul supraviețuire, păstrând fiecare calorie pe care o primește, deoarece nu este sigur când va primi mai multă energie. Acest lucru încetinește metabolismul, ceea ce înseamnă că, dacă cedați și consumați mai multe calorii sau încheiați dieta și vă întorceți la modul dumneavoastră inițial de a mânca, este posibil să aibă loc creșterea în greutate.
În general, este înțelept să se urmărească o scădere mică în greutate pe săptămână, care poate fi atinsă printr-un deficit caloric de aproximativ 500 până la 1000 de calorii pe zi, mai degrabă decât printr-o dietă extrem de scăzută în calorii, care este imposibil de menținut și care poate ajunge să crească greutatea pe termen lung.
Supra-recompensare pentru exerciții fizice
Multe persoane care țin dietă folosesc, de asemenea, exercițiile fizice ca instrument pentru a arde mai multe calorii și a pierde în greutate. Acest lucru poate avea mare succes; cu toate acestea, se întâmplă des ca numărul caloriilor arse în timpul antrenamentelor fizice să fie supraestimat.
Dacă exercițiile sunt văzute ca o scuză pentru a mânca mai mult, acest lucru poate duce la creșterea în greutate. Amintiți-vă că doar pentru că ați mers la sală, nu este o scuză să veniți acasă și să mâncați o cutie întreagă de înghețată. Trebuie găsit un echilibru între consum și exerciții pentru a promova pierderea în greutate.
Consumul excesiv de alimente sănătoase sau cu conținut scăzut de grăsimi
Multe persoane care țin dietă aleg ceea ce percep ca fiind opțiuni mai sănătoase atunci când își urmăresc greutatea. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate din două motive, primul fiind faptul că produsele care par a fi mai sănătoase, precum iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi, nu sunt întotdeauna mai sărace în calorii decât produsul original.
Produsele cu conținut scăzut de grăsimi conțin adesea mai mult zahăr decât alte produse pentru a menține gustul și pot conține chiar mai multe calorii decât originalul din această cauză. În mod similar, alegerile „sănătoase” din meniuri, cum ar fi salatele, sunt adesea încărcate cu dressing sau crutoane prăjite, ceea ce înseamnă că au mai multe calorii decât un fel de mâncare care poate părea mai nesănătos.
Al doilea motiv pentru care aportul alimentar sănătos poate provoca creșterea în greutate este că atunci când oamenii percep un aliment ca fiind sănătos, simt că pot mânca mai mult din el. Amintiți-vă că, dacă se consumă prea mult din orice fel de mâncare, oricât de sănătos și nutritiv ar fi, acesta va duce la creșterea în greutate.
Pentru a combate aceste probleme, învățați să citiți etichetele alimentelor pentru a determina cele mai sănătoase produse și să exersați controlul porțiilor de servire chiar și atunci când mâncați alimente sănătoase.
Alimentele dietetice pot provoca pofte
Multe alimente dietetice conțin îndulcitori artificiali pentru a înlocui zahărul și a reduce conținutul de calorii. Au existat unele sugestii că aportul de îndulcitori poate duce la pofte de alimente dulci, deoarece organismul se așteaptă să primească zahăr atunci când simte ceva dulce.
Acest lucru, la rândul său, poate duce la creșterea poftei pentru alimentele dulci sau pe bază de carbohidrați și îngreunează urmarea unei diete și poate duce la creșterea în greutate.
Modele alimentare neregulate
Urmarea unei diete restrictive poate determina oamenii să dezvolte modele de alimentație neregulate care pot duce la creșterea în greutate. Multe persoane care țin dietă sar peste mese și nu mănâncă la intervale regulate pentru a reduce caloriile; cu toate acestea, acest lucru poate provoca ravagii în producția de hormoni și poate duce la o alimentație excesivă din cauza foamei extreme.
S-a sugerat că cei care mănâncă mese obișnuite tind să piardă în greutate mai mult decât cei care mănâncă neregulat sau gustă câte puțin pe tot parcursul zilei.
Stabilirea obiectivelor pe termen scurt
Obiectivele pe termen scurt stabilite de persoanele care țin dietă, cum ar fi pierderea în greutate pentru un eveniment special, pot duce adesea la creșterea în greutate pe termen lung. În general, acești oameni sunt atât de concentrați asupra evenimentului unic, încât nu încearcă să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții, ci preferă o soluție rapidă care să nu fie durabilă pe termen lung.
Persoanele care urmează aceste diete de scurtă durată, în general, câștigă greutatea rapid înapoi și, de obicei, chiar un pic în plus.
Mâncarea ca recompensă
Multe persoane care țin dietă folosesc diferite alimente ca recompensă pentru respectarea dietei, ceea ce este bine dacă este un tratament ocazional, dar poate duce la creșterea în greutate dacă se întâmplă prea des. Este o idee mult mai bună să vă recompensați în moduri care nu sunt legate de alimente, cum ar fi o călătorie la cumpărături sau o baie fierbinte, mai degrabă decât să riscați să vă anulați toată munca grea și să dezvoltați obiceiuri alimentare care pot duce la creșterea în greutate pe termen lung.