Fericirea nu constă doar într-o stare de mulțumire și satisfacție sau într-un grad ridicat de optimism, unele cercetări de specialitate sugerând că fericirea poate avea un impact direct asupra stării generale de sănătate.
Definiția exactă și măsurarea nivelului de fericire pot varia, dar în general, fericirea este considerată a fi un sentiment de bunăstare și satisfacție.
Există mulți factori care pot influența fericirea: genetici, de mediu, stres etc. Unii factori, cum ar fi genetica, este posibil să nu îi putem controla, dar, desigur, există aspecte pe care le putem controla cu privire la propria noastră fericire.
Pe lângă o stare de spirit îmbunătățită și o perspectivă optimistă asupra vieții, fericirea poate fi asociată cu protejarea împotriva bolilor cardiovasculare, scăderea riscului de dizabilitate la vârstnici și poate ajuta la întărirea sistemului imunitar.
Este nevoie de mai multe cercetări privind legătura dintre fericire și sănătate, deoarece unele studii au doar o semnificație observațională și nu determină cauzalitatea.
De exemplu, persoanele care se simt fericite pot efectua mai multe exerciții fizice sau pot urma o dietă sănătoasă, ceea ce poate fi motivul pentru care fericirea este asociată cu unele beneficii pentru sănătate.
Indiferent de cauză, fericirea a fost asociată cu următoarele beneficii pentru sănătate. Cel puțin dintr-un punct de vedere, aceste beneficii pot avea legătură cu starea mentală pe care o presupune fericirea.
Conținut:
Protecție împotriva bolilor cardiovasculare
Un articol din 2012 a analizat asocierea dintre bunăstarea psihologică pozitivă și bolile cardiovasculare. Cercetătorii au relevat rezultate consistente, care afirmă faptul că bunăstarea psihologică pozitivă are un rol de protecție împotriva bolilor cardiovasculare, independent de alți factori de risc.
Într-un articol publicat în revista TIME din aprilie 2015, cercetătoarea Dr. Laura Kubzansky de la Școala de Sănătate Publică Harvard, sugerează că persoanele care sunt fericite pot avea o disponibilitate mai mare de a menține cu ușurință obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice efectuate zilnic, consumul unei diete sănătoase și un somn adecvat noaptea.
Acest lucru poate explica de ce bunăstarea pozitivă este asociată cu protejarea împotriva bolilor cardiovasculare. Nu este la fel de simplu ca „fericirea vă va asigura evitarea unui atac de cord”, însă o stare generală de fericire vă poate ajuta să mențineți un stil de viață sănătos care, mai departe, se poate traduce în sănătate pentru inima dumneavoastră.
Fericirea poate ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului tensiunii arteriale, care poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Dopamina este un hormon care generează o senzație de fericire, de aceea, în general, când se eliberează dopamină în organism, resimțim o stare de bine.
Potrivit Science Daily, cercetătorii elvețieni au descoperit că dopamina poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Prin urmare, starea de bine generată de eliberarea de dopamină poate fi un motiv pentru care fericirea poate fi asociată cu scăderea tensiunii arteriale.
Un studiu din 2005 a constatat, de asemenea, faptul că fericirea era invers asociată cu tensiunea arterială (când fericirea crește, tensiunea arterială scade).
Un ajutor pentru sistemul imunitar
Poate exista o relație între sentimentul de fericire și riscul de îmbolnăvire. Un studiu din 2003 a constatat că atunci când oamenii au înregistrat emoții mai pozitive, în timp ce au fost expuși la un virus obișnuit de răceală, au fost mai puțin predispuși să răcească, în comparație cu persoanele cu emoții mai negative.
Similar, un studiu din 2006 a constatat că persoanele care au fost considerate a avea o stare mentală pozitivă au prezentat niveluri mai ridicate de anticorpi după vaccinare, comparativ cu cele cu o stare mentală negativă.
Având o prezență ridicată a anticorpilor după vaccinare este considerat un semn al puterii imune. Prin urmare, acest studiu sugerează că sentimentul pozitiv sau fericirea poate ajuta la creșterea nivelului de protecție imunitară.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege relația dintre sentimentul de fericire și sănătatea imună. Desigur, o stare mentală pozitivă nu înseamnă că nu vă veți îmbolnăvi niciodată.
Cu toate acestea, fericirea poate adăuga o protecție suplimentară împotriva îmbolnăvirii.
Protecție împotriva mobilității limitate și a deficiențelor în anii bătrâneții
Fericirea a fost asociată cu o viață mai lungă și cu un risc redus de boli grave.
Cercetătorii dintr-un studiu din 2014 au dorit să examineze relația dintre fericire și riscul de mobilitate limitată și lipsa totală a acesteia.
Cercetătorii au adunat date de la 3.199 bărbați și femei cu vârsta peste 60 de ani, timp de 8 ani. Cercetătorii au descoperit că participanții care au avut un nivel scăzut de fericire, au fost mai predispuși la două sau mai multe activități zilnice limitate, comparativ cu persoanele care au avut un nivel crescut de fericire.
Cercetătorii din acest studiu notează că aceasta nu este o asociație cauzală, deoarece este un studiu observațional. Menținerea unui anumit nivel de fericire poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor asociate cu înaintarea în vârstă.
Un articol provenit de la UC Berkley sugerează că alte studii au găsit rezultate similare: cei care au fost mai fericiți în viață, au înregistrat mai puține șanse de a dezvolta afecțiuni de sănătate pe termen lung și fericirea poate contribui la scăderea riscului pentru anumite boli cronice.
Percepția durerii
Deși o dispoziție veselă nu vă face imuni la durere, poate ajuta la percepția durerii în anumite circumstanțe.
Unele cercetări sugerează că emoțiile pozitive pot ajuta la diminuarea durerii asociate cu afecțiuni cronice, cum ar fi artrita.
Conform UC Berkley, pe parcursul unui studiu din 2005, cei cu ratinguri mai ridicate de pozitivitate au fost mai puțin susceptibili de a experimenta creșteri ale durerii.
Un alt studiu a constatat că cei cu cel mai înalt nivel de emoții pozitive au avut mai puține simptome de dureri asociate cu întinderile musculare sau arsurile gastrice.
Concluzie: De ce este sănătoasă fericirea?
Multe studii de specialitate au relevat o asociere între starea de fericire și beneficiile pentru sănătate. Măsurătorile nivelului de fericire pot varia de la emoții pozitive, optimism etc.
Cercetătorii încă clarifică modul în care sentimentul de fericire poate avea impact asupra diferitelor aspecte ale sănătății. Ar putea fi comportamentele legate de stilul de viață asociate cu starea de fericire și nivelul scăzut de stres, cum ar fi încorporarea obiceiurilor de exerciții fizice și somn adecvat, care pot contribui la obținerea beneficiilor pentru sănătate.
Fericirea a fost asociată cu scăderea tensiunii arteriale, scăderea riscului de boli cardiovasculare, întărirea sănătății imunitare și poate chiar riscul scăzut de afecțiuni asociate cu înaintarea în vârstă.
Fericirea sau starea mentală pozitivă poate reduce și simptomele durerii asociate cu unele afecțiuni cronice.
Fericirea poate fi urmarea unei varietăți de lucruri pe care le puteți controla, cum ar fi atitudinea, sau pe care nu le puteți controla, cum ar fi genetica. Riscul de boală poate avea, de asemenea, mulți factori.
Nimeni nu sugerează că o stare eternă de fericire, vă va oferi imunitate la orice problemă de sănătate. Cu toate acestea, vă poate ajuta să reduceți anumite riscuri și poate fi asociată chiar cu unele beneficii pentru starea generală de sănătate, în afară de a vedea mereu paharul pe jumătate plin.