Celulele adipoase produc mulți hormoni care au un impact asupra organismului; unii dintre acești hormoni au un efect pozitiv, în timp ce alții au efecte negative. Leptina este un hormon care este eliberat din celulele de grăsime. Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă relația dintre leptină și restul organismului.
Multe cercetări sunt implicate în relevarea funcțiilor leptinei și a efectului acesteia asupra obezității. Leptina este, de asemenea, considerată un „hormon al foamei”. Iată o privire mai atentă asupra hormonului leptină și ce impact are asupra organismului, și de ce ar trebui să încercați să îi creșteți producția.
Efectul leptinei asupra organismului
Leptina produsă din celulele adipoase circulă prin sânge și ajunge la creier. Trimite un semnal către creier pentru a reduce consumul de alimente.
Prin urmare, cu cât sunt mai multe celule adipoase, cu atât mai multe semnale vor fi trimite la creier pentru a reduce aportul de alimente.
Deci, în teorie, atunci când nivelurile de leptină cresc din cauza creșterii în greutate, ar trebui să existe un mesaj trimis creierului de a reduce aportul de alimente, deoarece există o cantitate mare de energie de rezervă.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că poate exista o rezistență la leptină în creier în cazurile de obezitate. Prin urmare, leptina trimite semnalul, dar creierul nu răspunde la acesta, ceea ce nu ar ajuta la pierderea în greutate. Cercetătorii încă lucrează la relevarea mecanismului exact de rezistență la leptină și cum poate fi inversat acest proces.
Un alt rol pe care leptina îl are constă în îmbunătățirea capacității organismului de a utiliza grăsimea ca sursă de combustibil. Acest lucru poate duce la o creștere a acizilor grași liberi care circulă în sânge, ceea ce poate crește și riscul de rezistență la insulină.
Acest lucru poate provoca un ciclu vicios de rezistență crescută la insulină, creșterea nivelului de zahăr din sânge, care crește formarea de acizi grași în ficat, ceea ce intensifică stocarea grăsimilor, și mai departe, crește producția de leptină.
Cum puteți mări producția de leptină poate să nu fie întrebarea corectă
Creșterea nivelului de leptină se poate face prin creșterea masei grase, ceea ce nu este benefic. O întrebare mai bună ar putea fi cum vă puteți sensibiliza corpul la nivelurile de leptină?
Uneori, creșterea nivelului nu este problema. Persoanele obeze pot deveni rezistente la leptină și au un nivel ridicat din acest hormon.
Cercetătorii au crezut cândva că creșterea nivelului de leptină la subiecții obezi ar putea ajuta la pierderea în greutate, dar acest lucru nu a fost întotdeauna demonstrat în studiile de specialitate.
Injectarea leptinei direct în creier poate fi o abordare mai bună pentru creșterea sensibilității, dar acest lucru nu este practic. Cercetătorii încă lucrează la descoperirea modului prin care oamenii pot crește sensibilitatea la leptină.
Ceea ce este interesant este că, odată cu pierderea în greutate, nivelul leptinei va scădea în mod natural. În timp, acest lucru poate stimula creșterea poftei de mâncare.
În cazul rezistenței la leptină, se crede că atunci când acest lucru se întâmplă, corpul intră într-un deficit de leptină, care poate favoriza recâștigarea greutății pierdute, uneori chiar cu câteva kilograme în plus față de greutatea inițială.
Cum creșteți sensibilitatea
Leptina a fost numit „hormonul foamei”, deoarece scade consumul de alimente pe o perioadă lungă de timp prin scăderea poftei de mâncare.
Deși cercetătorii încă încearcă să afle mai multe detalii cu privire la modul în care funcționează leptina, există câteva recomandări generale pentru creșterea sensibilității la leptină.
Prima modalitate prin care puteți crește sensibilitatea la leptină constă în consumul unei diete antiinflamatoare. Aceasta înseamnă să mâncați o dietă bogată în omega-3 (pește gras, nuci, semințe de in, semințe de chia), fitochimicale și vitaminele A, C, E și seleniu mineral.
În general, o astfel de dietă trebuie să fie bazată în principal pe fructe și legume. Evitarea alimentelor pro-inflamatorii, cum ar fi alimentele bogate în zahăr, este de asemenea importantă.
Efectuarea unei cantități mai mari de exerciții fizice vă poate ajuta, de asemenea, cu creșterea sensibilității la leptină. Exercițiile au multe beneficii pozitive pentru sănătate și sunt, de asemenea, importante pentru creșterea sensibilității la insulină dacă cineva are și rezistență la insulină, în contextul rezistenței la leptină.
Un alt factor important al sensibilității la leptină este reprezentat de somn. Privarea de somn poate reduce nivelul de leptină, ceea ce poate crește pofta de mâncare.
Într-un studiu privind relația dintre privarea de somn și nivelurile de leptină, cercetătorii au descoperit că, după 8 zile de lipsă de somn, nivelurile de leptină au scăzut cu aproximativ 20-25%. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că persoanele cu un IMC mai mare prezintă o asociere mai mare cu lipsa somnului.
Concluzie
Leptina este un hormon eliberat din celulele adipoase care acționează asupra creierului, pentru a ajuta la reglarea poftei de mâncare și a consumului de alimente. Există mulți hormoni implicați în reglarea greutății și controlul apetitului, dar leptina pare să fie un jucător major în echilibrul energetic.
Un nivel mai ridicat de leptină va trimite un semnal mai puternic creierului pentru a reduce aportul de alimente și a scădea apetitul. Cu toate acestea, cu cât nivelurile de leptină sunt mai ridicate, rezistența la leptină poate apărea chiar dacă există o producție ridicată de leptină, dar din anumite motive creierul nu răspunde la aceasta.
Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă relația dintre leptină și organism și cum pot crește sensibilitatea la acest „hormon al foamei”. Unele lucruri care pot ajuta la sensibilizarea organismului la leptină includ adoptarea unei diete antiinflamatorii, limitarea alimentelor cu conținut ridicat de zahăr, efectuarea de exerciții fizice și un somn adecvat noaptea.