Cum vă puteți proteja copiii de obezitate
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cum vă puteți proteja copiii de obezitate

Excesul de greutate și obezitatea la copii este o problemă serioasă, mulți încadrându-se în categoriile de risc de supraponderalitate și obezitate. Există mulți factori care pot contribui la acest fenomen, inclusiv distracțiile sedentare, cum ar fi computerul și televizorul, precum și consumul ridicat de alimente nesănătoase.

Cu toate acestea, abordarea problemei creșterii în greutate la copii nu este la fel de simplă ca la adulți. Copiii sunt în continuă creștere și dezvoltare și, prin urmare, au cerințe ridicate de nutrienți care le permit să facă acest lucru în mod corespunzător. O dietă hrănitoare și echilibrată este esențială pentru o creștere și o dezvoltare adecvate, de aceea este de obicei inadecvată restricționarea dietei unui copil în modul în care s-ar putea face cu un adult.

Pe măsură ce copiii cresc în momente diferite, este adesea dificil de spus dacă sunt într-adevăr supraponderali. Deși un copil poate cântări peste medie pentru înălțimea sa, în două luni poate avea o creștere în înălțime de doi centimetri, ceea ce l-ar aduce la o greutate normală.

Din acest motiv, este important să nu vă pripiți cu concluziile. Majoritatea copiilor trec printr-o etapă „dolofană”, cei mai mulți trecând peste fără probleme.

Obiceiurile alimentare dezvoltate în copilărie modelează modul în care oamenii mănâncă pentru tot restul vieții, de aceea este esențial ca un copil să fie învățat obiceiuri bune de nutriție și activitate fizică încă de la începutul vieții.

Consultați un profesionist din domeniul sănătății

Dacă credeți că copilul dumneavoastră este supraponderal, primul pas ar trebui să fie întotdeauna să consultați un profesionist din domeniul sănătății. Datorită echilibrului delicat de substanțe nutritive și energie necesare unui corp în creștere, dietele care elimină alimentele importante sau nu furnizează caloriile necesare pentru o creștere adecvată nu sunt recomandate.

Un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un medic pediatru sau un dietetician, vă poate ajuta să dezvoltați un plan de alimentație sănătos, potrivit pentru copilul dumneavoastră și care nu riscă să genereze deficiențe de nutrienți.

Scopul pentru întreținerea greutății

Pentru copiii mai mici, nu este recomandat ca pierderea în greutate să fie un obiectiv. Un copil crește mereu și, prin urmare, ar trebui să se îngrașe. Limitând caloriile în încercarea de a obține pierderea în greutate, creșterea poate fi întârziată. În mod ideal, dacă un copil este puțin supraponderal, ar trebui să mențină această greutate până când va crește în înălțime și greutatea va fi, deci, una normală.

Pentru copiii mai mari, cu vârsta de peste zece ani, o mică pierdere în greutate poate fi adecvată în funcție de gradul de supraponderalitate, stadiul de dezvoltare și rata de creștere. Un profesionist din domeniul sănătății trebuie consultat pentru a se stabili dacă pierderea în greutate este adecvată în mod individual.
Preluați controlul a ceea ce mănâncă copilul dumneavoastră

Cu un copil mic, care depinde de părinți pentru majoritatea meselor, acest lucru nu este prea dificil. Asigurați-vă că copilul este hrănit cu o mare varietate de alimente nutritive și sănătoase, în porții de servire adecvate la toate mesele.

De asemenea, este important să fiți fermi atunci când spuneți nu alimentelor nesănătoase și să insuflați copilului ideea de alimente „de zi cu zi” (sănătoase). Dacă alte persoane sunt responsabile pentru masa copilului dumneavoastră în mod regulat, asigurați-vă că sunt conștiente și de necesitatea unei alimentații sănătoase, în special a persoanelor, cum ar fi bunicii, care ar putea avea tendința de a răsfăța copilul.

Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, devine mai dificil să îi controlați alimentația. Cel mai bun lucru pe care îl poate face un părinte este să se asigure că mesele pe care le consumă copilul acasă, sunt sănătoase și echilibrate și că mâncarea disponibilă în casă este, de asemenea, hrănitoare.

În acest fel, dacă un copil preferă mereu să încerce tot felul de gustări, este forțat să mănânce ceva sănătos, mai degrabă decât mâncare nedorită. Educația este esențială. Dacă un copil înțelege să facă alegeri mai sănătoase și învață să aprecieze alimentele sănătoase, este mai probabil să facă alegeri mai bune și în afara casei.

Cu copiii mai mari care înțeleg conceptul de a mânca prea mult și alimentele greșite și modul în care pot contribui la creșterea în greutate și la problemele de sănătate, poate fi util să dezvoltați un plan de alimentație sănătoasă împreună cu copilul. Implicând copilul în proces, acesta se va simți mai controlat și poate alege și alimentele sănătoase de care se bucură cel mai mult.

Nu folosiți mâncarea ca recompensă

Mâncarea nesănătoasă nu trebuie folosită niciodată ca recompensă. La un moment dat, majoritatea părinților au apelat la strategiile „dacă îți mănânci toate legumele, poți mânca și înghețată” sau „dacă îți faci toate temele, te voi duce la McDonalds pentru cină”, care au de obicei un succes moderat, dar, din păcate, promovează ideea că, dacă ceva bun este făcut sau dacă se mănâncă o mâncare sănătoasă, poate urma un tratament nesănătos.

Acest mod de gândire, dezvoltat în copilărie, are efect la fel de mult și la adulți, care văd un antrenament la sală ca o scuză pentru un burger sau o zi stresantă la birou ca un motiv bun pentru un baton de ciocolată.

Pentru a-l împiedica pe copilul dumneavoastră să dezvolte acest mod de gândire, oferiți recompense nealimentare pentru a recompensa comportamentul bun, cum ar fi excursii de o zi sau o jucărie nouă.

Încurajați alimentația sănătoasă și activitatea fizică

Pentru a vă încuraja copilul să mănânce alimente sănătoase, este important să îi aduceți laude și recunoaștere atunci când face o alegere sănătoasă. Entuziasmul pentru gustul alimentelor sănătoase poate fi transmis și copiilor, așa că încercați să puneți accentul pe gustul alimentelor sănătoase și pe bucuria pentru mâncare.

Introducerea unei varietăți largi de alimente de la o vârstă fragedă în forma lor cea mai simplă, de exemplu, legumele cu piure fără condimente sau ingrediente adăugate, pot ajuta copiii să dezvolte un gust pentru alimente sănătoase, ceea ce poate însemna o alimentație mai sănătoasă mai târziu în viață.

Pentru a stimula interesul unui copil pentru alimentele sănătoase, implicați-l în pregătirea mesei și gătit. Când un copil creează singur o masă, este foarte mândru de realizare și este mai predispus să mănânce și să se bucure de rezultat. Cultivarea fructelor și legumelor este, de asemenea, o modalitate excelentă de a implica copiii în alimente sănătoase.

Dieta nu este singurul factor care poate contribui la supraponderalitate și obezitate la copii; activitatea fizică este, de asemenea, un factor foarte important. Copiii de astăzi petrec mai mult timp participând la activități sedentare, cum ar fi jocuri video și uitatul la televizor, deci este esențial să îi încurajăm să se miște mai mult.

Jocurile în echipă sau aderarea la un club sunt adesea modalități bune de a motiva copilul, dar asigurați-vă că este ceva ce le place. Vă puteți face timp ca familie să mergeți în parc și să vă jucați sau să mergeți cu câinele la plimbare, acestea fiind, de asemenea, modalități excelente de a scoate copiii din casă.

Susținere și suport

Este esențial ca un copil să se simtă mereu susținut de membrii familiei sale. Un copil nu ar trebui să simtă niciodată că familia lor crede că este „gras” sau că îi iubește mai puțin din cauza felului în care arată.

Ca părinte, este necesar să găsiți un echilibru între a vă ajuta copilul să-și dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase și să nu-l faceți pe copil să se simtă neiubit.

Fiți un exemplu bun

Copiii sunt incredibil de influențați de comportamentele și atitudinile oamenilor din jurul lor, în special părinții și alți membri ai familiei. Din acest motiv, pentru a vă încuraja copilul să urmeze o dietă sănătoasă, trebuie să dați exemplul potrivit și să faceți același lucru.

Dacă un copil își vede părinții sau frații mâncând alimente nesănătoase, este mai probabil să urmeze același model. Asigurându-vă că casa este dotată cu opțiuni sănătoase, iar gustările și alimentele nesănătoase sunt limitate, pregătind mese sănătoase pentru toată familia și aplicând aceleași reguli de alimentație sănătoasă pentru toată familia, vă puteți ajuta copilul să își dezvolte obiceiuri alimentare mai bune.

Atitudinea față de alimente poate fi preluată cu ușurință și de copiii mici, deci este important să fiți pozitivi față de alimentele sănătoase și să nu vă concentrați prea tare asupra dietei sau asupra potențialului de creștere în greutate a anumitor alimente.

Ca părinte, chiar dacă urmați o anumită dietă care elimină anumite alimente, este esențial să nu insistați cu aceste obiceiuri asupra copiilor pentru a evita dezvoltarea unei mentalități dietetice care ar putea duce la o alimentație dezordonată mai târziu în viață.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Farfurie cu tempeh gătit

Este tempehul un aliment sănătos?

Tempeh este un produs din soia, popular în sud-estul Asiei. Oamenii care urmează o dietă vegană sau vegetariană consumă tempeh ca sursă de proteine. Tempehul

Salată sănătoasă recomandată de nutriționist

Cum vă poate ajuta un nutriționist?

Un nutriționist (sau un dietetician) este un expert specializat în știința modului în care mâncarea pe care o consumăm are un impact asupra organismului. Acesta