Tânără înconjurată de dulciuri și snacksuri
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cum să nu mai mâncați atunci când sunteți stresați

Consumul alimentar pe bază de stres are loc atunci când utilizați alimentele ca mecanism de combatere a stresului. Mâncatul alimentat de nivelul de stres sau de emoții apare atunci când oamenii mănâncă pe baza unor indici emoționali, în locul unor indici fiziologici. Consumul alimentar pe bază de stres este în general un obicei format în tinerețe, care în timp a devenit un tipar de consum.

Consumul pe bază de stres poate duce la creșterea în exces a greutății corporale și poate îngreuna pierderea în greutate. Vestea bună este că ciclul de consum alimentat de stres poate fi întrerupt. Poate fi nevoie de ceva determinare și consecvență pentru a vă restarta și redefini anumite obiceiuri, dar nu este ceva imposibil.

Aveți în continuare câteva recomandări pentru a stopa definitiv consumul alimentar pe bază de stres.

Găsiți alternative pentru gestionarea stresului

Unul dintre primii pași pentru a opri consumul bazat pe stres, este de a găsi un mecanism sănătos de gestionare a stresului.

Exemple de mecanisme sănătoase de gestionare a stresului includ: efectuarea de exerciții fizice, citit, petrecerea timpului în afara casei sau cu animale.

Găsiți ceva care funcționează pentru dumneavoastră și încercați apoi să îl implementați în rutina cotidiană.

Poate fi nevoie de ceva timp până veți încorpora noul mecanism de gestionare a stresului, dar acest lucru este normal, nu vă faceți probleme.

Cel mai important lucru de reținut este să continuați să vă țineți de noul tipar de reacție la stres. Dezvoltarea unui nou obicei necesită timp, așadar aveți răbdare. Continuați să vă întăriți noul mod de gestionare a stresului.

Faceți o mică pauză înainte de a mânca

Pe lângă identificarea unor mecanisme sănătoase de combatere a stresului, o altă țintă pentru combaterea consumului alimentar bazat pe stres este creșterea conștientizării a ceea ce mâncați.

Când oamenii mănâncă ca urmare a unui nivel ridicat de stres, mănâncă de fapt pe baza unei reacții emoționale. Dacă vă luați o mică pauză înainte de a mânca, vă veți gândi probabil mai bine la motivul pentru care mâncați.

Vă este foame? Dacă nu, încercați să renunțați la a mai mânca în acel moment și încercați să vă dați seama de ce vă doriți să mâncați dacă nu vă este de fapt foame.

Sincronizați-vă cu nevoile dumneavoastră fiziologice, pentru a învăța din nou cum să mâncați doar când vă este foame și nu pe baza unor stimuli emoționali.

O mică pauză luată înainte de a mânca ceva, vă poate ajuta să treceți de la un consum alimentar bazat pe stres, la un aport bazat exclusiv pe nevoile reale ale organismului dumneavoastră.

Folosiți un jurnal alimentar

Atunci când vă urmăriți și notați consumul alimentar, în sensul orelor la care ați mâncat și produsele alimentare pe care le-ați consumat, vă puteți stabili o imagine reală de ansamblu a aportului alimentar.

De obicei nu ne amintim tot ceea ce am mâncat în timpul zilei și cantitățile exacte, de aceea, în momentul în care le notăm și le vedem alb pe negru în fața noastră, vom putea identifica cu ușurință situațiile în care consumul alimentar este bazat pe stres.

Notați absolut tot, chiar dacă este vorba doar o mușcătură sau două. Acest lucru poate arăta ce grupe alimentare utilizați pentru a vă răsfăța sau ce grupe lipsesc cu desăvârșire din aportul zilnic.

Utilizarea unui jurnal alimentar vă va determina să vă gândiți de două ori înainte să mâncați ceva pentru că trebuie să îl notați ulterior. Folosiți un jurnal alimentar, fie pe hârtie, fie în format electronic, timp de cel puțin câteva zile, pentru a observa orice posibile tipare de consum.

Un plus și mai util în acest sens constă în notarea emoțiilor în cadrul fiecărui moment în care mâncați, a nivelului resimțit de foame și a momentului în care vă opriți din mâncat.

Nu păstrați produse alimentare tentante în casă

Acesta este un sfat simplu: nu cumpărați și nu păstrați mâncare nedorită acasă. Dacă nu este în câmpul dumneavoastră vizual, este mai greu să fie în gândurile dumneavoastră. Dacă știți că prăjiturile sunt o slăbiciune pentru dumneavoastră, nu le păstrați în casă.

La început este posibil să fie dificil, însă după o perioadă veți renunța la dorința de a mai servi produse de tip junk-food.

Dacă tentațiile sunt o problemă și când mergeți la birou, evitați camerele unde știți că se regăsesc produse alimentare nedorite sau rugați-vă colegii să își țină produsele de acest gen departe de câmpul dumneavoastră vizual. Modificările simple aduse mediului exterior vă pot ajuta să întrerupeți tiparele nesănătoase de consum alimentar bazat pe stres.

Asigurați-vă că aveți o rețea de sprijin

Nu vă fie teamă să cereți familiei, prietenilor sau colegilor de muncă ajutorul! În loc să mâncați ceva când sunteți stresați, întrebați pe cineva cu care vă simțiți confortabili dacă îi puteți suna atunci când vă simțiți stresați.

A avea o rețea de sprijin însoțită de înțelegere, vă poate ajuta să alegeți comportamente sănătoase atunci când vă simțiți pe punctul de a ceda. Astfel, oamenii din rețeaua de sprijin vă pot reaminti, atunci când aveți nevoie, de obiectivele dumneavoastră și de motivele pentru care doriți să vă schimbați comportamentele.

Puteți chiar să îi inspirați pe ceilalți să-și schimbe comportamentele alimentare pentru a reduce consumul alimentar bazat pe stres!

Cum să stopați definitiv consumul alimentar bazat pe stres – concluzie

Aportul alimentar bazat pe stres este în cazul multor oameni un comportament învățat și dezvoltat de-a lungul anilor. Din această cauză, poate părea greu de întrerupt acest ciclu de reiterare a unui comportament nesănătos. Ori de câte ori încercați să modificați un obicei, rețineți că este nevoie de timp și de consecvență, iar pe parcurs veți întâlni probabil ceva obstacole.

Unul dintre primii pași pentru a stopa consumul alimentar bazat pe stres constă în identificarea unor mecanisme sănătoase pentru a face față stresului, în loc să apelați la mâncare. Gama de astfel de mecanisme este una variată, însă câteva exemple simple și la îndemână includ efectuarea de exerciții fizice, citit, plimbări etc. Orice alt mecanism alegeți, important este să vă țineți de el până vă intră în obișnuință.

O mică pauză luată înainte de a mânca și un jurnal de alimentație poate spori, de asemenea, atenția asupra a ceea ce mâncați și a motivelor pentru care mâncați.

Este important să faceți schimbări în mediul dumneavoastră exterior, care să vă sprijine în timpul acestei tranziții. Nu aduceți acasă și nu vă păstrați produse alimentare nesănătoase, dar tentante, la care vă îndreptați de obicei atunci când nivelul de stres se ridică.

Asigurați-vă că aveți o rețea de sprijin, formată din familie și prieteni, care vă poate ajuta și încuraja atunci când aveți nevoie.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Imagine reprezentativă pentru dieta HCG

Dieta HCG este sigură pentru consum?

Dieta HCG este o dietă controversată care a fost populară, dar discutabilă și aproape îndoielnică din perspectiva eficacității sale și a siguranței pentru consum. HCG