Multe persoane care sunt diagnosticate cu diabet de tip 2 sunt supraponderale sau obeze; de fapt, în multe cazuri acesta este unul dintre motivele pentru care au dezvoltat această afecțiune de sănătate.
Pentru mulți oameni diagnosticați cu diabet de tip 2, scăderea în greutate poate readuce nivelul zahărului din sânge în limite normale și poate evita necesitatea unor medicamente precum insulina pentru a controla nivelul glicemiei.
Cu toate acestea, pentru diabetici procesul de slăbire poate fi mult mai complex decât pentru o persoană cu o producție normală de insulină și niveluri controlate de zahăr din sânge, deoarece există mai mulți factori de luat în considerare atunci când începeți o dietă.
Modificările zahărului din sânge trebuie monitorizate îndeaproape și este posibil ca medicamentele să necesite ajustare pe măsură ce se pierde din greutate.
De asemenea, este important să mențineți regulat și controlat aportul de carbohidrați, reducând totuși aportul total de alimente pentru a reduce caloriile.
Din aceste motive, nu este recomandabil ca o persoană diabetică să se angajeze într-un regim de slăbire fără supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății.
Beneficiile pierderii în greutate
Studiile au arătat că până și cea mai mică reducere a greutății poate avea efecte pozitive asupra nivelului de zahăr din sânge, chiar și pentru persoanele foarte supraponderale. S-a constatat că dieta și exercițiile fizice reduc riscul de diabet la persoanele expuse riscului care erau supraponderale și aveau niveluri ridicate de zahăr în sânge cu aproximativ 58%, conform unui studiu al Institutului Național de Sănătate.
De asemenea, este sugerat de experți că pierderea în greutate de 5-10% la diabeticii de tip 2 reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge și, în unele cazuri, poate însemna chiar lipsa necesității medicamentelor.
O scădere în greutate de 5 până la 8 kilograme poate avea următoarele efecte:
– Scăderea nivelului de zahăr din sânge
– Reducerea tensiunii arteriale
– Îmbunătățirea nivelului de colesterol
– Reducerea tensiunii asupra articulațiilor, cum ar fi genunchii și șoldurile
– Pierderea în greutate le oferă oamenilor mai multă energie, îi ajută să se simtă mai încrezători, să respire mai ușor și, în general, să se simtă mai sănătoși. A fi supraponderal crește riscul altor boli ale stilului de viață, cum ar fi bolile de inimă, astfel încât prin slăbire vă puteți proteja de apariția altor boli.
Cum să slăbiți dacă suferiți de diabet de tip 2
Pentru persoanele cu diabet de tip 2, regimul alimentar poate fi un pic mai complicat, deoarece este important să se minimizeze riscul de niveluri ridicate și scăzute de zahăr din sânge. Aceasta va implica monitorizarea constantă a zahărului din sânge și menținerea unei răspândiri uniforme a carbohidraților de o bună calitate pe parcursul zilei.
Cel mai bine este să discutați cu un dietetician cu privire la cantitatea adecvată de carbohidrați per masă sau gustare pentru scăderea în greutate și controlul glicemiei, deoarece acest lucru va fi diferit de la persoană la persoană.
Un deficit de 500 de calorii pe zi este de obicei adecvat pentru diabeticii care încearcă să slăbească, dar acest lucru ar trebui discutat cu un dietetician pentru a găsi cea mai potrivită dietă pentru în funcție de caracteristicile individuale. Este important să reduceți caloriile din carbohidrați, proteine și grăsimi pentru a menține o dietă echilibrată și niveluri constante de zahăr din sânge. O dietă echilibrată pentru diabetul de tip 2 ar trebui să fie alcătuită din aproximativ 50 până la 55% carbohidrați, 30% grăsimi și 10 până la 15% proteine.
Dietele populare cu conținut scăzut de carbohidrați nu sunt recomandate diabeticilor, deoarece eliminarea atâtor carbohidrați nu numai că are efecte masive asupra nivelului de zahăr din sânge, dar poate provoca și cetoza.
Acest lucru se întâmplă atunci când organismul nu are suficient combustibil din carbohidrați și începe să ardă grăsimi sau mușchi. De-a lungul timpului, acest lucru pune stres pe ochi, rinichi, inimă și ficat, ceea ce este departe de a fi ideal, în special pentru o persoană diabetică care poate avea deja leziuni ale acestor organe cauzate de nivelurile ridicate de zahăr din sânge.
Hipo și hiperglicemie
Când urmează o dietă, diabeticii trebuie să-și reducă aportul, menținând în același timp echilibrul delicat al zahărului din sânge și evitând hipo sau hiperglicemia.
Hipoglicemia apare atunci când nivelul zahărului din sânge scade drastic din cauza unui nivel ridicat de insulină din organism. Acest lucru poate provoca amețeli, confuzie și chiar leșin sau comă în etapele ulterioare. Aceasta este, în general, o problemă doar pentru cei care își injectează insulină sau urmează alte tratamente medicamentoase pentru diabet.
Dacă reduceți aportul de carbohidrați pentru a pierde în greutate, dar nu schimbați medicamentele, nivelul de insulină din organism poate fi prea mare, ducând la o scădere drastică a zahărului din sânge. În plus, pierderea în greutate în sine poate provoca o scădere a nivelului de zahăr din sânge, deci este vital să discutați cu medicul dumneavoastră orice plan de slăbire doriți să urmați și să monitorizați îndeaproape medicamentele luate.
Hiperglicemia sau creșterea glicemiei apare atunci când organismul nu are suficientă insulină pentru a controla nivelul zahărului din sânge. Acesta este, în general, cazul pentru diabeticii de tip 2 și este motivul pentru care sunt necesare medicamente sau o dietă controlată.
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge apar în general dacă medicamentele nu sunt luate corect sau dacă se consumă o cantitate mare de alimente pe bază de carbohidrați simultan.
Din acest motiv, chiar dacă țineți diete, este important să nu uitați regimul alimentar al diabetului și să păstrați carbohidrații răspândiți uniform pe parcursul zilei, precum și să alegeți tipurile potrivite de carbohidrați.
Carbohidrații potriviți
Alegerea carbohidraților potriviți este esențială pentru un control bun al zahărului din sânge și vă va ajuta, de asemenea, să pierdeți în greutate, deoarece cele mai bune alegeri de carbohidrați vă mențin, în general, mai plini pentru mai mult timp.
Carbohidrații cu conținut scăzut de IG (indice glicemic) sunt cea mai bună opțiune, deoarece acest lucru determină un vârf mai scăzut al nivelului de zahăr din sânge și menține nivelurile constante pentru mai mult timp, comparativ cu alimentele cu un nivel ridicat de IG, care provoacă o creștere bruscă și apoi o scădere rapidă a nivelului de zahăr. Acest lucru poate duce la creșterea senzației de foame și, de asemenea, necesită mai multe medicamente pentru un control eficient.
Încercați să alegeți alimente cu IG scăzut până la moderat la fiecare masă și, dacă un aliment are un IG mai mare, încercați să îl combinați cu un aliment cu IG mai scăzut sau cu un aliment cu mai multe grăsimi pentru a echilibra efectul asupra nivelului de zahăr din sânge.
Fasolea și orezul sunt un bun exemplu în acest sens, deoarece fasolea cu IG mai scăzut echilibrează orezul cu IG ridicat, făcându-l o alegere sănătoasă care nu va scăpa de sub control nivelul zahărului din sânge.
Atunci când alegeți opțiuni de carbohidrați, este de asemenea mai bine să consumați soiuri de cereale integrale, deoarece acestea sunt în general cu un IG mai mic și, de asemenea, sunt mai bogate în vitamine, minerale și fibre.
Fibrele sunt importante în organism pentru sănătatea intestinelor și au efecte pozitive asupra nivelului de colesterol, așa că încercați să includeți surse bogate de fibre în sursele de carbohidrați.
O dietă bogată în fibre poate ajuta, de asemenea, la scăderea în greutate, deoarece alimentele bogate în fibre mai voluminoase sunt în general mai sățioase, ceea ce înseamnă că puteți mânca mai puțin și totuși să vă simțiți mulțumiți.
Alți nutrienți
Deși persoanele cu diabet zaharat pot simți adesea că concentrarea dietei lor este pe carbohidrați, este esențial să ne amintim că, pentru sănătate și pierderea în greutate, este necesară o dietă echilibrată, făcând alegeri mai sănătoase în toate grupurile de alimente.
Aportul de grăsime este deosebit de important pentru pierderea în greutate, deoarece are cele mai multe calorii pe gram din toți nutrienții.
O dietă sănătoasă ar trebui să conțină cantități moderate de grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă, cum ar fi cele găsite în uleiul de măsline, peștele gras și avocado, și să limiteze grăsimile saturate nesănătoase care se găsesc în produsele de origine animală. Prin reducerea consumului de grăsimi, este posibil să vă reduceți caloriile și să pierdeți în greutate.
Alcool
Consumul de alcool ar trebui să fie moderat la pacienții diabetici, mai ales dacă se încearcă pierderea în greutate. Alcoolul poate provoca hipoglicemie dacă nivelul zahărului din sânge și medicamentele nu sunt corect controlate și ajustate pentru consumul de alcool. Alcoolul este, de asemenea, bogat în calorii și poate contribui la creșterea în greutate, astfel încât pentru cele mai bune rezultate limitați aportul cât mai mult posibil.
Exerciții fizice
Dieta vă poate ajuta să pierdeți în greutate, dar adăugarea de exerciții fizice la rutina zilnică va accelera rezultatele și vă va ajuta să vă simțiți și să arătați mai bine. Nu numai acest lucru, dar exercițiile fizice ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge prin stimularea producției de insulină.
Chiar și un mic exercițiu are beneficii pentru controlul zahărului din sânge și pentru scăderea în greutate și, de asemenea, înseamnă că nu trebuie să tăiați atât de multe calorii pentru a pierde în greutate, deoarece ardeți mai mult.
Dacă luați medicamente sau insulină pentru diabet, este important să vă consultați medicul înainte de a începe să faceți mișcare, deoarece medicamentele pot fi necesare pentru a compensa efectul activității fizice asupra nivelului de zahăr din sânge. Dacă nivelul dumneavoastră de insulină este prea mare, este posibil să riscați hipoglicemia, deci este esențial să găsiți echilibrul corect.