Tânără se pregătește să mănânce o felie de pizza
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

De ce este benefic pentru pierderea în greutate să mâncați încet

Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor, probabil că vă grăbiți atunci când mâncați și probabil că efectuați mai multe sarcini în timp ce mâncați. Dezavantajul în acest caz este reprezentat de faptul că mâncatul în grabă poate fi un obstacol în încercarea de a slăbi. Când mâncăm repede, avem tendința de a mânca mai mult decât dacă am mânca încet.

Dacă mâncați repede, este mai probabil să mâncați prea mult înainte ca organismul să poată semnala creierului să nu mai mănânce. Rezultatul final va fi adesea o alimentație în exces.

Mâncatul mai lent ne poate ajuta să ne menținem mulțumiți mai mult decât o poate face mâncatul în grabă. Dacă mâncați încet, este, de asemenea, mai probabil să beți mai multă apă în timp ce mâncați, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți plini. Dacă încercați să mâncați încet, dar nu reușiți, există câteva trucuri pe care le puteți exersa, cum ar fi să puneți furculița jos între mușcături.

Sațietate crescută

Mâncând încet, corpul va avea mai mult timp să transmită semnalele necesare la creier, care indică că stomacul este suficient de plin. Hormonii din tractul digestiv sunt eliberați pe măsură ce stomacul se extinde pentru a semnaliza creierului că este plin și mâncarea nu mai este necesară în acel moment.

Dacă mâncați repede, puteți ocoli aceste semnale și poate fi ușor să mâncați până când vă simțiți deja mult prea plini.

Un studiu din 2009 a analizat diferența dintre nivelul hormonilor intestinali după ce oamenii au consumat o porție de înghețată în 5 minute, comparativ cu 30 de minute. Cercetătorii au măsurat câțiva hormoni intestinali care sunt clasificați ca anorexigenici, deoarece inhibă alimentația.

Cercetătorii au concluzionat că mâncatul încet crește nivelul de hormoni anorexigenici, ceea ce crește senzația de sațietate.

Vrem să simțim o sațietate ridicată după ce am mâncat, deoarece acest lucru va reduce nevoia și dorința de a mânca după masă. Consumul de mese cu conținut ridicat de sațietate, dar cu densitate redusă de energie, este recomandat pentru reglarea greutății.

Scade aportul total de energie

Dacă mâncați încet, este mai probabil să nu mâncați la fel de multe calorii ca atunci când mâncați repede, potrivit unor studii de specialitate. Un studiu din 2008 a comparat consumul lent și rapid de alimente la femeile sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că atunci când femeile mâncau încet, ingestia de alimente era semnificativ mai mică, decât în cazul femeilor care mâncau repede. Interesant este faptul că femeile care au mâncat repede, chiar dacă au consumat mai multe calorii, au avut o sațietate mai mică după masă, comparativ cu femeile care au mâncat încet.

Dacă mâncați repede puteți crește aportul de calorii, în timp ce reduceți gradul de sațietate, ceea ce vă poate sabota eforturile de slăbire din mai multe puncte de vedere.

Consumul lent poate crește senzația de satisfacție după masă, ceea ce poate reduce consumul de alimente după masă. Mâncatul lent poate ajuta, de asemenea, la scăderea aportului de calorii la o masă.

Ideea conform căreia a mânca încet poate reduce consumul de energie poate părea contraintuitivă pentru unii oameni.

Datorită stilului nostru de viață rapid, uneori credem că a mânca repede este singura opțiune. A mânca încet poate fi necesar să fie un obicei redobândit prin încercări repetate, însă pentru majoritatea oamenilor care mănâncă încet nu va însemna un aport alimentar mai mare; va avea probabil efectul opus.

Permite un aport mai mare de lichide

Mâncatul pe fugă lasă puțin timp pentru aportul de apă pe toată durata mesei. Mâncatul mai lent vă poate permite să beți mai multe lichide în timpul mesei. Consumul de lichide la masă poate crește, de asemenea, sațietatea și senzația de plin după masă.

Unii sugerează faptul că mâncatul lent ar trebui să meargă mână în mână cu aportul crescut de lichide pentru un beneficiu maxim pentru menținerea unei greutăți adecvate.

Mâncatul rapid este asociat cu obezitatea

Deoarece mâncatul pe fugă poate crește aportul total de calorii la o masă și poate să reducă gradul de sațietate, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că mâncatul rapid este asociat cu obezitatea. Atât un studiu din 2006, cât și un studiu din 2013, au constatat că aportul alimentar efectuat pe repede-nainte a fost asociat cu rate mari de obezitate.

De fapt, studiul din 2013 a constatat că consumul rapid a fost asociat cu niveluri ridicate de zahăr în sânge și cu colesterol HDL scăzut la bărbați, chiar și după ajustarea IMC (Indice de Masă Corporală).

Acest lucru sugerează că mâncatul rapid poate afecta alte aspecte ale sănătății, cum ar fi funcția cardiovasculară și reglarea glicemiei. Consumul rapid ar putea crește nivelul zahărului din sânge și al insulinei după ce ați mâncat, ceea ce ar putea determina riscul de obezitate și riscul de diabet de tip 2.

Cât ar trebui să dureze o masă?

Nu există un interval de timp exact recomandat pentru o masă sau un timp anume de așteptare între mușcături, dar, în general, o indicație generală este de cel puțin 20 de minute. Douăzeci de minute sunt adesea folosite ca un interval de timp adecvat pentru ca stomacul să semnaleze creierului atunci când este plin.

Dacă vă ia doar câteva minute, încercați să încetiniți treptat timpul necesar pentru servirea unei mese. Mestecați bine alimentele și adăugați în plus lichide în timp ce mâncați.

Sfaturi pentru a vă ajuta să mâncați mai încet

Dacă vă străduiți să încetiniți în timp ce mâncați, creați-vă un obicei din a pune furculița sau lingura jos între mușcături. Acest lucru poate părea enervant la început, dar este un mod practic de a vă încetini. O altă sugestie obișnuită este să mâncați cu mâna non-dominantă.

Dacă sunteți obișnuiți să vă uitați la televizor, să stați pe computer sau pe telefon când mâncați, încercați să opriți aceste distrageri și să vă concentrați doar asupra a ceea ce mâncați. Acest lucru vă poate ajuta să vă măriți gradul de satisfacție de după masă și vă poate ajuta să încetiniți pentru a vă bucura de masă.

În cele din urmă, aveți grijă la ce mâncați. Ne putem grăbi sau încetini consumul alimentar pe baza ritmurilor celor din jur. Dacă mâncați mese cu familia sau prietenii, încercați să încetiniți cu toții aportul alimentar.

Concluzie

Mâncatul rapid a fost asociat cu obezitatea și alți factori de risc pentru sănătate. Încetinirea atunci când mâncați poate ajuta la scăderea conținutului total de calorii al unei mese și poate crește satisfacția unei mese. Ambele beneficii ale consumului lent pot fi utile pentru pierderea în greutate.

O recomandare generală este să serviți o masă în cel puțin 20 de minute. Dacă faceți eforturi pentru a mânca o masă în mai mult de câteva minute, încercați să puneți furculița jos între mușcături sau să mâncați cu mâna non-dominantă.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alimente ce conțin grăsime animală

E bine să mănânci grăsime animală?

În trecut, grăsimea a fost un cuvânt cunoscut pentru sănătatea generală și reglarea greutății. Alimentele bogate în grăsimi animale: untul, smântâna, slănina și carnea roșie au

Salată cu brânză tofu și castraveți

Este tofu un aliment benefic?

Tofu se face într-un mod similar cu  brânză. Laptele de soia se prepară și se presează într-o formă de pătrat în timp ce lichidul se