O altă zi grea de muncă s-a încheiat și vă simțiți obosiți. Nivelurile dumneavoastră de energie sunt scăzute și citiți un anunț despre beneficiile administrării de vitamine sau alte suplimente pentru a vă tonifia și întări din nou. Sigur este un scenariu pe care l-ați mai auzit înainte, dar care este adevărul? Chiar avem nevoie de suplimente de vitamine sau este doar un alt truc de marketing?
Vitaminele sunt esențiale pentru viață. Acestea sunt necesare zilnic pentru funcționarea normală a corpului, dar pentru că organismul nu le poate produce, trebuie să le obținem din surse externe. Persoanele care urmează o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în fructe și legume, au mai puține șanse să aibă nevoie de suplimente de vitamine. Cu siguranță, în unele cazuri și după aprobarea medicului, chiar și aceste persoane le pot lua pentru o perioadă limitată de timp.
Deficiențele de vitamine pot provoca probleme pentru multe funcții ale corpului (slăbesc sistemul imunitar, cresc riscul de infecții, risc mai mare de cancer, boli de inimă, malformații congenitale, osteoporoză, neuropatie, boli de piele, anemie).
Conținut:
Este sănătos să luați zilnic doze mari de vitamine?
Această percepție, care din păcate există încă în mintea multor oameni, este falsă. Dozele mari de vitamine sunt periculoase. Vitaminele liposolubile, A, D, E și K, sunt depozitate în organism atunci când sunt luate în doze mari și nu sunt utilizate. Acumularea lor poate duce la efecte toxice. De asemenea, nu este recomandată administrarea unor doze mari de vitamine B și C solubile în apă.
Care sunt cele mai bune surse de vitamine?
Vitaminele din fructe și legume acționează în sinergie cu alte substanțe fitochimice valoroase. Această acțiune sinergică este benefică pentru sănătatea noastră. Din acest motiv, cele mai bune vitamine sunt cele obținute dintr-o dietă sănătoasă bogată în fructe, legume, leguminoase, pește, cereale integrale, lactate, carne și ulei de măsline, întotdeauna în funcție de cantitățile zilnice menționate.
Cine trebuie să ia suplimente de vitamine?
Persoanele cu deficiențe de vitamine
Există persoane care, din diverse motive, au deficiențe de vitamine. Medicul va stabili ce vitamine sunt necesare, doza corectă și durata pe care trebuie luate suplimentele. De asemenea, el va monitoriza tratamentul și va minimiza riscul de reacții adverse.
Femeile gravide
Pentru femeile gravide, aportul zilnic de acid folic (vitamina B9) este o măsură esențială pentru prevenirea defectelor congenitale ale sistemului nervos central la copii.
Practic, toate femeile care pot rămâne gravide, ar trebui să ia acid folic zilnic înainte de sarcină (la recomandarea medicului sau a ginecologului).
Femeile la menopauză
Suplimentele de vitamina D împreună cu calciu sunt recomandate pentru prevenirea osteoporozei.
Pacienți cu probleme cardiovasculare
Studiile au arătat că acidul folic reduce nivelul homocisteinei. Acest lucru a fost însoțit de un risc mai mic de evenimente cardiovasculare.
Fumători și alcoolici
Fumătorii pot beneficia de suplimente de vitamina C și acid folic. Aceste vitamine ajută organismul să lupte împotriva substanțelor toxice care invadează corpul datorită obiceiului nociv, și adesea mortal, de a fuma.
Alcoolicii care urmează și o dietă precară pot beneficia de suplimente zilnice de tiamină (vitamina B1), piridoxină (vitamina B6) și riboflavină (B2).
Vârstnici
Bătrânii urmează adesea o dietă care prezintă deficiențe de vitamine. Acest lucru este și mai grav la persoanele slăbite sau bolnave. Pentru aceste persoane și pentru a preveni bolile cauzate de deficiențele de vitamine, se consideră necesar să se ia suplimente de vitamine B și D.
Vegetarieni
Pentru unele vitamine, cum ar fi vitamina B12, singura sursă este din produsele de origine animală. Deci, cei care evită complet acele produse (carne) sunt mai expuse riscului de deficiențe pentru anumite vitamine. La vegetarieni, suplimentele multivitamine (vitamina B12, D și E) sunt utile pentru a evita orice fel de carență.
Cele mai bune practici cu privire la aportul de suplimente de vitamine
1. Există 13 vitamine esențiale pentru organism. Vitaminele A, C, D, E, K și B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12.
2. Este mai bine să luați vitaminele de care aveți nevoie din fructe, legume și alte alimente bogate în vitamine, mai degrabă decât din suplimente de vitamine. O dietă sănătoasă vă furnizează vitamine cu alte fitochimicale, care acționează în sinergie pentru menținerea unei sănătăți generale bune.
4. Nu luați vitamine, suplimente sau alte preparate care sunt promovate ca fiind tonice, fără sfatul medicului. Dozarea sau utilizarea greșită vă pot afecta grav sănătatea.
5. Anii de cercetări indică faptul că suplimentele cu multivitamine nu ajută la prevenirea bolilor de inimă sau a cancerului.
6. Suplimentele proteice și multivitaminele nu îmbunătățesc performanța sportivilor. Acestea sunt abuzate de tinerii sportivi, care, din păcate, nu fac altceva decât să își riște sănătatea.
7. Hipervitaminoza rezultă din aportul și depozitarea excesivă de vitamine. Poate provoca probleme grave și uneori periculoase pentru sănătatea dumneavoastră.
8. Cu siguranță există persoane care au nevoie de suplimente de vitamine. Medicul vă va informa dacă aveți nevoie de vitamine în plus față de cele oferite de o dietă sănătoasă.
Deci, ce ar trebui să faceți?
Fiți foarte atenți. Nu credeți tot ce auziți în reclame sau ce citiți în diferitele reviste de stil de viață sau site-uri web cu privire la multivitamine sau suplimente.
Consultați-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice măsură în acest sens.
Majoritatea persoanelor fără probleme de sănătate nu au nevoie de aceste produse. Dacă vă aflați în oricare dintre aceste grupuri (bolnavi, vegetarieni, gravide, fumători) este posibil să aveți nevoie de suplimente de multivitamine, dar adresați-vă mai întâi medicului dumneavoastră.
Nu uitați că aportul necontrolat și excesiv de vitamine poate duce la afecțiuni medicale periculoase.