Poate fi frustrant atunci când simțiți că ați ținut o dietă și ați efectuat exerciții fizice pe o perioadă îndelungată, însă rezultatele de pierdere a kilogramelor nedorite tot nu apar. Fazele de platou în timpul unui proces de pierdere în greutate pot fi normale, dar dacă stagnați de prea mult timp, este foarte posibil să existe anumite lucruri, de care nici nu vă dați seama, care vă sabotează eforturile.
Dacă mâncați sănătos și faceți exerciții, aruncați o privire mai atentă asupra obiceiurilor dumneavoastră generale, pentru a identifica ce anume din ceea ce faceți vă împiedică progresul. Iată câteva motive comune, subtile, din cauza cărora este posibil să nu puteți pierde în greutate.
Conținut:
Vă recompensați prea mult
Concentrarea pe creșterea exercițiilor fizice este una dintre cele mai frecvente modalități utilizate pentru a slăbi. Totuși, la fel de important este modul în care vă alimentați corpul după exerciții. Uneori putem să ne formăm un obicei nociv de a ne compensa excesiv cheltuielile calorice.
Când începeți să efectuați mai multe antrenamente sau tipuri de exerciții mai dificile, este normal să aveți un apetit alimentar crescut. Cu toate acestea, este foarte ușor să vă supraestimați arderile calorice și să vă răsfățați cu tot felul de alimente.
Putem găsi cu ușurință justificarea într-un efort mare după o sesiune de antrenament, dar asta vă poate pune într-o situație de surplus de energie chiar și după un antrenament greu! Chiar și o brioșă nevinovată la o cafenea poate pune cu ușurință la fel de multă sau mai multă energie decât ceea ce tocmai ați consumat în cadrul unei sesiuni de exerciții.
În loc să vă recompensați cu mâncare după exerciții fizice, concentrați-vă pe recompensarea dumneavoastră fără mâncare.
De exemplu, v-ați putea face o programare la un masaj sau v-ați putea achizițona o pereche de pantofi sau un obiect vestimentar după ce v-ați atins un obiectiv legat de nivelul de fitness. Nu este nimic în neregulă cu un tratament ocazional, dar dacă vă faceți un obicei din a vă recompensa cu mâncare după antrenamentele fizice, este posibil să vă sabotați eforturile de a pierde în greutate.
Consumați mici cantități de mâncare suplimentare pe tot parcursul zilei
Fie că este vorba de a termina mâncarea rămasă în farfuria copilului sau de câteva chipsuri servite la muncă, ori de gustarea mâncării în timp ce pregătiți cina, este posibil să vă împiedicați atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, deoarece aceste mici cantități de mâncare se pot aduna foarte ușor.
Pentru a combate acest lucru, urmăriți consumul de alimente timp de câteva zile și notați cu sinceritate tot ceea ce mâncați. Fiți cu adevărat onești față de dumneavoastră. Șansele sunt că veți observa niște cantități mici de mâncare pe care le puteți elimina fără să le simțiți lipsa.
Este ușor să vă concentrați doar pe mese și gustări planificate pe tot parcursul zilei, dar în realitate contează toate cantitățile de mâncare ingerate. În loc să terminați resturile din farfuria copilului pentru a nu face risipă, mai bine le puneți într-o caserolă la frigider pentru mai târziu.
Eliminați cantitățile mici de mâncare gustate pe parcursul zilei, pentru a evita o energie suplimentară de care probabil organismul nu are nevoie.
Nu depuneți suficient efort cu privire la rutina de exerciții fizice
Dacă ați efectuat aceeași rutină de exerciții și nu mai vedeți aceleași rezultate, modificați ceva. Creșteți intervalul de timp sau intensitatea și adăugați o varietate de tipuri diferite de exerciții.
Nu este vorba de faptul că antrenamentul în sine pe care îl faceți în prezent este nepotrivit, ci doar că este posibil ca corpul dumneavoastră să aibă nevoie să fie provocat într-un mod diferit, pentru a trece de faza de platou din cadrul procesului de pierdere în greutate.
Dacă efectuați exerciții, de obicei, timp de 45-60 de minute, încercați să adăugați încă 10-15 minute. Dacă vă antrenați 3-4 zile pe săptămână, încercați să adăugați încă o sesiune de antrenament.
Dacă de obicei efectuați exerciții de tip cardio, încercați să adăugați exerciții de forță sau de tip interval. Dacă intenționați să mergeți 7.500 de pași pe zi, încercați să obțineți 10.000 de pași.
Este posibil să fie nevoie de unele ajustări pentru a vă schimba rutina de antrenament, dar vă poate ajuta să obțineți rezultatele dorite.
Nu dormiți suficient și sunteți prea stresați
Când organismul nu se odihnește suficient, rata metabolică și reglarea poftei de mâncare pot fi afectate negativ, ceea ce poate împiedica eforturile de slăbire. Un nivel ridicat de stres poate crește markerii de stres care afectează nivelul insulinei și funcția metabolică.
Potrivit unui studiu din 2012, persoanele care au avut un timp de somn mai mare și un nivel de stres scăzut au avut o șansă mai mare de a pierde în greutate, în timpul studiului clinic.
Pe lângă atenția îndreptată asupra aportului de calorii și a cheltuielilor calorice, evaluați tiparele de somn și nivelul de stres.
Dacă descoperiți că aici este problema, gândiți-vă la tehnici pozitive de a face față momentelor stresante din viața dumneavoastră și la modalități prin care puteți obține mai multe ore de somn în fiecare noapte.
Aveți fluctuații mari ale nivelului de zahăr din sânge
Dacă obișnuiți să nu mâncați pentru perioade lungi de timp și apoi să consumați o cantitate mare de alimente (bogate în calorii), puteți crește șansele de fluctuație a nivelului de zahăr din sânge. Concentrați-vă pe mâncare atunci când vă este foame înainte de a ajunge la stadiul lacom. Când ne simțim flămânzi, tindem să mâncăm repede și foarte mult.
Urmăriți consumul de zahăr, în special în ceea ce privește băuturile îndulcite. Acest lucru poate duce la un excedent mare de glucoză care intră în fluxul sanguin, ceea ce determină ieșirea insulinei, care poate favoriza depozitarea grăsimilor.
Concluzie
Există câteva aspecte subtile pe care le puteți evalua dacă simțiți că nu puteți pierde în greutate, dar vi se pare că faceți tot ceea ce trebuie în acest sens.
Aveți grijă să nu vă recompensați prea mult doar pentru că ați efectuat o sesiune grea de antrenament. Acest lucru vă poate conduce de fapt la obținerea unui surplus de calorii, deoarece putem tinde să supraestimăm arderile calorice.
Aveți grijă la cantitățile mici și nebănuite de mâncare consumate pe parcursul unei zile. Micile mușcături suplimentare se pot aduna cu siguranță și ar putea genera un surplus de energie de care nu aveți nevoie. Modificarea rutinei de exerciții fizice vă poate ajuta, de asemenea, mai ales dacă aveți tendința de a efectua mereu aceeași rutină de antrenament.
În cele din urmă, pe lângă atenția îndreptată asupra aportului de calorii și a cheltuielilor calorice, asigurați-vă că obțineți suficiente de ore de somn în fiecare noapte și că nivelul dumneavoastră de stres rămâne scăzut, deoarece acești doi factori pot avea un impact asupra metabolismului.