Conținut:
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteină care se găsește în alimentele fabricate din grâu și alte cereale, inclusiv orz și secară. Este utilizat într-o varietate de produse alimentare, precum și în unele produse cosmetice.
În procesul de fabricare a pâinii, glutenul joacă un rol important, formând o rețea care captează bulele de dioxid de carbon în timpul fermentării și determină creșterea aluatului. La coacere, glutenul, precum și amidonul, stabilizează forma pâinii. Glutenul este adesea folosit ca agent stabilizator într-o mare varietate de alimente, de la înghețată la sos de soia.
Glutenul furnizează aminoacizi corpului nostru, care sunt folosiți pentru a construi mușchi, piele și unghii și este procesat cu ușurință de către organism în majoritatea cazurilor.
Cine are nevoie să mănânce fără gluten?
Deși consumul alimentar fără gluten a devenit destul de la modă, nu este cu adevărat necesar ca majoritatea populației să excludă din dietele lor alimentele care conțin gluten. Nu există dovezi care să sugereze că o dietă fără gluten este în vreun fel mai sănătoasă sau va ajuta la pierderea în greutate.
Alimentele care nu conțin gluten nu sunt neapărat mai hrănitoare decât cele care conțin. Eliminarea glutenului din dietă poate, de fapt, duce la deficiențe de nutrienți, deoarece alimentele fără gluten nu sunt adesea îmbogățite cu vitamine și minerale precum calciu, fier și vitamine din grupa B, așa cum sunt alimentele care conțin gluten.
Constipația este frecventă atunci când urmați o dietă fără gluten, deoarece aceste alternative tind să fie mai scăzute în fibre decât alternativele care conțin gluten. Alimentele fără gluten pot conține, de asemenea, mai multe grăsimi și zahăr pentru a îmbunătăți textura și gustul.
Singurele persoane pentru care este esențială o dietă fără gluten sunt cele care suferă de boală celiacă sau de o adevărată alergie la gluten sau grâu. În cazul bolii celiace, o dietă strictă fără gluten este esențială, fiind singurul tratament pentru ceea ce poate da simptome debilitante.
Este important să ne amintim că intoleranța la gluten sau boala celiacă pot fi diagnosticate corect numai printr-o serie de teste efectuate de un medic. Nu este recomandat să începeți o dietă de eliminare dacă bănuiți că aveți intoleranță.
Eliminarea glutenului din dietă necesită o planificare atentă, deoarece trebuie găsite alternative adecvate fără gluten pentru a preveni deficiențele de nutrienți sau chiar malnutriția. Începerea unei diete fără gluten înainte de testare poate preveni, de asemenea, un diagnostic precis.
Ce este boala celiacă?
Boala celiacă este o afecțiune caracterizată printr-o reacție imună la gluten care provoacă leziuni ale vilozităților intestinului subțire, care sunt zonele în care are loc absorbția nutrienților. Această deteriorare înseamnă că substanțele nutritive importante nu sunt absorbite din alimente în fluxul sanguin.
Condiția se poate dezvolta în orice stadiu al vieții și este adesea mai frecventă la persoanele care suferă de un alt tip de tulburare autoimună, cum ar fi diabetul de tip 1.
Simptomele afecțiunii variază foarte mult de la persoană la persoană, unii fiind chiar asimptomatici. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor simptomele includ dureri abdominale și balonare, constipație și diaree, intoleranță la lactoză, scădere inexplicabilă în greutate, greață și vărsături și grăsime în scaune.
Dacă boala celiacă nu este tratată, bolnavii pot începe, de asemenea, să experimenteze simptome de malnutriție, din cauza lipsei absorbției nutrienților. Acestea pot include vânătăi ușoare, oboseală, perioade menstruale pierdute și furnicături sau amorțeală în mâini sau picioare.
Nu există un remediu pentru boala celiacă, singurul tratament fiind reprezentat de urmarea în permanență a unei diete stricte fără gluten.
Ce alimente conțin gluten?
Urmarea unei diete fără gluten poate să nu fie atât de ușoară pe cât pare, deoarece poate fi surprinzător câte alimente neașteptate conțin gluten. Pentru a urma o dietă fără gluten în mod eficient, este esențial să învățați cum să identificați glutenul pe etichetele alimentelor și ce alimente să evitați.
Din păcate, multe alimente care nu conțin în mod evident gluten sunt expuse la acesta în timpul procesării și, prin urmare, nu pot fi clasificate drept fără gluten decât dacă acest lucru este menționat pe ambalaj.
Alimentele care trebuie evitate întotdeauna într-o dietă fără gluten:
Produse din grâu (inclusiv bulgur, făină graham, kamut și spelta)
Orz (poate apărea și sub formă de malț, aromă de malț sau oțet de malț)
Secară
Triticale
Cu excepția cazului în care sunt etichetate fără gluten sau făcute cu bob fără gluten, trebuie evitate și următoarele:
Prajituri, produse de patiserie si biscuiti
Cereale și muesli (inclusiv ovăz care este adesea contaminat în timpul procesării)
Pâine
Bomboane
Sosuri (inclusiv soia) și sosuri de salată (cu excepția cazului în care lista ingredientelor nu menționează gluten)
Carne procesată și fructe de mare
Paste
Orez aromat
Supe gata preparate și amestecuri de supe uscate
Gustări alimentare precum chipsuri
Legume în sosuri
Glutenul cu alt nume
Când citiți listele de ingrediente alimentare, evitați produsele care conțin următoarele:
Proteine vegetale hidrolizate
Proteine vegetale
Malţ
Amidon modificat
Gumă vegetală (cu excepția celulozei, guar, arabic, aracia și gumei xantan sau amidonului vegetal)
Oțet alb distilat
Stabilizator
Aromatizant
Emulgator
Proteine din plante
Aceasta nu este în nici un caz o listă completă a alimentelor care trebuie evitate în cadrul unei diete fără gluten. Este esențial să verificați etichetele tuturor produselor alimentare, deoarece nu știți niciodată când poate fi utilizat ca stabilizator chiar și în cele mai neașteptate produse.
Ce puteți mânca într-o dietă fără gluten?
Deși este o dietă restrictivă, există multe alimente care pot fi consumate fără griji:
Ouă
Carne proaspătă, pește și carne de pasăre (evitați aluatul, pesmetul sau marinatele și aveți grijă la felurile de mâncare precum tocănițele care ar fi putut fi îngroșate)
Fructe și legume proaspete
Fasole, nuci și semințe neprelucrate
Majoritatea produselor lactate (dar verificați etichetele pentru a fi siguri)
Boabe adecvate fără gluten
Orez măcinat sau făină de orez
Faina de porumb
Făină de cartofi
Făină de soia
Orez
Sago
Tapioca
Porumb
Hrişcă
Mei
Produsele realizate cu aceste cereale, mai degrabă decât grâul, sunt alternative bune pentru o dietă fără gluten. De asemenea, pot fi folosite ca înlocuitor pentru grâu și alte tipuri de făină la coacere și gătit.
Din fericire, produsele fără gluten devin din ce în ce mai frecvente pe rafturile supermarketurilor, iar gama și gustul se îmbunătățesc, de asemenea. Deși, de obicei, sunt mai scumpe decât variantele care conțin gluten, acest lucru facilitează alegerea unui produs adecvat.
Contaminare în timpul gătitului
Atunci când pregătiți alimente fără gluten, este esențial să nu existe contaminare cu produse care conțin gluten. Ustensilele de bucătărie trebuie să fie utilizate separat pentru alimentele fără gluten și alimentele nu ar trebui să fie preparate lângă alimente care conțin gluten.
Masă și ocazii speciale
Dacă participați la un eveniment și nu sunteți siguri de meniul sau mâncarea care va fi servită, puteți merge pregătiți cu un fel de mâncare pe care știți sigur că îl puteți mânca. De asemenea, este important să vă planificați din timp și să informați gazda despre starea dumneavoastră, astfel încât să vă poată spune dacă mâncarea va fi potrivită.
Sărbătorile precum Crăciunul pot fi încă savurate de celiaci, cu un pic de planificare suplimentară, multe feluri de mâncare tradiționale pot fi făcute fără gluten și există o cantitate imensă de cărți de rețete care se adresează acestei nișe.
Masa servită în restaurante poate fi un moment dificil pentru cei care evită glutenul. Deși mai multe restaurante și bucătari devin conștienți de boala celiacă și de ce înseamnă aceasta pentru prepararea mâncării, mulți nu oferă cu ușurință informații pentru clienți cu privire la compoziția exactă a felurilor de mâncare și unii nu înțeleg pe deplin măsura în care glutenul trebuie evitat.
Dacă intenționați o vizită la un restaurant, încercați să alegeți un loc care are în vedere și prepararea de alimente fără gluten. Dacă acest lucru nu este posibil, fiți asertivi atunci când ajungeți la restaurant. Informați chelnerul că nu puteți mânca produse care conțin gluten și asigurați-vă că subliniați gravitatea afecțiunii de care suferiți.
Dacă este posibil, discutați cu bucătarul despre prepararea mâncării pentru a vă asigura că nu există gluten ascuns implicat în preparatul ales. De asemenea, încercați să faceți bucătarul să fie conștient de riscul contaminării cu gluten. Dacă nu sunteți siguri, cereți un preparat simplu, cum ar fi pește simplu și carne la grătar, care să fie pregătite corespunzător pentru dumneavoastră.
Deși poate fi incomod și poate face ca masa să fie mai puțin plăcută, este important să vă mențineți poziția și să fiți clar cu privire la ce puteți mânca. Devine un lucru din ce în ce mai obișnuit ca bucătarii să știe despre boala celiacă și ca meniurile să conțină mâncăruri marcate ca fiind fără gluten, așa că încercați să găsiți unul bun, care înțelege această afecțiune.
O dietă sănătoasă, fără gluten
O dietă fără gluten este una dificil de urmat și nu este nevoie să urmați o astfel de dietă decât dacă este indicat din punct de vedere medical. Persoanele care urmează o dietă strictă fără gluten ar trebui să consulte regulat un dietetician pentru a se asigura că îndeplinesc cerințele pentru nutrienții care se găsesc în mod obișnuit în alimentele care conțin gluten, cum ar fi vitaminele B.
Este important să înlocuiți alimentele care conțin gluten cu un alt medicament adecvat, mai degrabă decât să eliminați complet alimentele din dieta dumneavoastră. Alimentația fără gluten este dificilă, dar esențială pentru sănătatea pe termen lung a persoanelor care suferă de boala celiacă.