Doar pentru că știm cum este recomandat să mâncăm pentru a rămâne sănătoși nu înseamnă că o și facem. Majoritatea oamenilor înțeleg că un consum alimentar bogat în fructe și legume, plus limitarea alimentelor procesate sunt componente importante ale unei diete sănătoase. Cu toate acestea, procentul celor care consumă zilnic porțiile recomandate de legume și de fructe este foarte mic.
Deoarece nivelurile de obezitate și riscul de boală continuă să crească în întreaga lume, importanța unei alimentații sănătoase este probabil la un nivel istoric.
Dacă încercați să mâncați mai sănătos, poate știți deja ce ar trebui să faceți. Partea grea este să și puneți în aplicare, știm.
Studiile de specialitate au indicat faptul că consumul de junk food poate fi tratat ca o dependență, iar ca în cazul oricărei alte dependențe, este dificil de renunțat la ea. Ceea ce mâncăm poate influența nivelul hormonilor și centrul de recompensă din creier.
Cu toate acestea, vestea bună este că vă puteți antrena creierul să mănânce sănătos. Este nevoie doar de răbdare, timp și determinare în mod constant.
Conținut:
Asociați mâncarea cu modul în care vă veți simți după aceea
Nimeni nu poftește broccoli sau morcovi. În schimb, dorim alimente bogate în calorii, zahăr, grăsimi și/sau sodiu. Aceste alimente dense în energie pot fi folosite chiar ca o sursă emoțională sau pentru auto-medicație.
Poftim la anumite alimente datorită gustului pe care îl au și a modului în care pot avea un rol în eliberarea de dopamină în creier.
Cum vă puteți antrena creierul să mănânce sănătos și să doriți să mâncați alimente sănătoase?
Gândiți-vă la modul în care vă vor afecta alimentele pe care le consumați, nu doar la gust. Gândiți-vă cum vă veți simți după ce mâncați și concentrați-vă pe asta în loc doar de gust.
După ce mâncați produse de tip fast-food, tort sau chipsuri, probabil că nu vă simțiți grozav. Nivelul zahărului din sânge, energia și digestia pot fi afectate negativ.
Comparativ cu după ce ați mâncat o masă sănătoasă, când este mai probabil să vă simțiți plini de energie și mulțumiți, nu lenți și greoi.
Dacă nu știți cum vă afectează alimentele pe care le consumați, cercetați în acest sens sau vorbiți cu un dietetician. Înainte de a mânca ceva, trebuie să știți ceea ce urmează să ofere organismului dumneavoastră, fie că este benefic, fie că nu.
Un studiu din 2011 a arătat unui grup de voluntari imagini cu alimente de tip junk-food în asociere cu imagini negative ale consecințelor potențiale asupra sănătății ale alimentației nesănătoase, în timp ce unui alt grup i s-au arătat dore pozele cu produse junk-food.
Cercetătorii au descoperit că grupul căruia i s-au arătat imagini cu junk-food asociate cu imagini negative au prezentat ulterior mai multe șanse să opteze pentru fructe pe post de gustare.
Trucul cu antrenarea creierului pentru a mânca mai sănătos este să obțineți recompensă și satisfacție din consumul de alimente sănătoase, deoarece sunteți conștienți de efectele pozitive pe care le au.
Gândiți-vă înainte de a mânca junk-food și recunoașteți cum vă va afecta. Acest lucru nu are menirea de a vă face să vă simțiți vinovați atunci când mâncați un desert, ci mai degrabă ideea este să adoptați un aport alimentar sănătos ca pe o normă și să vă simțiți bine în legătură cu asta.
Acordați atenție ingredientelor
Antrenarea creierului pentru a mânca sănătos poate începe cu o privire mai atentă asupra ingredientelor pe care le introduceți în corp.
Dacă aveți o dietă tipic occidentală, majoritatea alimentelor provin dintr-un pachet cu ingrediente și informații nutriționale disponibile imediat.
Multe ingrediente din alimente populare precum chipsuri, fursecuri, cereale sau alimente deja preparate au denumiri lungi. Acestea reprezintă de obicei conservanți sau organisme modificate, care sunt puse împreună cu alimente pentru a asigura valabilitatea produselor la raft.
Dacă sunteți obișnuiți să mâncați mereu astfel de alimente, încercați pentru început să citiți lista de ingrediente a produselor pe care le consumați.
Nu știți ce reprezintă un ingredient? Căutați pe internet pentru a afla ce este și cum vă poate afecta organismul.
În mod ideal, consumul de alimente fără etichete cu ingrediente, cum ar fi fructele și legumele, ar trebui să reprezinte majoritatea aportului alimentar.
Cu toate acestea, dacă mâncarea vine într-un pachet, trebuie să știți ce este și cum vă va afecta corpul. Dacă vă acordați prioritate sănătății, acest lucru ar trebui să vă ajute să vă antrenați creierul pentru ca alimentația sănătoasă să fie norma.
Încercați diferite alimente, arome și texturi
Consumul de junk-food vă poate amorți simțurile și dorința de a încerca alimente noi. De fapt, cercetările efectuate pe șobolani sugerează că atunci când șobolanii urmează o dietă bogată în zahăr și alimente nesănătoase, nu aveau aceleași șanse să încerce alimente noi.
De asemenea, au fost mai predispuși să se răsfețe cu mâncarea în general. Când șobolanii au fost trecuți la o dietă sănătoasă, le-a luat ceva timp să-și schimbe preferințele.
Antrenarea creierului pentru a mânca sănătos nu se poate realiza peste noapte, așa că nu uitați să aveți răbdare și rămâneți în concordanță cu noile obiceiuri.
Producătorii de produse de tip junk-food se pricep de minune la producerea de alimente care au gusturi de mai multe lucruri diferite, în timp ce aroma rămâne în mare parte ambiguă. Rezultatul este că simțim nevoia să mâncăm din ce în ce mai mult.
Diversificarea alimentelor, culorilor, texturilor și aromelor poate fi o modalitate satisfăcătoare de a mânca.
Cercetările de la Universitatea Cornell sugerează faptul că adulții preferă de obicei trei culori pe farfurie. Deci, în loc să căutați o pungă de chipsuri ca gustare, vedeți cum puteți împerechea trei culori de alimente sănătoase, cum ar fi niște felii de fructe, o mână mică de nuci și o bucată mică de ciocolată neagră.
Concluzie
Vă puteți antrena creierul să mănânce sănătos, mai ales dacă sunteți dispuși să faceți cercetări și pe cont propriu. În loc să mâncați ceea ce tânjiți, concentrați-vă asupra modului în care mâncarea pe care o consumați vă va afecta sănătatea.
Asociați mâncarea sănătoasă cu ceea ce vă face să vă simțiți bine. Acest lucru vă va ajuta în timp să doriți să mâncați alimente mai sănătoase.
Citirea etichetelor cu ingrediente vă poate face, de asemenea, să faceți o pauză înainte de a mânca. Alimentele ambalate pot avea în componență mulți conservanți și ingrediente artificiale.
Știți cum vă pot afecta corpul? Gândiți-vă la asta înainte de a mânca. Dacă nu sunteți siguri cum vă afectează unele dintre aceste ingrediente, efectuați câteva căutări pe internet pentru a afla.
În cele din urmă, fiți dispuși să încercați noi alimente, texturi, arome și culori naturale ale alimentelor. Consumul unei game largi de culori de fructe, legume, cereale, leguminoase și proteine, este benefic din mai multe motive. De asemenea, se poate simți satisfăcător să mâncați cel puțin trei culori diferite la ora mesei.
Dacă sunteți obișnuiți să mâncați în principal produse de tip junk-food, acordați-vă timp pentru a vă adapta la noile preferințe.
După un timp, creierul și corpul dumneavoastră se vor adapta pentru a aștepta cu nerăbdare mâncăruri sănătoase.