Platou cu fructe de mare

Cum să vă creșteți pofta de mâncare

Creșterea poftei de mâncare poate fi importantă pentru persoanele care sunt sub greutatea normală, care se confruntă cu perioade de stres emoțional, care se recuperează în urma unei boli, operații sau chimioterapie. Pe de altă parte, unii oameni caută să evite alimentele care cresc pofta de mâncare și situațiile care pot crește cu ușurință cantitatea de alimente pe care o consumă.

Iată anumite alimente și alte influențe care pot crește pofta de mâncare, indiferent dacă doriți să evitați aceste situații pentru pierderea în greutate sau vă doriți să aveți un apetit alimentar crescut, din diferite motive.

MSG

Glutamatul monosodic (MSG) este un agent de aromă obișnuit în alimentele asiatice, tăiței ramen și alte alimente procesate pentru a intensifica aroma. Umami este considerată a cincea aromă care cuprinde gusturi sărate/pământești. Efectele secundare îndoielnice ale MSG au fost speculate mult timp ca incluzând dureri de cap sau probleme digestive.

Cu toate acestea, MSG ar putea fi, de asemenea, legat de excesul de greutate/obezitate, potrivit unor cercetări de la Universitatea din Carolina de Nord de la Chapel Hill. Cercetătorii de la UNC au concluzionat că prevalența supraponderalității a fost semnificativ mai mare la utilizatorii MSG, comparativ cu utilizatorii non-MSG. Acest lucru ar putea implica faptul că consumul de alimente cu MSG favorizează foamea și consumul de alimente.

Un alt studiu de specialitate a sugerat că atunci când participanții la cercetare au primit o masă cu MSG, în comparație cu o masă care nu conținea MSG, dorința de a mânca încă o masă a fost mai mare la cei care au servit masa cu MSG. MSG poate acționa ca un stimulent al apetitului, dar poate avea alte efecte neplăcute asupra sănătății în cazul anumitor persoane.

Dacă doriți să evitați posibila creștere a apetitului alimentar cauzată de MSG, întrebați personalul restaurantului atunci când mâncați în oraș dacă preparatele pe care le doriți conțin MSG și verificați etichetele alimentelor înainte de a cumpăra alimente procesate.

Carbohidrați rafinați

Odată ce carbohidrații simpli precum băuturile cu zahăr, dulciurile, pâinea albă, pastele, covrigii etc. au fost digerați, există o creștere considerabilă a nivelului de zahăr din sânge. Ca urmare, insulina este secretată în cantități mari pentru a reduce nivelul zahărului din sânge.

Insulina este necesară pentru a aduce zahărul din sânge în celulele corpului pentru energie. Când există o creștere mare a zahărului din sânge, insulina este eliberată într-o cantitate mare. Când nivelul insulinei crește, glicemia scade.

Când scade nivelul zahărului din sânge, acesta este un indiciu pentru creier că este timpul să mănânce din nou. Consumul de mese sau gustări cu doar zaharuri simple va determina o creștere ridicată a zahărului din sânge, dar apoi nivelul zahărului din sânge se va prăbuși în curând, semnalând o creștere a foamei.

Fructe și mirodenii înțepătoare

Un antidot obișnuit întâlnit pe multe site-uri web pentru apetitul scăzut este consumul de fructe precum coacăze roșii, caise, curmale și smochine. Cu toate acestea, nu există multe cercetări valide pentru a susține aceste afirmații. Acestea pot contribui la creșterea poftei de mâncare, dar cauza nu este clar specificată.

Alte site-uri web promovează scorțișoară, cardamom sau fenicul. O teorie de ce aceste mirodenii pot funcționa pentru a crește apetitul alimentar este pentru că semnalizează puternic mirosul. Dacă ceva miroase bine, este mai probabil să vă delectați cu mâncarea. Aceste condimente au și alte beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv reglarea glicemiei (scorțișoară măcinată).

Mâncare atractivă estetic

Sună simplu, dar dacă încercați să creșteți apetitul cuiva, faceți ca mâncarea să pară atrăgătoare. Zicala este adevărată: „Mai întâi mănânci cu ochii”. Dacă ceva pare atrăgător din punct de vedere vizual și miroase bine, acest lucru poate crește pofta de mâncare chiar înainte de a mânca.

A face mesele colorate pentru stimularea vizuală poate crește, de asemenea, apetitul și aportul de alimente pentru copii.

Alte modalități de stimulare a foamei

Exerciții fizice

Arderea caloriilor suplimentare poate avea un efect anorexic imediat după exerciții, ceea ce înseamnă că este posibil să nu doriți să mâncați o masă mare chiar și atunci când ați terminat exercițiile, dar, de obicei, la 30-60 de minute după exerciții, apetitul este crescut.

Dacă cineva se luptă cu un apetit scăzut, exercițiile fizice pot ajuta la stimularea foamei și a consumului de alimente.

Mâncați într-un grup

Diverse cercetări de specialitate sugerează că dinamica grupului poate juca un rol în cantitatea de alimente pe care o consumă oamenii. Unii oameni mănâncă mai mult atunci când sunt într-un grup de oameni, cum ar fi familia sau prietenii, cu care se simt confortabil. Unii oameni mănâncă mai puțin într-un cadru de grup comparativ cu atunci când sunt singuri, dar este vorba de un procent mai mic de oameni.

Dacă mâncați cu persoane cu care nu sunteți familiarizați consumul de alimente poate fi redus, dar dacă grupul este compus din oameni cu care vă simțiți confortabil, cel mai probabil veți mânca mai mult decât dacă ați fi mâncat singuri.

În general, a face orele de masă plăcute ar putea contribui la creșterea poftei de mâncare și a consumului de alimente. Dacă accentul este pus pe mâncare sau controlul alimentației, consumul de alimente și apetitul pot scădea.

Concluzie

Există o varietate de motive pentru care cineva ar dori sau nu să își crească apetitul alimentar. Alimentele cu MSG adăugat ar putea crește nivelul de foame și pot fi asociate cu creșterea în greutate. MSG poate avea, de asemenea, unele efecte secundare neplăcute asupra organismului.

Carbohidrații rafinați, fructele acidulate și anumite condimente pot crește pofta de mâncare. Cu carbohidrații rafinați, creșterea poftei de mâncare se întâmplă de obicei la scurt timp după ce le-ați consumat din cauza creșterii și scăderii zahărului din sânge.

Alte modalități de stimulare a poftei de mâncare includ ca mâncarea să pară atrăgătoare din punct de vedere vizual, efectuarea de exerciții fizice și servitul mesei în cadrul unui grup de oameni cu care vă simțiți confortabil.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *