Potrivit oficialilor companiei Coca-Cola, cofeina regăsită în băuturile lor nu este considerată a avea capacitatea de a da dependență. Ei recunosc că există o anumită ambiguitate cu privire la termenul de dependență, dar sugerează că oamenii pot înceta să bea băuturi cu cofeină fără probleme semnificative. Conținutul de cofeină dintr-o porție de 330 ml de Coca-Cola obișnuită este de aproximativ 32 de miligrame, comparativ cu o cană de cafea care oferă peste 100 de miligrame de cofeină.
Pe lângă cofeină, Coca-Cola conține un alt ingredient controversat care ar putea afecta gradul de dependență: zahărul. Unele studii de specialitate sugerează că zahărul nu este asociat cu dependența, dar unele studii arată o asociere cu zahărul și dependența.
Pe lângă cofeină și zahăr, există și alte motive pentru dependență? Ar putea fi gustul? Dar despre Coca-Cola fără zahăr ce putem spune? Întrebările referitoare la băuturile de tip Coca-Cola și dependența sunt încă de interes, însă experții sunt de acord că evitarea băuturilor de acest gen poate fi benefică pentru oricine.
Conținut:
Este zahărul de vină?
Băuturile de tip Coca-Cola sunt o sursă majoră de zahăr într-o dietă tipic occidentală. Eliminarea zahărului, în special din surse lichide, este recomandată din mai multe motive de sănătate și pentru pierderea în greutate. Mulți oameni obișnuiți să mănânce și să bea zahăr pot constata că reducerea zahărului este dificilă.
Creează dependență ca un drog? Unele studii de specialitate, dar nu toate, sugerează că este posibil ca răspunsul la această întrebare să fie unul afirmativ.
O revizuire din 2008 a analizat întrebarea dacă zahărul ar putea fi o sursă de dependență. Cercetătorii sugerează că anumite alimente, cum ar fi zahărul, au potențial de a duce la dependență, deoarece căile cerebrale care răspund unui sistem natural de recompensă pot fi activate și de droguri.
Studiile efectuate pe șobolani au arătat că șobolanii pot deveni dependenți de zahăr, astfel încât cercetătorii presupun că același lucru ar putea fi valabil și pentru oameni.
Cu toate acestea, un articol de revizuire din 2010 a concluzionat că nu există susținere din literatura de specialitate destinată cercetărilor efectuate pe oameni, conform căreia zahărul poate da dependență fizică sau că zahărul joacă un rol în tulburările alimentare.
Un articol din 2010 sugerează că poate exista o componentă genetică pentru dependența de zahăr. Interesant este faptul că urmașii taților alcoolici prezintă un risc mai mare de a avea o predilecție către alimente dulci, iar o asemenea predispoziție pare să joace, mai departe, un rol genetic în cazul persoanelor dependente de alcool și droguri.
Deci, băuturile de tip Coca-Cola creează dependență din cauza conținutului de zahăr? Pentru unii oameni, zahărul poate da dependență, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. Unii oameni cu anumiți factori genetici ar putea avea o predispoziție de a fi dependenți de produse alimentare dulci.
Este cofeina de vină?
Cercetătorii dintr-un articol din 2013 sugerează faptul că servită în cantități mici până la moderate, cafeina este sigură pentru majoritatea oamenilor, iar aceasta poate fi privită și ca un medicament. Dependența de cafeină este o adevărată tulburare, dar este doar o mică parte din populație suferă de o tulburare completă de dependență de cofeină.
S-ar putea să vă simțiți mai bine sau mai atenți după ce serviți cofeină, dar asta nu înseamnă că corpul dumneavoastră este dependent de ea.
Există, desigur, o diferență individuală cu privire la toleranța la cofeină, dar, în general, consumul unei porții de Coca-Cola furnizează o doză destul de mică de cofeină.
Cu toate acestea, dacă beți foarte multe băuturi de acest gen, ați putea obține o cantitate semnificativă de cafeină. Dacă consumați multă Coca-Cola și vă opriți brusc este posibil să apară simptome de sevraj.
Coca-Cola susține că cofeina din băuturile lor nu creează dependență, dar dacă beți multă Coca-Cola, s-ar putea transforma într-un obicei captivant. Potrivit unui articol din 2014 al Universității Johns Hopkins, autoritățile competente din domeniul siguranței alimentare sugerează că un aport de până la 400 mg de cofeină pe zi este în regulă. În medie, majoritatea adulților consumă aproximativ jumătate din această cantitate în fiecare zi.
În ciuda a ceea ce susține compania Coca-Cola, dacă o persoană consumă foarte multe băuturi de acest gen pe parcursul unei zile, dependența de cofeină se poate contura relativ repede. Anumiți oameni pot deveni dependenți de cofeină mai ușor decât alții.
Cum rămâne cu băuturile dietetice de tip Coca-Cola?
Trecerea de la băuturi Coca-Cola obișnuite la alternativele dietetice vă poate scuti de multe calorii, însă este foarte posibil ca băuturile dietetice să nu fie complet inocente. Unele cercetări sugerează faptul că îndulcitorii fără calorii, cum ar fi cei utilizați în băuturile dietetice, vă pot influența pofta de produse dulci, pot afecta metabolismul, hormonii, percepția gustului și bacteriile intestinale.
Cercetătorii încă dezvăluie toate modurile în care îndulcitorii necalorici pot afecta corpul, întrucât s-a crezut până de curând că nu au un efect asupra corpului. S-ar putea ca băuturile răcoritoare să aibă un impact asupra dependenței pentru alimente dulci și, în timp, să păstreze niveluri crescute de pofte dulci.
Pe măsură ce continuă să apară tot mai multe cercetări, dacă obișnuiți să beți multă Coca-Cola dietetică, este recomandat să reduceți aportul, deoarece se pare că efectele asupra corpului pot fi în continuare la fel de negative ca și alternativa normală a acestor băuturi.
Concluzie: cum puteți reduce consumul dacă sunteți dependenți de Coca-Cola?
În timp ce unele companii de băuturi pot pretinde că băuturile lor nu creează dependență, mulți oameni se pot simți dependenți de aceste băuturi dulci, iar, în consecință, renunțarea la ele este una dificilă. Unele cercetări sugerează că zahărul poate avea un efect captivant asupra creierului, în special pentru unii oameni predispuși genetic în acest sens. De asemenea, unele specii de animale pot deveni dependente de zahăr.
Cantitatea de cofeină din Coca-Cola este destul de mică, dar dacă beți o cantitate semnificativă, ați putea obține o doză mare de cofeină, ceea ce crește riscul de dependență. Unele persoane pot fi, de asemenea, mai sensibile la efectul cofeinei asupra corpului.
Deci, ce ar trebui să faceți dacă aveți impresia că sunteți dependenți de Coca-Cola?
Potrivit cercetătorului Dr. Cantley de la Universitatea Tufts, pentru a scăpa de dependența de zahăr sau de îndulcitorii necalorici, trebuie să eliminați toate sursele de zahăr. Poate fi foarte greu, dar, potrivit dr. Cantley, creierul își va reveni singur în timp.
Recomandarea sa este să renunțați la toate zaharurile și îndulcitorii artificiali. Acest lucru poate fi o provocare, deoarece va trebui să vă pregătiți propria mâncare în timp ce faceți acest lucru, deoarece aproape toate alimentele ambalate au adăugate zaharuri.
Dacă ați încercat să renunțați la consumul de Coca-Cola și nu ați avut succes, solicitați asistența unui profesionist din domeniul sănătății sau a unui dietetician. Concluzia este că nu trebuie să vă dați bătuți. Beneficiile evitării consumului de băuturi carbogazoase merită din plin tranziția și eforturile aferente.