Ca părinte, una dintre cele mai mari provocări este probabil aceea de a-i determina pe copii să mănânce legume. Nu este o sarcină ușoară, mai ales atunci când aceștia asociază cartofii cu McDonalds de la o vârstă fragedă.
Din fericire, aceasta este o provocare pe care o puteți depăși cu ușurință cu ajutorul unor modalități simple, dar eficiente, care îi vor convinge pe copii să mănânce doza zilnică recomandată de fructe și legume fie la micul dejun, ca gustare sau după cină.
Nu subestimați puterea exemplului
Acesta este cel mai bun mod de a-i face pe copii să se obișnuiască să mănânce fructe și legume. Dacă vă văd mâncându-le în mod regulat, este mai probabil ca și ei să o facă. Consumul de fructe în mod regulat și consumul de legume la mese ar trebui, așadar, să facă parte din stilul dumneavoastră de viață.
Desigur, aceasta nu este o regulă, există cazuri în care părinților le plac fructele, dar copiilor nu și există cazuri în care nici părinții, nici copiii nu vor să audă sau să vadă legume în farfurii. Dacă intrați în categoria din urmă, nu vă așteptați ca copiii dumneavoastră să mănânce fructe sau legume; dacă dumneavoastră nu le mâncați, ei de ce ar trebui să o facă?
Începeți din timp
Este important să începeți devreme, când sunt încă tineri, și să încercați să îi determinați să mănânce fructe și legume. Nu le va plăcea fiecare gust, dar acest lucru este normal și așteptat. Cu cât încearcă mai mult, cu atât sunt mai mari șansele că unele gusturi vor fi placul lor. Încercați să le dați fructe proaspete de sezon care au un gust dulce, precum căpșuni, mere roșii și pepene verde.
Puteți oricând să tăiați fructele în bucăți mici și să le faceți mai ușor de mestecat sau să îi lăsați să mănânce cu mâinile goale pentru a simți și a se bucura de fiecare bucățică.
A mânca sănătos este o chestiune de obișnuință și atunci când te obișnuiești de la o vârstă fragedă este mai ușor să menții o alimentație sănătoasă mai târziu în viață.
Faceți o excursie pană la magazinul alimentar
A alege obiectele de pe rafturi și a le pune într-o pungă este ceva ce copiilor le place, mai ales atunci când sunt mici. Dacă îi luați cu voi la magazinul alimentar pentru a cumpăra fructe sau legume, veți observa că vor dori să facă singuri asta.
Acest lucru este important, deoarece mai târziu acasă este mai probabil să mănânce ceva pe care l-au luat singuri, mai degrabă decât mâncarea adusă de părinți. O vor mânca și se vor simți mândri de realizările lor.
Gătiți împreună
Urmând sfatul anterior, dacă vă încurajați copiii să se implice în prepararea mâncării, creșteți șansele de a mânca rezultatul final fără reclamații. Pregătiți-vă în avans și alegeți o rețetă sau un desert care conține fructe și legume și rugați-i să participe la procesul de gătit. Dacă urmați sfaturile 3 și 4 (cumpărați și gătiți) împreună, veți fi surprinși de rezultate.
Pregătiți și serviți fructe în timp ce se joacă sau se uită la televizor
Nu vă așteptați ca, în timp ce se uită la televizor sau joacă jocuri video, se vor opri și vor merge la bucătărie pentru un fruct de după-amiază. Aici ar trebui să faceți primul pas. Pregătiți un castron frumos cu fructe proaspete colorate, tăiate în bucăți și serviți-l în camera de zi sau chiar în camera lor.
Încercați să serviți diferite tipuri de fructe cu diferite culori în castron și asigurați-vă că sunt gata pentru consum (îndepărtați pielea atunci când este cazul și tăiați-le în bucăți mici, ca pe niște gustări).
Explicați-le beneficiile nutriționale și pentru sănătate
Compuneți povești sau folosiți personaje care le sunt cunoscute și pe care le îndrăgesc, pentru a le oferi un exemplu care demonstrează beneficiile nutriționale și pentru sănătate ale fructelor. „Vă vor ajuta să construiți mai mulți mușchi” sau „veți alerga mai repede” sau „veți crește mai înalți” sunt exemple care funcționează.
Ce spun cercetările și cum procedează alți părinți?
Pe scurt, mai mult de 70% dintre copiii care cresc în acest deceniu în lumea modernă occidentală nu reușesc să mănânce doza zilnică recomandată de fructe și legume. Este un procent imens și, din păcate, rezultatul este creșterea ratei obezității și a altor boli cardiovasculare. Este responsabilitatea noastră ca părinți să încercăm cu adevărat să schimbăm această tendință și să găsim modalitățile de a ne convinge copiii că fructele și legumele sunt esențiale pentru sănătatea și dieta lor.
Pe lângă cele 6 metode sugerate mai sus, alte modalități pe care le folosesc părinții sunt:
Servirea înainte de cină – Ideea de a servi legume ca aperitiv înainte de cină este una bună, deoarece dacă le este foame le vor mânca.
Cină vegetală – Din când în când puteți servi mâncare (fără carne), dar cu diferite legume și fructe. Nu vor avea de ales să aleagă între alte alimente (în special carne) și vor fi „obligați” să le mănânce.
Adăugați-le în mâncarea lor fără a le accentua – Dacă nu le place să vadă legume în farfurie, le puteți adăuga în mâncare într-un mod care nu este vizibil. De exemplu, puteți adăuga roșii, castraveți și salată în burgerul lor, astfel mâncând burgerul, vor mânca și legumele.
Dacă nu vor să mănânce, lăsați-i să bea – Poate că nu vor să mănânce căpșuni crude, dar probabil un smoothie de căpșuni le-ar trezi interesul, mai ales dacă îi ajutați să și-l prepare singuri.
Recompensă – Utilizarea recompenselor pentru alimente nu este o metodă sugerată, dar puteți utiliza sistemul de recompensare cu moderație atunci când vine vorba de fructe și legume. De exemplu: dacă intenționați să le dați înghețată ca gustare, puteți fi de acord cu ei că vor primi înghețata după ce vor mânca un măr. În majoritatea cazurilor, dacă recompensa este suficient de bună, își vor mânca fructele în câteva minute!
Faceți legumele și fructele mai distractive – A da nume haioase mâncării sau a le tăia în forme amuzante vă poate ajuta mai ales dacă însoțiți cina cu o poveste amuzantă.
Ca ultim cuvânt, nu încercați să introduceți prea multe modificări în același timp. Nimănui nu-i place să-și schimbe obiceiurile alimentare de la o zi la alta. Mai bine acționați treptat și obțineți rezultate în câteva luni, decât să încercați să faceți totul dintr-o dată. Forțându-i să mănânce fructe și legume vor deveni mai încăpățânați și hotărâți să nu o facă, iar dumneavoastră vă veți pierde speranța și veți renunța în cele din urmă la orice efort.