Știm cu toții că ar trebui să mâncăm atunci când ne este foame, deoarece corpul nostru ne spune că avem nevoie de mai multă energie, totuși, pentru mulți oameni foamea nu este un sentiment experimentat frecvent. Alimentația care nu este bazată pe senzația de foame este ceva frecvent, însă poate duce la supraalimentare și, prin urmare, la creșterea în greutate.
Conținut:
Situații în care poate fi necesar să mâncați când nu vă este foame
Foarte puțini dintre noi avem suficientă flexibilitate în munca și viața noastră pentru a ne opri și a mânca ori de câte ori ne este foame, indiferent de ora din zi sau din noapte. Asta înseamnă că trebuie să mâncăm la intervale regulate de timp pentru a preveni foamea de mai târziu, atunci când este posibil să nu putem mânca.
Într-un loc de muncă obișnuit, cu puțin timp de funcționare pe tot parcursul zilei, este important să mâncați înainte de serviciu, în pauza de prânz și după serviciu, pentru a vă asigura că aveți suficientă energie pentru a vă ajuta să treceți peste zi.
Chiar dacă nu vă este foame în aceste momente particulare, este important să mâncați ceva pentru a evita scăderea nivelului de zahăr din sânge și tentația de a consuma alimente nesănătoase mai târziu în timpul zilei.
Situații în care mâncați fără să vă fie foame și care pot duce la creșterea în greutate
Elementul social
Mâncatul nu este doar pentru a ne alimenta corpul; este o mare parte a interacțiunii noastre sociale cu ceilalți. Multe evenimente, sărbători și chiar întâlniri legate de muncă se învârt în jurul mâncării și, indiferent dacă ne este foame sau nu, poate părea nepoliticos sau antisocial să nu mâncăm la aceste evenimente.
Întâlnirea cu prietenii și membrii familiei poate implica, de asemenea, o felie de tort sau o porție suplimentară de alimente pe care altfel nu le-ați fi mâncat.
La evenimentele sociale este ușor să mâncați în exces sau să nu fiți atenți la ceea ce mâncați din cauza distragerilor din jur. Mulți oameni vor mânca dincolo de punctul de a fi plini fără să-și dea seama.
Pentru a evita să mâncați în continuare după ce v-ați săturat, îndepărtați-vă de alimentele care pot fi gustate cu ușurință. De asemenea, nu vă fie teamă să vă nu grăbiți când mâncați și să nu terminați totul din farfurie dacă sunteți plini.
Dacă aveți obiceiul de a vă întâlni cu prietenii pentru o gustare și o cafea, de care nu aveți cu adevărat nevoie, sugerați un aranjament alternativ de întâlnire care nu implică mâncare, cum ar fi să faceți o plimbare împreună. Alternativ, schimbați ora întâlnirii la o masă și luați o masă reală atunci când vă este foame, mai degrabă decât o bucată suplimentară de mâncare pe care nu o doriți.
Studiile au arătat că, atunci când mâncăm cu alții, consumul nostru de alimente este probabil să crească; acest lucru se poate datora faptului că îi vedem pe alții mâncând ceva și ne gândim să mâncăm și noi.
De asemenea, a fost sugerat că, cu cât mâncarea rămâne mai mult în fața noastră, cu atât este mai probabil să consumăm mai mult, deoarece dacă mâncarea este acolo, continuăm să tot servim din ea, indiferent dacă ne este foame sau nu. Pentru a evita acest lucru, solicitați curățarea vaselor imediat ce toată lumea a terminat de mâncat.
Plictiseala
Consumul alimentar bazat pe plictiseală poate fi o cauză importantă de creștere în greutate. Când vă plictisiți, este ușor să mergeți în bucătărie în căutarea unei gustări doar pentru a avea ceva de făcut. Pentru a evita acest lucru, încercați să vă ocupați timpul cu activități care vă țin departe de mâncare.
Găsiți un hobby care vă ocupă mâinile, ceea ce vă face imposibil să mâncați o pungă de chipsuri de cartofi sau încercați să faceți exerciții ca o modalitate bună de a vă îmbunătăți sănătatea și de a vă alunga plictiseala.
Mâncarea este adesea o distragere binevenită în situații plictisitoare, cum ar fi călătorii lungi cu mașina sau avionul, sau chiar prelegeri universitare sau pauze publicitare TV. Pentru a evita să mâncați în aceste situații, încercați să mestecați gumă sau să beți o băutură cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi ceaiul, pentru a distrage atenția de la plictiseală fără a adăuga calorii.
Alimentație pe pilot automat
Alimentația pe pilot automat este o formă foarte comună de a mânca fără legătură cu foamea. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când mâncăm în același timp în care facem altceva, cum ar fi să ne uităm la televizor, să vorbim cu oamenii la petreceri sau chiar în timpul unui film la cinema.
Pentru a evita acest lucru, poziționați-vă departe de sursele de hrană pentru a nu gusta ceva în timp ce faceți altceva. Dacă trebuie să mâncați în timp ce vă uitați la televizor, alegeți o gustare cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi floricele de porumb sau chiar un ceai de plante.
Păstrarea unui jurnal alimentar cu tot ceea ce mâncați poate ajuta, de asemenea, la reducerea consumului pe pilot automat. Când vedeți cantitatea de mâncare pe care o consumați de fapt fără să vă dați seama, ar putea fi suficient pentru a vă face mai conștienți de obiceiurile alimentare pe care le aveți și ceva mai atenți la ceea ce puneți în gură.
Stres
Stresul poate fi un motiv major pentru a mânca atunci când nu vă este foame. La urma urmei, cine nu a venit acasă după o zi stresantă la locul de muncă și s-a îndreptat direct spre cutia cu înghețată sau batonul de ciocolată?
Fie că este vorba de o zi grea de lucru, o ceartă cu partenerul de viață sau un membru al familiei nu există nici o îndoială că o gustare vă poate ajuta să vă relaxați. Cu toate acestea, deoarece aceste tipuri de gustări tind să fie nesănătoase și bogate în calorii, acest lucru poate duce și la creșterea în greutate, mai ales dacă aveți un stil de viață stresant.
Pentru a contracara acest tip de alimentație, găsiți modalități non-alimentare legate de relaxare, cum ar fi să faceți o baie fierbinte, să urmăriți un film preferat, să ascultați muzică sau, cel mai bine, să vă antrenați. Exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a reduce stresul, ca să nu mai vorbim de arderea câtorva calorii pe parcurs.
Influențe exterioare asupra mâncării
Obiceiurile noastre alimentare pot fi foarte dependente de mediul înconjurător. Vizionarea programelor la televizor, de exemplu, este o influență care tinde să-i facă pe unii oameni să mănânce mai mult. Un studiu efectuat de Yale a descoperit recent că persoanele care urmăreau reclame TV aveau mai multe șanse să mănânce, nu numai produsul pe care îl vedeau promovat, ci și orice alt aliment.
Alți factori, cum ar fi mirosul, ceea ce puteți vedea și chiar vorbind despre mâncare, pot influența, de asemenea, ceea ce mâncați, deoarece acestea declanșează semnale de foame, chiar dacă tocmai ați mâncat.
Un studiu efectuat la Universitatea din Illinois a constatat chiar că persoanele expuse unui poster cu exerciții fizice au șanse mai mari să mănânce decât cele expuse unui poster cu un subiect diferit. Deși nu făcuseră nici un exercițiu suplimentar de fapt, doar gândul la asta părea să-i facă să vrea să mănânce mai mult.
Deși nu există nici o modalitate de a controla complet aceste influențe exterioare, eliminarea distragerilor cum ar fi televizorul și muzica în timp ce mâncați se consideră că poate reduce consumul. Asigurați-vă o experiență culinară relaxată și concentrați-vă doar pe mâncare ori de câte ori este posibil.
Gust
Pentru mulți dintre noi motivul pentru care mâncăm atunci când nu ne este foame este pur și simplu pentru că ne bucurăm de mâncare. Cei care „trăiesc pentru a mânca”, mai degrabă decât invers, nu au nevoie de nici o scuză pentru o ciuguleală rapidă, în afară de faptul că iubesc mâncarea. Aceste tipuri de oameni vor refuza rareori un aliment care le place, indiferent dacă le este foame sau nu.
Nu este nimic în neregulă în a obține plăcere din mâncare, totuși, este important să ne amintim că unele alimente ar trebui să fie considerate delicatese și nu consumate în fiecare zi. Fiind selectiv cu deliciile dumneavoastră și mâncându-le doar pe cele pe care le iubiți cu adevărat și care, prin urmare, merită caloriile, puteți evita creșterea în greutate asociată cu excesul alimentar.
Dacă știți că vă veți răsfăța de o ocazie specială, încercați să vă echilibrați consumul de alimente mâncând opțiuni mai sănătoase pentru restul săptămânii. Amintiți-vă că alimentația sănătoasă poate avea și gust bun, așa că folosiți-vă pasiunea pentru mâncare pentru a explora rețete sănătoase și tehnici de gătit pentru a vă bucura de alimente cu mai puține calorii.