Femeie dezamăgită din cauza kilogramelor în plus
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

De ce este mai dificil să slăbiți după ce ați recâștigat greutatea pierdută

Există multe programe, diete și planuri de exerciții fizice diferite pentru a pierde în greutate. Ce poate fi un pas mai dificil și poate mai important este menținerea greutății. Din păcate, recâștigarea greutății pierdute după o cură de slăbire este ceva des întâlnit. Încercarea de a pierde din nou greutatea suplimentară poate părea și mai dificilă.

Se pare că poate exista un motiv pentru care este mai greu să slăbiți după recâștigarea greutății pierdute. Trecerea prin pierderea în greutate poate induce o schimbare a producției de hormoni care pot afecta apetitul și reglarea greutății.

Iată o privire mai atentă asupra a câteva motive pentru care poate fi mai greu să slăbiți după ce ați pus din nou kilogramele pierdute și cum puteți menține greutatea la distanță.

Reglarea hormonilor: leptină și grelină

Există mulți hormoni și neurotransmițători implicați în semnalizarea foamei, a plenitudinii și a apetitului în organism. Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă pe deplin relația dintre hormoni și echilibrul de greutate, dar o schimbare la nivel hormonal poate fi un motiv pentru care este mai greu să slăbiți după recâștigarea greutății pierdute.

În special, doi hormoni, leptină și grelină, au fost studiați în relația lor cu influențarea semnalizării organismului pentru a mânca. Leptina este un hormon format din celule adipoase; pe măsură ce cresc celulele adipoase, crește producția de leptină. Cu cât este mai multă leptină, cu atât este mai puternic semnalul către creier pentru a reduce aportul de alimente în timp.

Persoanele obeze sau supraponderale pot deveni rezistente la leptină, ceea ce înseamnă că semnalul trimis creierului pentru a reduce consumul de alimente nu mai este receptat. Prin scăderea în greutate pe măsură ce masa de grăsime scade, nivelul leptinei scade, ceea ce înseamnă că nu există un semnal la fel de puternic pentru a inhiba consumul de alimente.

Acest lucru poate îngreuna susținerea pierderii în greutate, dacă există mai puțină inhibare a consumului de alimente din leptină.

Grelina este adesea considerată a avea un efect opus față de leptină; grelina stimulează foamea și este mai mult un hormon cu acțiune scurtă. Grelina este eliberată din celulele care acoperă stomacul și este la un nivel ridicat înainte de masă și la un nivel scăzut după masă.

Grelina este uneori mai scăzută la persoanele obeze, comparativ cu persoanele cu greutate normală, iar sensibilitatea la grelină poate fi crescută.

Pe măsură ce pierderea în greutate avansează, nivelurile de grelină pot crește. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care recâștigarea greutății pierdute este ușoară, dar menținerea greutății este mai dificilă. Dacă nivelurile de grelină sunt crescute, va exista un semnal mai puternic trimis creierului pentru a mânca.

Există și alți hormoni care pot fi implicați în influențarea reglării nivelului de foame și a poftei de mâncare după pierderea în greutate. Toate acestea pot avea un efect sinergic pentru promovarea creșterii în greutate după pierderea inițială de greutate, dar nu trebuie să fie așa, dacă înțelegeți cum să contracarați acest lucru.

Teoriile reglării greutății corporale

Influența geneticii și a mediului înconjurător în ceea ce privește reglarea greutății este încă studiată. Ceea ce este destul de clar este că, dacă aveți o dispoziție genetică față de obezitate, schimbarea mediului vă poate crește foarte mult șansele de a promova o greutate sănătoasă sau nu.

Unele teorii sugerează că organismul uman ar trebui să se regăsească într-un anumit interval de greutate. Dacă depășim prea mult acest interval, corpul se va lupta din greu pentru a reveni acolo unde vrea să fie. Aceasta este rațiunea simplificată din spatele teoriei punctului de referință. Dacă treceți prin pierderea în greutate, dar punctul de referință al corpului dumneavoastră a fost setat la o greutate mai mare, va fi greu să rămâneți la o greutate mai mică, deoarece corpul dumneavoastră preferă un interval de greutate diferit.

Nu toți profesioniștii sunt de acord cu teoria punctului de referință, dar această dispoziție de greutate poate juca un rol în creșterea în greutate după ce ați slăbit, mai ales dacă mâncați foarte sănătos și faceți exerciții fizice. O altă teorie, teoria metabolismului econom, sugerează că unii oameni au un metabolism econom, ceea ce înseamnă că corpul lor este foarte eficient în utilizarea energiei și este bun în „menținerea” excesului la distanță.

Deși acest lucru poate fi un lucru bun în timpul unor evenimente extraordinare, precum foametea, în alt context poate favoriza creșterea în greutate atunci când aveți la dispoziție o mulțime de alimente. Acest lucru ar putea, de asemenea, îngreuna pierderea în greutate, mai ales după recâștigarea greutății pierdute.

Nu renunțați

Unul dintre cele mai bune instrumente pentru a evita recâștigarea greutății după pierderea în greutate este să nu renunțați. Întreținerea greutății necesită o cantitate mare de exerciții fizice, poate la fel de mult sau mai mult decât ați efectuat în timpul pierderii în greutate. Odată ce ați atins greutatea dorită, trebuie să fiți în continuare conștienți și atenți la ceea ce mâncați. Nu renunțați la alimentația sănătoasă și echilibrată.

Dacă redobândiți greutatea după pierderea în greutate, nu vă descurajați. Puteți pierde în continuare greutatea, chiar dacă simțiți că aveți câțiva factori genetici setați împotriva dumneavoastră. Mediul exterior și obiceiurile sunt influențe puternice pentru reglarea greutății, pe care le puteți controla.

Concluzie

Redobândirea greutății după o scădere inițială poate fi descurajantă pe plan mental și poate părea că va fi mai dificil să scăpați din nou de kilogramele nedorite. Există unele modificări hormonale la nivelul hormonilor care reglează foamea, care pot favoriza creșterea în greutate și pot îngreuna pierderea în greutate.

Cu toate acestea, puteți lupta împotriva acestor dezavantaje urmând un stil de viață sănătos, consumând mese echilibrate, menținând un stil de viață activ din punct de vedere fizic și un control eficient asupra consumului alimentar, și promovând mecanisme sănătoase de a face față stresului, conform unui articol din 2005 din Obesity Reviews.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *